VIDEO CES 2013: Tastatura fizică ajunge pe ecranele tactile. Tehnologia Tactus creează din nimic butoanele reale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Tactus Technology propune, la Târgul de Tehnologie din Las Vegas, o inovaţie pentru ecranele touchscreen, şi anume butoanele dinamice. „Acum sunt, acum nu mai sunt“ ar fi o caracterizare potrivită pentru aceste taste care apar şi dispar în funcţie de necesităţile utilizatorului.

La CES 2013, Tactus a spus despre tehnologia sa că este o „suprafaţă tactilă care se metamorfozează“. Butoanele fizice se ridică din ecran şi poţi scrie ca pe o tastatură fizică normală, apoi dispar pentru a te bucura de fineţea ecranului când joci ceva sau când desenezi şi astfel nu pierzi nici din dimensiunea display-ului, notează „Venture Beat“. Primele demonstraţii au fost făcute pe dispozitive cu Android, inclusiv o tabletă, dar tehnologia nu este limitată în ceea ce priveşte platforma software

„Plănuim să începe producţia de masă până la finalul acestui an. Acum, discutăm cu clienţii pentru a stabili o dată exactă de lansare“, a declarat directorul Tactus Craig Ciesla. Cât despre adaptarea la orice platformă, Ciesla a spus că e ca şi cum ai programa o anumită aplicaţie. Compania oferă un API (application programming interface) şi astfel inovaţia poate fi folosită cu orice sistem de operare.

Explicaţia din spatele metamorfozei

Principiul de funcţionare a inovaţiei Tactus este destul de simplu. Un dispozitiv cu un astfel de ecran tactil are un mic rezervor cu fluid. Odată ce sistemul de operare „cere“ butoanele, fluidul curge din rezervor în zonele precizate de software şi creează astfel taste destul de hardware. Posibilităţile sunt mari. Fluidul poate fi „invocat“ când ai nevoie să formezi un număr, când trebuie să scrii fără să te uiţi la ecran sau când e un buton esenţial într-o anumită aplicaţie.

Preşedintele Tactus a mai afirmat că ecranul nu contează, de la smartphone la TV, dar deocamdată cel mai mare pentru care oferă produsul este de 14 inci. Demonstraţia a fost făcută pe o tabletă cu de 7 inci. Mai mult, invenţia a fost supusă şi unor teste de rezistenţă şi se pare că le-a trecut cu brio. 

Totuşi, există şi câteva neajunsuri, din partea Tactus sau din partea pieţei. Dacă rezervorul cu lichid se sparge - în ciuda reuşitelor de la testele de anduranţă -, atunci toată ideea este inutilă şi, mai rău, dispozitivul se poate defecta. Apoi, ecranul capacitiv era greu de folosit la scrierea unor texte lungi de către cei obişnuiţi pe tastaturi fizice, dar de când sunt pe piaţă, oamenii au început să se obişnuiască cu ele. 

Există şi competiţii la care unii utilizatori reuşesc să scrie cu o viteză incredibilă. Astfel, se poate spune că inovaţia Tactus a venit cam târziu pentru scris. Dar pentru alte activităţi se poate să fie binevenită. Tehnologia Tactus poate recrea pe ecran butoanele unui gamepad şi atunci jocurile ar fi mai uşor de parcurs. Desigur, joystick-ul care se roteşte la 360 de grade va fi cam greu de reprodus, dacă nu chiar imposibil, dar tastele da. Mai mult, pot să apară doar când ai nevoie, dar asta înseamnă ca sistemul să fie foarte rapid. Totuşi, produsul abia a fost prezentat oficial, după ce în iunie 2012 a fost testat de cei de la „The Verge“ într-o formă destul de rudimentară.