Dreptul de a fi uitat tocmai a fost abuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google te şterge, dar lumea nu trebuie să uite tot timpul

Google a început să elimine rezultatele din căutările sale după cererile legale făcute de utilizatori, dar noua opţiune poate fi folosită şi pentru a ascunde unele adevăruri ce ar trebui să rămână publice.

Editorul economic al site-ului BBC News, Robert Peston, atrage atenţia asupra faptului că un articol scris de el în 2007, despre fostul director al Merril Lynch (o companie de management al finanţelor), Stan O'Neal.

S-ar părea că O'Neal a apelat la dreptul la uitare pentru a-şi acoperi greşelile făcute în calitate de CEO al Merril Lynch.

Articolul lui Preston detalia cum O'Neal a vândut compania către Bank of America după ce a adus-o aproape de faliment. Editorul BBC descrie faptele cu precizie şi materialul a prevestit criza economică din 2008.

”Se spune că prin scoaterea materialului, Google confirmă temerile multor persoane din industrie care cred că dreptul la uitare va fi abuzat pentru a modifica libertatea de exprimare şi pentru a suprima jurnalismul legitim, făcut în interesul publicului”, scrie Peston.

Dacă dreptul la uitare se aplică nu numai persoanelor private, ci şi celor publice – politicieni, oameni de afaceri sau celebrităţi – atunci abilitatea noastră de a găsi informaţii va avea de suferit. 

În luna mai, Uniunea Europeană a decis că oamenii au dreptul de a fi uitaţi şi că unele căutări care nu ne avantajează ar trebui scoase de Google la cerere.

În momentul în care ceri să dispară un anumit link irelevant sau defăimător, trebuie să-ţi confirmi identitatea şi printr-un buletin document şi să explici de ce e deranjant acel conţinut. Astfel, Google reduce riscul ca acest sistem să fie exploatat în scop negativ. În momentul în care Google va înlătura un link, îl va informa şi pe cel care caută că a fost formulată o cerere în sensul ştergerii acelui conţinut din indexarea sa.