Pe unde ar putea ajunge refugiaţii în Europa de Vest, după ce ruta balcanică a fost închisă INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruta balcanică, închisă pentru refugiaţi

Slovenia a decis să nu mai lase refugiaţi să le tranziteze teritoriul, o măsură menită să descurajeze migranţii să plece către Europa, dar care sporeşte riscul unei crize umanitare în Grecia. În plus, refugiaţii ar putea încerca să ajungă în Vestul Europei prin Ucraina, Republica Moldova şi stetle baltice.

„Ruta din Balcani a imigraţiei clandestine nu mai există“, a anunţat cu satisfacţie premierul sloven Miro Cerar, declaraţie ce a fost reluată de Croaţia şi Serbia.

Începând de luni, Macedonia nu a mai lăsat să intre pe teritoriul său niciun migrant dinspre Grecia. „Mulţumesc ţărilor din Balcanii de Vest pentru că au pus în aplicare o parte a strategiei globale UE în gestionarrea crizei migraţiei“, a reacţionat şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Cu excepţia unor cazuri „umanitare“, de-acum sunt autorizaţi să intre în ţările respective numai migranţii care doresc să ceară azil în acestea - o infimă minoritate în rândul celor aproximativ 850.000 de persoane care au debarcat pe insulele greceşti anul trecut, după ce au plecat de pe coastele turce, cu scopul de a ajunge în nordul Europei, în principal în Germania.

„Îi descurajăm pe oameni să plece către Europa. Nu vor mai fi lăsaţi să treacă, un lucru care a atras un număr tot mai mare de migranţi“, a declarat şeful diplomaţiei austriece Sebastian Kurz, după ce Slovenia şi-a anunţat decizia.  

Ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner a ţinut să precizeze că acest principalul traseu parcurs de imigranţii clandestini care ajung în Grecia pentru a se îndrepta spre ţări din Europa de Vest, va rămâne închisă permanent. Dar cancelarul german Angela Merkel este de altă parere. Ea spune că închiderea acestei rute “nu va rezolva problema” refugiaţilor. 

Ungaria, gard la frontiera cu România

O consecinţă imediată a acestei decizii a stetlor balcanice fost faptul că între 1.500 şi 2.000 de migranţi erau blocaţi miercuri în Serbia, de unde nu-şi puteau continua drumul, potrivit misiunii Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Ungaria a anunţat o suplimentare a trupelor la frontierele unde a instalat deja sârmă ghimpată, către Serbia şi Croaţia şi că face pregătiri la frontiera cu România pentru a putea ridica un gard în termen de zece zile dacă va fi necesar. 

Conform unor oficiali europeni citaţi de Reuters,  în condiţiile închiderii rutei directe din Grecia spre Europa continentală, ar putea câştiga în popularitate traseul prin Republica Moldova, Ucraina şi statele baltice. Estonia, Letonia şi Lituania au anunţat că sporesc controalele de identitate şi construiesc garduri la frontierele lor estice.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/traseul-refugiatilor" target="_blank">View the story "Criza refugiaţilor " on Storify</a>]