Ceremonii discrete în Europa la 75 de ani de la capitularea Germaniei naziste. Boris Johnson compară lupta împotriva covid-19 cu cel de-al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memorialul Neue Wache FOTO EPA-EFE

Într-o scrisoare adresată veteranilor, premierul britanic Boris Johnson a comparat „noua luptă”, dusă împotriva pandemiei de coronavirus, cu cel de-al Doilea Război Mondial.

„În acest moment aniversar, suntem angajaţi într-o nouă luptă, împotriva coronavirusului, care necesită acelaşi spirit de efort naţional pe care l-aţi întruchipat în urmă cu 75 de ani”, le-a scris Boris Johnson foştilor combatanţi cu ocazia capitulării Germaniei naziste.

Nu vă putem aduce un omagiu cu parade şi sărbători de stradă cum am făcut în trecut, cei apropiaţi riscă să nu vă mai poată vizita”, a subliniat liderul conservator.

„Permiteţi-ne însă, dragi compatrioţi, să fim primii care vă transmitem recunoştinţa, mulţumirile noastre de inimă şi jurământul nostru solemn: ne vom aminti mereu de voi”, a adăugat premierul britanic.

În Marea Britanie, festivităţile - mai restrânse decât se programase iniţial - vor începe la ora locală 11.00 (13.00 ora României), printr-un moment de reculegere şi două minute de tăcere, notează AFP.

Regina Elisabeta a II-a se va adresa ţării cu un discurs înregistrat, care va fi difuzat de BBC la ora 21.00 (23.00 ora României), ora la care tatăl său, regele George al VI-lea, a vorbit la radio în 1945.

Pe fondul coronavirusului, statele europene sunt nevoie să marcheze prin ceremonii discrete Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste.

Ziua Victoriei este sărbătorită în Europa la 8 mai, iar în Rusia la 9 mai, din cauza diferenţei de fus orar la care a fost semnat al doilea act al capitulării. Primul act a fost semnat la 7 mai, la Reims, dar Stalin, deranjat de acest lucru, a mai vrut un act, la Berlin. Al doilea act a fost semnat la 23.01 ora Berlinului (9 mai 01.01 ora Moscovei).

Berlinul a plănuit mari evenimente publice la Poarta Brandenburg şi în alte locuri istorice, la care erau aşteptaţi sute de mii de participanţi. Programul a fost însă anulat la începutul lunii aprilie, fondurile fiind realocate unei iniţiative aniversare digitale, precizează AFP.

Preşedintele Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Angela Merkel şi alte oficialităţi urmează, totuşi, să depună coroane de flori la Memorialul Neue Wache din centrul Berlinului, dedicat victimelor războiului şi dictaturii. Cu acest prilej, preşedintele german va susţine un discurs.

Şi în Franţa tradiţionalele festivităţi vor avea loc în format restrâns. Preşedintele Emmanuel Macron va conduce o ceremonie la Arcul de Triumf din Paris. Publicul nu va avea acces la acest eveniment.