MAP-ul pentru Ucraina, cu gândul la Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Apărării din statele membre NATO, reuniţi de ieri în Estonia examinează candidatura Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, nu însă şi pe cea a Georgiei, se arată pe site-ul oficial

Miniştrii Apărării din statele membre NATO, reuniţi de ieri în Estonia examinează candidatura Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, nu însă şi pe cea a Georgiei, se arată pe site-ul oficial al organizaţiei, www.nato.int. Oficialii Alianţei discută posibilitatea acordării Membership Action Plan (MAP) Kievului, un document de pre-aderare obligatoriu. Amânarea examinării candidaturii Georgiei are legătură cu punctul doi de pe agenda reuniunii, şi anume reexaminarea relaţiilor dintre Occident şi Rusia, după războiul din Caucaz.

Decizia finală, la Bruxelles

Oficialii NATO, reuniţi în Estonia, au căutat totodată soluţii pentru ca armata ucraineană să progreseze pentru a atinge standardele Alianţei. Principalele impedimente par a fi transparenţa cheltuielilor militare şi formarea unei armate de profesionişti. “Este clar că trebuie să facă reforme - nu numai reforme militare, ci şi reforme democratice”, a declarat un oficial al Alianţei.

Decizia finală, privind posibilitatea acordării MAP Ucrainei, va fi luată însă abia în decembrie, la Bruxelles, de către miniştrii de Externe NATO. Există însă suspiciuni că ţările NATO – Germania, Franţa, Spania, Italia - care s-au opus la Bucureşti acordării MAP Ucrainei ar putea susţine şi acum acelaşi lucru.

Aceste state se tem că integrarea Ucrainei ar duce la noi tensiuni diplomatice cu Federaţia Rusă. “Nu este vorba de o încercuire a Rusiei. Nu este o strategie NATO împotriva intereselor ruse”, a declarat un oficial american.

Principalul avocat al intereselor Ucrainei este SUA. Însă, conform unor diplomaţi de la Washington, noua administraţie Obama nu mai este la fel de interesată de zona Mării Negre, astfel că dacă Ucraina nu va fi primi MAP în decembrie, luarea acestei decizii s-ar putea amâna o perioadă mai lungă. 

Mai multe pentru tine:
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin