INFOGRAFIE Planul „secret“ al premierului britanic pentru reforma UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Cameron şi aliaţii din cadrul Cabinetului său au schiţat un plan în patru puncte privind solicitări-cheie pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, informează „The Telegraph“.

Diplomaţii britanici au fost trimişi pentru a câştiga susţinerea a 27 de ţări europene pentru un nou acord între Marea Britanie şi Bruxelles, înaintea unui referendum naţional privind rămânerea în UE. Luni a început o nouă campanie menită să convingă votanţii britanici să aleagă să rămână în UE. Acţiunea a avut loc ca urmare a faptului că euroscepticii au dat startul unei campanii similare, dorind să iasă din UE.

Surse din Cabinetul britanic au declarat pentru „The Telegraph“ că sunt încrezătoare că pot găsi un mod de a păstra Marea Britanie în UE, în condiţii mai bune.

Cele mai bune condiţii ce pot fi obţinute de la UE

Planul britanic, schiţat de premierul britanic, implică:

Diplomaţii consideră că acest plan reprezintă cele mai bune condiţii care pot fi obţinute deoarece este greu să negociezi o soluţie care să fie acceptabilă tuturor statelor membre UE, dar şi Comisiei Europene şi Parlamentului European.

Criticii acestor condiţii-cheie, printre care se află şi miniştri de dreapta ai conservatorilor, nu vor fi mulţumiţi de acest plan deoarece nu include schimbări legale în tratatele de guvernare ale UE, continuă „The Telegraph“. Însă, potrivit cifrelor Guvernului britanic, nu este destul timp pentru a oferi schimbări în tratat înainte ca referendumul să fie ţinut, până la finalul anului 2017.

„Sunt multe chestiuni la care trebuie lucrat“ pentru un acord acceptabil

Partenerii noştri din UE nu ne mulţumesc. Ei cred că facem scandal degeaba, pentru că lucrul de care se tem cel mai mult este de un referendum privind Europa. Dar acum îşi dau seama că suntem serioşi. Acest lucru se va petrece şi nu există cale de ieşire. Îşi dau seama că trebuie să luptăm împreună dacă vrem să menţinem Marea Britanie în UE“, a declarat un ministru pentru „The Telegraph“.

Campania pentru rămânere în UE, lansată luni în Marea Britanie, încearcă să convingă votaţii pentru a păstra statutul de membru şi este susţinută de lordul Rose, fostul şef al Marks & Spencer, lordul Mandelson, fostul ministru din partea laburiştilor şi Danny Alexander, care a fost ministrul Trezoreriei din partea liberal-democraţilor.

Săptămâna aceasta, Cameron îşi susţine cazul în timpul discuţiilor cu alţi lideri europeni adunaţi într-un summit la Bruxelles. În timpul unei cine, David Cameron a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că încă „sunt multe chestiuni la care trebuie lucrat“ pentru a se ajunge la un acord acceptabil.

Prezentarea condiţiilor în faţa UE ar putea fi amânate până în martie

David Cameron ar putea amâna dezvăluirea condiţiilor sale în faţa Uniunii Europene până în martie 2016, avertizează un membru conservator senior, apropiat prim-ministrului. Oficialii britanici iau în considerare să amâne prezentarea solicitărilor până la întâlnirea Consiliului European din 17-18 martie .

Alte detalii din planul pentru negocieri al prim-ministrului rămân secrete. Într-o încercare care a înfuriat alţi politicieni europeni, biroul premierului a refuzat să trimită o listă scrisă a obiectivelor Marii Britanii către Bruxelles. Miniştrii britanici se tem că naţiunile care se opun negocierilor cu Marea Britanie vor încerca să demonteze propunerile, una câte una.

Când va avea loc referendumul?

Miniştrii presează guvernele francez şi german să fie de acord cu solicitările Marii Britanii cât mai repede cu putinţă, să grăbească ritmul negocierilor dacă vor să păstreze Anglia în UE.

Dacă se va ajunge la un acord în cadrul summitului din decembrie al Consiliului European, şi prezentarea condiţiilor u va fi amânată până în martie 2016, referendumul în Marea Britanie poate fi ţinut cel mai devreme în primăvara anului următor. Totuşi, deoarece progresul este lent, un vot în toamna lui 2016 este mai probabil.

Franţa şi Germania vor ca, ceea ce numesc ei «problema britanică», să fie rezolvată cu mult înainte de alegerile de la ei. Dar dacă nu obţinem un acord până anul următor, referendumul va avea loc în 2017. Ei trebuie să grăbească ritmul“, a declarat pentru „The Telegraph“ un membru conservator senior.

Euroscepticii conservatori se tem că un referendum anticipat nu va aduce schimbări radiale. Promisiunile vagi privind concesiile pentru Marea Britanie pot fi cel mai bun lucru ce poate fi obţinut de Cameron în timpu rămas până la un acord, consideră ei. Acest lucru înseamnă că nu există garanţie legală că noul acord cu Marea Britanie va fi onorat.