Pericolul ascuns în granola, delicioasele cereale pentru mic dejun. Medic: „Ne putem păcăli ușor, să fiți atenți!”

0
Publicat:

Un produs preferat la micul dejun este, în realitate, o bombă cu ceas în privința caloriilor. Medicul Mihaela Bilic atrage atenția asupra pericolului care se ascunde în delicioasele cereale. În funcție de ce ingrediente conțin, o porție de 100 grame ajunge uneori să aibă 400 de calorii.

Granola, un produs delicios, dar periculos FOTO Shutterstock

Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează asupra pericolului care există, cerealele nefiind nici pe departe un produs dietetic. Medicul a postat un mesaj pe pagina sa de socializare în care explică la ce trebuie să fim atenți: 

"Granola = fulgi de cereale+ zahăr+ grăsime

Când vine vorba despre cerealele de mic dejun, țineți cont că este o mare diferență între Granola și fulgii de porumb/ovăz. În funcție de producător și de sortimentul ales, numărul de calorii poate varia de la simplu la dublu datorită conținutului de fructe uscate, zahăr și grăsime.

Ce este Granola? Cereale amestecate cu zahăr și ulei, care sunt rumenite la cuptor. Spre deosebire de fulgii de cereale simpli, care se obțin prin expandare cu căldură, în Granola avem în medie 8 g de grăsime și 10 g de zahăr adăugat. Există și variante “îmbogățite” cu oleaginoase (nuci, migdale semințe) sau fructe uscate, deci nu vă mirați dacă conținutul caloric depășește 400 cal/100g.

Nu vă lăsați seduși de aspectul lor inofensiv și de textura crocantă, Granola este mai degrabă o prăjitură decât un produs făinos. Și la dimensiunea porției ne putem păcăli ușor, Granola este mai grea și mai densă față de fulgii de porumb/ovăz, deci aceeași porție corectă de 50 g va părea mai mică. Deși Granola este percepută ca o variantă sănătoasă pentru un mic dejun echilibrat, eu vă recomand să fiți vigilenți și să citiți cu atenție eticheta, este departe de a fi un produs dietetic", spune medicul.

Alimentul pe care trebuie să îl consumi la micul dejun: nu îngrașă, e sățios și stimulează bila leneșă

Deși e mic ține de foame mult timp. În acest aliment găsim proteine etalon, cu bioeficiență maximă pentru sinteza de țesuturi noi. Beneficiile sunt sănătate sunt surprinzătoare și mai mult decât atât, nu îngrașă fiind un aliat în curele de slăbire.

Este vorba de ou, un aliment cu o valoare nutritivă complexă. Dr. Mihaela Bilic spune că nimic nu satură mai tare și nu ține de foame mai bine decât oul.

"Despre ou numai de bine! Paștele tocmai a trecut, dar noi o să tot ciocnim ouă, măcar până la Înălțare. Fie că sunt colorate sau doar fierte, ouăle vor rămâne în actualitate măcar și pentru că, nu-i așa, odată cu vremea frumoasă se "deschide" și sezonul curelor de slăbire. Și ce dieta ar fi aia fără ou fiert? Nimic nu satură mai tare și nu ține mai bine de foame decât oul. Și asta cu numai 80 calorii. Mai puneți lângă el un iaurt, o felie de pâine prăjită, 2-3 ridichi, castravete și ardei gras și masa-i gata! Unde mai pui că oul e colecistokinetic, stimulează bila leneșă și îmbunătățește digestia. Adevărul e că oul în sine e un aliment magic, un concentrat de nutrienți", a precizat nutriționistul.