Germania cere un consiliu de stabilitate al UE şi sancţiuni pentru ţările care fac cheltuieli peste măsură
0Germania a propus crearea unui consiliul de supraveghere la nivel de UE care să aibă ca atribuţii şi sancţionarea ţărilor care nu respectă o disciplină bugetară rigidă şi politicile pro-business pentru piaţa forţei de muncă, scrie EUobserver.
Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a declarat reporterilor, la Berlin, că este nevoie de o nouă instituţie europeană, un aşa numit "consiliul de stabilitate şi supraveghere" format din reprezentanţi nealeşi, care s-ar asigura că statele membre folosesc bugetele cumpătat şi păstrează datoriile la limită.
Acest consiliu ar trebui să aibă puterea aplica sancţiuni pentru a se asigura de reducerea deficitelor şi pentru a monitoriza utilizarea asistenţei financiare. De asemenea, limitarea creanţelor, după model german, ar trebui trecută în constituţiile naţionale.
Noul organism ar fi, de asemenea, împuternicit să efectueze "teste competitivitate" între statele din zona euro pentru a vedea dacă politicile pieţei forţei de muncă sunt suficient de competitive.
Testele ar evalua, de asemenea, climatul de inovare. "Dacă nu, ar trebui să existe consecinte", a spus ministrul german la Berlin. „Consiliu de stabilitate", a mai spus el ar trebui să fie independent de alegători, astfel încât să se evite "presiuni politice" şi ar putea impune sancţiuni în mod automat. Roesler a declarat că Germania va face această propunere în următoarea reuniune a miniştrilor de finanţe din UE.
Pieţele fianciare au dat semnale extrem de negative după ce problemele economice ale Italiei şi Spaniei au adus noi temeri în pieţe şi au determinat intervenţia Băncii Centrale Europene din prima noapte a acestei săptămâni.