Câte grame de sare se consumă pe zi
0Un studiu publicat zilele trecute de un grup de cercetători francezi arată că şi sarea joacă un rol important în declanşarea diabetului. Acest lucru înseamnă că trebuie să fim atenţi câte grame de sare se consumă pe zi.
Concluziile cercetării au fost publicate în revista americană Cel Metabolism. Oamenii de ştiinţă au făcut o cercetare pe porci pitici, care au o alimentaţie ce seamănă cu cea a oamenilor. S-a observat că absorbţia de glucoză de către organism era mai scăzută când se făcea doar în partea inferioară a intestinului şi nu în partea superioară, ca la cei neoperaţi. Iar sarea este necesară absorbţiei de glucoză.
Medicii au descoperit că prin amânare, cu ajutorul operaţiei, a momentului în care bila, cu un conţinut ridicat de sare, întâlneşte bolul alimentar, se reduce absorbţia de glucoză.
Porcii pitici au primit cantităţi mai mari de sare şi s-a observat apoi o creştere a glicemiei, iar cercetătorii au tras concluzia că sarea poate avea un rol în creşterea riscului de a face diabet.
De altfel, un studiu făcut de cercetători din Israel a ajuns la concluzia că sarea este al patrula element care influenţa creşterea glicemiei.
Câte grame de sare se consumă pe zi
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis recomandări prin care adulţii sunt sfătuiţi să consume mai puţină sare şi să includă totodată un minimum de potasiu în dieta lor zilnică pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare sau atacuri cerebrale. Adulţii ar trebui să consume mai puţin de 2,000 de mg (două grame) de sodiu sau (mai puţin de) cinci grame de sare şi cel puţin 3,510 mg (3,51 de grame) de potasiu pe zi.
OMS a emis şi primele sale recomandări pentru câtă sare şi cât sodiu ar trebui să consume copiii, în funcţie de înălţime, greutate, vârstă şi nevoile energetice. Recomandările se aplică în cazul copiilor cu vârste de peste doi ani. Sodiul, care se găseşte natural în mâncăruri precum laptele şi ouăle, este prezent în „cantităţi mult mai mari în mâncărurile procesate” precum pâinea, carnea procesată (şunca) sau în condimente, mai arată OMS.
O persoană care are un nivel ridicat al sodiului sau unul scăzut al potasiului riscă să sufere de tensiune arterială ridicată, un factor care creşte riscul de boli cardiovasculare sau de a suferi un infarct. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din lume, potrivit reprezentanţilor Departamentului de Nutriţie şi de Dezvoltare a Sănătăţii din cadrul OMS.