Rusia e atacată informatic: hackerii au ţintit site-ul Băncii Centrale şi pe cel al preşedintelui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-uri importante din Rusia au fost atacate de către hackeri pe fondul prelungirii crizei din Crimeea. Atacurile le urmează pe cele orientate spre mai multe site-uri din Ucraina.

Agenţia de presă Itar-Tass informează că atât site-ul Băncii Centrale a Rusiei, cât şi site-ul administraţiei prezidenţiale a lui Vladimir Putin de la Kremlin au fost victime ale atacurilor cibernetice. Cele două au fost ţinta hackerilor prin atacuri de tip DDoS, adică folosirea mai multor computere pentru a mări artificial traficul direcţionat spre site-uri fapt care duce, în final, la blocarea acestora.

„Au fost luate toate măsurile pentru a repune site-ul în funcţiune“ şi „administratorii site-ului Băncii Centrale iau măsurile necesare pentru a respinge atacul şi pentru a readuce site-ul la starea normală de funcţionare“ sunt cele două mesaje comunicate către presă. Cele două atacuri vin la doar o zi după ce Channel One, unul dintre cele mai mari posturi TV ale Rusiei, a fost victima atacurilor informatice.

Acest post de televiziune a pus atacul în seama grupării Anonymous din regiunea Caucaz, asta pentru că membrii acesteia şi-au asumat pe Twitter această lovitură. Cât despre atacul îndreptat împotriva Băncii Centrale, acesta a venit cu puţin timp înainte de întâlnirea privind politica monetară. 

De la izbucnirea crizei din Crimeea, şi Ucraina a fost victima mai multor atacuri informatice, mai multe computere fiind infectate cu virusul „Snake“. Mai mult, mai mulţi membri ai parlamentului ucrainean au avut comunicaţiile mobile blocate, cu ajutorul echipamentelor din Crimeea. Serviciile de securitate ruse nu au comentat incidentul, dar cele mai multe speculaţii au indicat Rusia drept sursa acestor atacuri.

Experţi în astfel de situaţii au spus că nu e exclus să existe atacuri cibernetice la acelaşi nivel din 2007, când Estonia a trecut printr-un astfel de moment care a afectat timp de peste o săptămână serviciile de Internet, producânt şi pierde financiare. Totuşi, nu există o estimare precisă privind capacitatea Rusiei în acest domeniu, dar cu siguranţă nu stă deloc rău. „Dacă Rusia ar fi vrut să dea o lovitură devastatoare, cu siguranţă ar fi putut-o face“, a afirmat John Bumgarner, fost ofiţer de informaţii, citat de BusinessWeek.

Bumgarner a mai spus că, în 2008, când Rusia a intervenit militar în Osetia de Sud, au fost atacate circa 30 de site-uri folosite de grupurile civile georgiene pentru a protesta faţă de intervenţiei militare în regiune.

Află mai multe: 

Ucraina sub atac

În ghearele Marelui Urs (II)

INFOGRAFIE Forţele armate ruse de la graniţa cu Ucraina