Cele mai comune medicamente au efecte adverse nebănuite. Avertismentul specialiștilor

0
Publicat:

Medicamente comune, eliberate pe bază de rețetă sau fără rețetă, ar putea contribui în secret la căderea părului, avertizează un doctor.

Cinci dintre cele mai comune medicamente pot provoca pierderea părului FOTO Arhivă

Antidepresivele, anticoagulantele și cremele anti-acnee, utilizate de zeci de milioane de persoane, pot provoca alopecie (denumirea medicală pentru căderea părului) sau pot duce la închiderea foliculilor de păr, potrivit Daily Mail.

Deși căderea părului este un proces natural pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în special în cazul bărbaților, Dr. Zain Hasan, anestezist din Los Angeles, avertizează că cinci medicamente comune ar putea accelera acest proces.

Dr. Hasan a spus celor 636.000 de urmăritori ai săi pe rețelele sociale: „Dacă vrei să-ți păstrezi părul, trebuie să cunoști aceste cinci medicamente.”

Antidepresivul Wellbutrin

Primul pe lista sa este Wellbutrin, un antidepresiv care stimulează hormonii „stării de bine” din creier pentru a îmbunătăți dispoziția. Studiile arată însă că acest medicament poate provoca căderea părului atât la bărbați, cât și la femei. Un studiu din 2018, care a analizat 1 milion de utilizatori ai nouă antidepresive comune, a constatat că cei care luau bupropion (substanța activă din Wellbutrin) aveau cel mai mare risc de a suferi căderea părului. Efectul advers afectează aproximativ 1 din 1.000 de pacienți.

Medicamentele pe bază de retinoizi

Medicamente precum Accutane (izotretinoin), folosite pentru tratarea acneei, sunt prescrise la peste un milion de persoane anual în SUA. Deși rară, căderea părului poate apărea, în special la doze mari. Studiile arată că efectul este mai frecvent la pacienții mai în vârstă, care urmează tratamente îndelungate sau care folosesc creme cu retinol pentru acnee sau îmbătrânire.

Anticoagulantele

Medicamentele anticoagulante, precum Eliquis, Warfarin și Heparin, utilizate de până la 18 milioane de persoane anual, pot duce la căderea părului, care apare de obicei la 2-4 luni după începerea tratamentului. Aceste medicamente funcționează prin blocarea unei enzime implicate în formarea cheagurilor de sânge. Efectul advers este reversibil la întreruperea tratamentului.

Beta-blocantele

Medicamentele beta-blocante, cum ar fi metoprololul (Lopressor), utilizate de peste 26 de milioane de americani anual pentru tratarea hipertensiunii arteriale, pot cauza căderea părului. Acest efect advers rar apare la 2-5 luni de la începerea tratamentului, dar este reversibil.

Tamoxifen

Ultimul medicament pe lista Dr. Hasan este tamoxifenul (Nolvadex), utilizat în tratamentul cancerului de sân. Aproximativ o treime dintre pacienții care iau acest medicament se confruntă cu căderea părului, cauzată de scăderea nivelului de estrogen, care interferează cu ciclul de creștere a părului. Căderea părului devine vizibilă la 6 luni - 2 ani de la începerea tratamentului.

Dr. Hasan a mai menționat că și alte medicamente, precum Ozempic, au fost asociate cu căderea părului. El recomandă pacienților să consulte un medic înainte de a opri utilizarea unui medicament prescris.