Articol publicitar

Care sunt cele mai importante componente ale calculatorului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calculatorul este format dintr-o serie de componente care-l ajută să funcționeze, îi influențează performanța, fluiditatea, viteaza de lucru, capacitățile. Sunt multe componente PC care merită menționate și cărora trebuie să le acorzi atenție maximă atunci când dorești să le achiziționezi separat. Care sunt aceste componente? Vezi în rândurile de mai jos!

Componente calculator Sursă foto: unsplash.com

Componentele calculatorului: cele mai importante componente ale calculatorului

Componentele calculatorului trebuie alese cu mare grijă, întrucât acestea au impact direct asupra performanței sistemului tău PC. Cele mai importante componente ale calculatorului sunt procesorul, placa de bază, placa video care poate fi o placa video dedicată pentru gaming, memoria RAM, sursa de alimentare PSU, unitatea de stocare. Acestora li se mai adaugă și: sistemul de răcire, carcasa PC, perifericele.

Mai multe despre fiecare urmează să discutăm, pe larg, în rândurile de mai jos.

Procesorul sau creierul calculatorului tău

Procesorul sau unitatea centrală de procesare CPU este considerat, adesea, după cum am și menționat deja, creierul oricărui calculator. CPU este cel care efectuează toate calculele și operează instrucțiunile software-ului. Securitatea, eficiența și performanța unui calculator sunt influențate semnificativ de CPU-ul pe care-l alegi, așadar ai grija cum alegi componentele calculatorului.

Procesorul este evaluat în funcție de viteza sa care se exprimă în GHz, precum și de numărul de nuclee, care determină capacitatea acestuia de a gestiona mai multe sarcini simultan. Cu cât un procesor are mai multe nuclee, cu atât computerul va fi mai eficient în multitasking și gestionarea sarcinilor în același timp.

Frecvența, de asemenea, cu cât este mai mare, cu atât procesorul va fi capabil să efectueze mai multe sarcini pe secundă. Iar tot aici la procesor mai putem vorbi și de arhitectură. Ghidează-te după un procesor care să fie eficient din punct de vedere energetic, să aducă performanțe mai bune, în timp ce consumă mai puțin decât media.

Placa de bază sau scheletul calculatorului tău

Pe placa de bază pot fi montate majoritatea componentelor hardware ale sistemului PC-ului. Placa de bază conține sloturi pentru procesor, memorie RAM, carduri grafice, și porturi pentru unități de stocare, cum ar fi SSD-uri și HDD-uri.

De asemenea, aceasta asigură conexiuni electrice între toate componentele, permițându-le să comunice între ele. Dacă trebuie să achiziționezi o placă de bază separat, asigură-te că aceasta este compatibilă cu celelalte componente, cum ar fi procesorul și RAM-ul. În tabelul de specificații tehnice, uită-te după informații despre socket, cipset, sloturi de expansiune, USB, porturi HDMI, Ethernet.

Placa video

Placa video este componentul calculatorului responsabil de generarea imaginilor și a graficilor afișate pe monitorul PC-ului. În timp ce multe procesoare moderne au capacități grafice integrate, plăcile video dedicate oferă performanțe superioare și sunt foarte eficiente în jocuri, editare video și modelare 3D.

Plăcile video moderne vin cu propriile unități de stocare și memorie, cum ar fi GDDR6, ceea ce le permite să gestioneze sarcini grafice intensive fără a afecta performanța procesorului. Totodată, avem producători de plăci video ca NVIDIA și AMD care sprijină ray tracing-ul în timp real.

Dacă dorești să te joci jocuri la rezoluții 4K cu ray tracing activat, atunci îți recomandăm să vezi noile plăci video NVIDIA din seria 5000 ca NVIDIA GeForce RTX 5070, 5080, 5090. Sau poți considera noile plăci video AMD ca AMD Radeon RX 7900 XTX.

Memoria RAM

Printre componentele calculatorului cu rol important în performanță și nu numai, se numără și memoria RAM. Aceasta stochează temporar informații și datele pe care procesorul trebuie să le acceseze rapid. Totodată, este cea care permite sistemului să funcționeze mai eficient.

Oferă acces rapid la datele utilizate frecvent, fără a fi nevoie ca acestea să fie citite constant din unitatea de stocare, care este mult mai lentă. Este crucială pentru multitasking. Recomandăm pentru sarcini obișnuite o memorie RAM de cel puțin 8 GB, pe când în cazul gamingului cea mai potrivită ar fi cea de 16GB.

Și viteza memoriei RAM trebuie să fie bună pentru a-ți asigura performanțele dorite, indiferent de sarcini. Memoria RAM mai rapidă poate îmbunătăți timpii de răspuns ai sistemului. Iar în ceea ce privește Dual Channel și Single Channel, îți putem spune că utilizarea a două module de RAM pe două canale diferite poate îmbunătăți performanța și oferi o lățime de bandă mai mare.

Sursa de alimentare

Pentru a proteja componentele calculatorului și a oferi stabilitate sistemului tău PC, sursa de alimentare, întrucât este cea responsabilă de furnizarea energiei electrice spre sistem, trebuie să fie una stabilă, de bună calitate. O sursă de alimentare bună va furniza o putere stabilă și va avea suficientă capacitate pentru a susține componentele PC-ului.

În acest sens, vezi o sursă de alimentare de 650W sau 750W. De asemenea, caută certificarea 80 Plus, deoarece este cea care garantează o eficiență energetică mai bună. Poate nu știai, dar aceasta ajută mai mult de 80% din energia consumată să se transforme în putere utilă.

Unitatea de stocare

Printre componentele calculatorului pe care nu ar trebui să le neglijezi se numără și unitatea de stocare. În acest sens, distingem două tipuri principale de unități de stocare: Hard Disk Drive (HDD) și Solid State Drive (SSD).

HDD-urile sunt mai ieftine și au o capacitate de stocare mai mare, dar dezavantajul lor este că sunt mai lente și mai susceptibile la deteriorare fizică. Pe de altă parte, SSD-urile sunt mult mai rapide, asta pentru că nu au părți mobile. Dezavantajul SSD-urilor este că sunt mult mai scumpe. Dacă dorești, poți folosi SSD-uri pentru sistemul de operare și HDD-uri pentru stocarea datelor.

Alte componente ale calculatorului pe care le poți prioritiza sunt: carcasa PC, sistemul de răcire, perifericele. Carcasa, de exemplu, joacă un rol important în răcirea sistemului. Poți alege între modele de carcase PC compacte ideale pentru construirea de sisteme de tip home theatre și carcase mai mari, care permit expansiunea și îmbunătățirea sistemului calculatorului tău.

Sistemul de răcire trebuie să fie eficient pentru a putea preveni supraîncălzirea componentelor calculatorului. Acesta poate include ventilatoare, soluții de răcire cu apă sau radiatoare care să prelungească durata de viață a componentelor.

Periferice ca tastatura, mouse-ul, monitorul, imprimanta, scanerele, boxe, căștile și controllerele de joc se numără și ele printre componentele calculatorului care merită atenție.