Bancherii imprudenţi, la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Finanţe britanic va include în lista actelor criminale o nouă infracţiune: „neglijenţa corporatistă“.

Guvernul britanic intenţionează să introducă o legislaţie pe baza căreia va putea fi judecat orice şef al unei „instituţii financiare importante pentru sistem" ale cărui acţiuni au avut un efect dăunător semnificativ asupra economiei în general, relatează „Daily Mail".

Anunţul vine cu numai câteva zile înainte de sezonul anual al bonusurilor în cartierul financiar londenez ("City"), care e aşteptat să mai aducă o rundă de prime, în ciuda faptului că economia britanică se află în suferinţă, iar oamenii de rând se descurcă din ce în ce mai greu.

Toate cele trei partide principale din Marea Britanie -conservatorii, liberal-democraţii şi  laburiştii - se întrec să ofere cele mai dure politici pentru a rezolva problema „pisicilor grase", scrie „Daily Mail", după ce sondajele lor interne au dezvăluit cât de mare este furia alegătorilor privind nivelul salariilor executivilor din industria bancară. 

Măsura ar însemna că şefii executivi ai celor cinci mari bănci - Bob Diamond (de la Barclays), Antonio Horta-Osorio (de la Lloyds TSB), Stuart Gulliver (de la HSBC), Ana Botin (de la Santander) şi Stephen Hester (de la RBS) ar putea intra în închisoare dacă acţiunile lor duc la colapsul băncii şi afectează economia. 

Management defectuos

Această măsură vine după indignarea generală creată de faptul că Sir Fred Goodwin, fostul preşedinte al RBS în timpul colapsului acestei bănci, a scăpat de cercetările penale privind acţiunile sale şi chiar a plecat de la conducerea băncii cu o pensie de mai multe milioane de lire. 

O sursă a Trezoreriei britanice a confirmat că se lucrează la această nouă legislaţie.„Cei care distrug băncile vulnerabile trebuie să răspundă pentru acest lucru, exact la fel ca aceia care distrug proprietăţi sau periclitează sănătatea concetăţenilor", a declarat sursa citată de „Daily Mail".

Un raport privind colapsul Băncii RBS a dat vina pentru achiziţiile imprudente ale băncii, care au adus-o în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile, pe managementul şefului acesteia, Sir Fred Goodwin, dar nu găsit baza legislativă necesară pentru a lua măsuri împotriva lui. Guvernul britanic a plătit, în 2008, 45,5 miliarde de lire pentru salvarea instituţiei. Sir Fred se bucură acum de o pensie de  342.500 de lire pe an.

„Pisicile grase"

Toate cele trei partide principale din Marea Britanie -conservatorii, liberal-democraţii şi  laburiştii - se întrec să ofere cele mai dure politici pentru a rezolva problema „pisicilor grase", scrie „Daily Mail". Sondajele lor interne au dezvăluit cât de mare este furia alegătorilor.