Scandal fără precedent.Viktor Orban acuză Ucraina că face jocuri cu opoziția din Ungaria
0Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Ucraina de amestec în afacerile interne ale Ungariei și de complicitate cu un partid de opoziție, relatează Kyiv Independent.
„Ucraina a inițiat o campanie coordonată de defăimare a Ungariei pentru a submina inițiativa noastră de a organiza un sondaj privind aderarea (Kievului) la UE”, a declarat Orban după reuniunea Consiliului ungar de apărare.
Remarcile au fost făcute la câteva zile după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a afirmat că a demascat o rețea de spionaj maghiară în vestul Ucrainei, reținând doi agenți.
În replică, Ungaria a expulzat doi diplomați ucraineni, o măsură care a generat expulzări reciproce din partea Kievului.
Orban a escaladat acuzațiile susținând că Kievul "și-a reînnoit contactele în Ungaria pentru a desfășura această campanie" și "a lansat o campanie împotriva Forțelor de Apărare Maghiare cu ajutorul unui politician maghiar".
"Astfel, partidul maghiar de opoziție a luat parte activă la operațiunea specială a serviciilor secrete ucrainene. Un astfel de lucru nu s-a întâmplat niciodată în memoria noastră", a declarat Orban, referindu-se probabil la partidul Tisza condus de opozantul Peter Magyar.
Politicianul de opoziție a vizitat Kievul în iulie 2024, a strâns fonduri pentru ajutor umanitar și s-a angajat să "pună capăt izolării Ungariei de Occident" dacă va fi ales.
Ungaria va avea alegeri legislative în 2026
Orban a declarat că Ungaria va proceda la o consultare națională privind cererea de aderare a Ucrainei la UE, subliniind că "nici Bruxelles-ul, nici Kievul nu pot decide în locul poporului maghiar".
Referendumul este doar consultativ și face parte din scenariul politic obișnuit al lui Orban. Consultările anterioare au fost criticate pentru participarea scăzută și întrebările manipulatoare.
De exemplu, o consultare din 2023 privind politica UE în materie de migrație i-a chestionat pe maghiari dacă susțin crearea de către Bruxelles a unor "ghetouri de migranți" în Ungaria.
Mai puțin de 20% dintre alegători au participat, dar 99% dintre cei care au participat au răspuns "nu".
Kievul a depus cererea oficială de aderare la UE în 2022 și a început negocierile de aderare în iunie 2024. Liderii UE au indicat anul 2030 ca o țintă provizorie pentru potențiala intrare a Ucrainei.
În calitate de stat membru, Ungaria are drept de veto asupra fiecărei faze a procesului.
Orban, considerat în general cel mai pro-rus lider din UE, s-a opus în mod repetat ajutorului militar pentru Ucraina și a avertizat că aderarea Ucrainei la UE ar "distruge" Ungaria.