Topul regretelor după 50 de ani. Ce ar trebui să faci ca să nu ai remuşcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa optimismului este unul dintre cele mai mari regrete ale oamenilor, potrivit unui sondaj FOTO Shutterstock

Oricât de frumoşi ar fi fost anii tinereţii, sunt puţini oamenii care nu păstrează în suflet măcar câteva regrete în legătură cu trecutul lor. Cele mai mari nu sunt, aşa cum mulţi s-ar aştepta, regretele cu privire la relaţiile sentimentale şi nici acelea legate de profesie.

„Ce s-ar fi întâmplat dacă... ?“ Este o dilemă pe care, mai devreme sau mai târziu, cu toţii o avem, pentru că aproape că nu există oameni care să nu fi vrut să schimbe lucruri întâmplate în trecut. Dacă ar putea da timpul înapoi, foarte probabil că ne-am reevalua reperele şi ne-am schimba priorităţile. Că nu am făcut cele mai bune opţiuni în privinţa carierei sau că ne-am pus prea mult încrederea într-o relaţie sunt, previzibil, regrete frecvente. Însă acestea nu sunt şi cele mai mari dintre toate, dacă privim un sondaj publicat recent de site-ul britanic sunshine.co.uk.

Pentru un număr covârşitor de oameni (91%), cea mai mare părere de rău este aceea că nu au văzut suficient lumea. Pentru acest sondaj au fost intervievaţi 2.107 bărbaţi şi femei din Marea Britanie, cu vârste peste 50 de ani, iar cei mai mulţi dintre ei şi-au luat mai puţin de o vacanţă pe an în tinereţe – lucru pe care îl regretă acum. „Călătoriile ar trebui să fie în topul priorităţilor fiecăruia dintre noi, pentru că, altfel, le vom regreta mult, aşa cum a arătat şi acest sondaj“, spune Chris Clarkson, co-fondatorul site-ului britanic, citat de femalefirst.co.uk.  

Regretăm că nu am preţuit sănătatea

Opţiunile profesionale făcute de-a lungul timpului sunt o sursă mai mare de regrete pentru oameni, comparativ cu relaţiile sentimentale din trecut, acestea situându-se pe locul al doilea în topul remuşcărilor. După 50 de ani, ajungem să regretăm şi alegerile nesănătoase pe care le-am făcut în prima parte a vieţii, iar cele mai mari păreri de rău le avem în legătură cu alimentaţia dezechilibrată şi cu lipsa de mişcare.

O concluzie interesantă a acestui sondaj este că mai mulţi oameni regretă că au avut un copil prea devreme decât că l-au conceput foarte târziu. 27% din femeile şi bărbaţii care au participat la sondaj sunt de părere că s-au grăbit în privinţa copiilor şi doar 8% consideră că au amânat prea mult acest pas. O altă deducţie interesantă din acelaşi sondaj este că oamenii preţuiesc prieteniile mai mult decât banii, ca dovadă că regretă ruperea legăturilor cu unii prieteni mai mult decât cheltuielile iresponsabile făcute în tinereţe.

Care sunt cele mai mari 10 regrete în viaţă:

1. Călătoriile prea puţine – 91%

2. Opţiunile cu privire la carieră – 72%

3. Opţiunile legate de relaţiile sentimentale – 64%

4. Lipsa de importanţă acordată sănătăţii (dietă/exerciţii) – 55%

5. Ruperea legăturilor cu unii prieteni – 53%

6. Cheltuielile iresponsabile – 46%

7. Conceperea copiilor la vârste prea tinere – 27%

8. Îngrijorările exagerate – 25%

9. Lipsa de optimism – 19%

10. Conceperea copiilor la o vârstă prea înaintată– 8%.