Cum și-a modificat armata rusă tactica de lansare a dronelor pentru a ocoli apărarea aeriană a Ucrainei
0Armata rusă experimentează noi combinații de arme și își modifică tactica de lansare a dronelor pentru a ocoli apărarea aeriană a Ucrainei.
Noua tactică a Rusiei constă în lansarea dronelor la altitudini mari, la mai mult de 2 kilometri deasupra solului, și schimbarea continuă a rutelor dronelor. Apoi, dronele coboară direct asupra țintei, a declarat Iurii Ihnat, purtătorului de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.
„La această altitudine, ele devin mai vizibile pentru radarele noastre, dar rămân în afara razei de acțiune a armelor de calibru mic, a mitralierelor grele și a echipelor mobile de foc”, a explicat purtătorul de cuvânt, potrivit Kyiv Independent.
Rusia a mărit producția de drone pentru a lansa lovituri din ce în ce mai mari împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene. Noaptea de 26 mai reprezintă cel mai amplu atac cu drone în trei ani de război. 355 de drone și nouă rachete de croazieră au fost lansate asupra Ucrainei.
Forțele aeriene ucrainene au remarcat și o altă tendință: utilizarea atacurilor coordonate de tip „roi” - mai multe drone lansate simultan asupra unei singure ținte sau locații.
Rusia desfășoară, de asemenea, un număr mare de drone momeală neînarmate, cunoscute sub numele de Parodiya, alături de drone de luptă precum Shahed, sporind presiunea asupra sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei.
Recentele atacuri rusești cu drone au constat în aproximativ 60 % drone de atac și 40 % momeli Parodiya, potrivit lui Ihnat.
Rusia a desfășurat Shahed-uri de producție iraniană și copii ale acestora produse pe plan intern, Gerans, pentru a copleși apărarea aeriană ucraineană în atacuri masive în roi, permițând astfel rachete balistice și de croazieră mai distructive să se strecoare printre ele.
Analiștii avertizează că Rusia ar putea lansa atacuri masive împotriva Ucrainei folosind până la o mie de drone de atac în același timp. Unele dintre cele mai recente modele de drone sunt independente de GPS, controlate de inteligență artificială sau prin intermediul unor roboți Telegram care transmit operatorilor date video și de zbor în timp real, potrivit The Economist.