5 alimente pentru un bronz perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5 alimente pentru un bronz perfect

O piele în nuanţe arămii îţi conferă o strălucire aparte şi te face mai atrăgător. Studiile arată că există alimente care, datorită substanţelor conţinute, accelerează procesul de bronzare.

1 Morcovii favorizează pigmentarea pielii

Alimentele bogate betacaroten şi vitamina E, cum sunt morcovii, cresc producţia de melanină, pigmentul care dă culoarea pielii. În plus, aceşti antioxidanţi împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi eliberaţi de organism prin expunerea la razele ultraviolete, prevenind îmbătrânirea prematură a pielii. Alte alimente care te protejează de agresiunea solară şi care grăbesc colorarea pielii sunt şi pepenele, caisele, piersicile, spanacul, ouăle şi peştele.

2 Lactatele fixează bronzul


Pentru a accelera procesul de bronzare şi pentru ca bronzul să se menţină cât mai mult timp este bine să consumi alimente bogate în calciu şi tirozină, un aminoacid care participă la reacţiile chimice importante din organism, fiind şi un precursor al melaninei. De aceea, este bine să incluzi în dieta ta brânză, lapte şi gălbenuş de ou. În plus, acesta din urmă este bogat în săruri minerale, având proprietăţi de regenerare şi de redare a elasticităţii pielii.

3 Roşiile te protejează de arsurile solare



Vitamina C, găsită în roşii, ardei gras, citrice şi pătrunjel, protejează pielea de arsurile solare, deşi încetineşte procesul de bronzare. Pentru a atenua acest dezavantaj, alimentele bogate în vitamina C trebuie asociate cu un aport bogat de seleniu şi de betacaroten.

În cazul în care ai exagerat cu expunerea la soare şi arsurile şi-au făcut apariţia, un truc este să-ţi ungi zonele afectate cu o roşie zdrobită. Lasă sucul să acţioneze aproximativ o oră. Elementele nutritive conţinute de această legumă regenerează pielea, dând şi o senzaţie de răcorire.

4 Peşte gras pentru hidratare

Atunci când te expui la soare, acizii graşi care intră în alcătuirea celulelor epidermei sunt distruşi. Astfel, pielea are tendinţa să-şi piardă supleţea şi să se deshidrateze. Pentru a evita acest lucru şi pentru a menţine bronzul mai mult timp, trebuie să consumi acizi graşi esenţiali omega-3 care se găsesc în peştele gras, nuci, uleiuri vegetale şi în germeni de grâu încolţit. În plus, peştele gras este bogat în seleniu, unul dintre cei mai puternici inamici ai radicalilor liberi. Acest element se găseşte şi în fructe de mare, ciuperci, ceapă, usturoi şi în cereale integrale.

5 Uleiul de măsline dă pielii o notă arămie

Vitamina E grăbeşte procesul de bronzare şi, în acelaşi timp, conferă pielii un aspect auriu. Poţi asimila această vitamină dacă îţi vei asezona salatele cu ulei de măsline sau de porumb şi dacă vei consuma fistic, nuci şi alune. Un truc pentru a obţine un bronz frumos este să-ţi ungi pielea cu un strat subţire de ulei de măsline atunci când stai la plajă. Reţine însă că acesta nu te protejează de razele ultraviolete.

Evită să consumi citrice în excesUn aport prea mare de vitamina C întârzie procesul de bronzare, de aceea, atunci când mergi la plajă, evită să consumi prea multe portocale, lămâi sau grepfruturi. Această vitamină se găseşte din abundenţă şi în varză, pătrunjel, roşii, cartofi, ardei gras şi broccoli.

Specialistul nostru

Livia Nena, biolog nutriţionist

Alimentele care stimulează melanogeneza sunt, de regulă, cele care conţin carotenoizi, mai exact cele care conţin betacaroten sau provitamina A. Morcovii reprezintă exemplul cel mai comun. De asemenea, alimentele care conţin vitamina A au rol în procesul melanogenezei (peşte, gălbenuş de ou, ficat, fructe şi legume de culoare galbenă sau verde). Vitamina C este o altă vitamină (hidrosolubilă) cu rol antioxidant puternic şi cu efecte deosebit de benefice asupra pielii. Spre deosebire de vitamina A, aceasta, asimilată în cantitate mare, încetineşte procesul de bronzare.

Alimentele care conţin vitamina C sunt fructele şi legumele, în special citricele, roşiile, ardeiul gras, fructele de pădure, varza şi cartofii.

Mai multe pentru tine:
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii