A fost descoperită o galaxie uriașă și bine organizată, care a uimit oamenii de știință prin câteva caracteristici
0A fost descoperită o galaxie spirală uriașă, J0107a, care s-a format într-o perioadă în care Universul era încă tânăr, la doar 2,6 miliarde de ani de la Big Bang – adică o cincime din vârsta sa actuală. Descoperirea a fost publicată miercuri, 21 mai, în revista Nature, și schimbă percepția despre modul și momentul în care galaxiile complexe au început să se formeze.
Galaxia J0107a impresionează prin dimensiuni: are o masă de zece ori mai mare decât Calea Lactee și prezintă o structură bine definită de galaxie spirală barată – o formă care, potrivit teoriilor actuale, nu ar fi trebuit să existe atât de devreme în istoria cosmică, potrivit Agerpres.
Astfel de galaxii au nevoie de timp pentru a se organiza. „Faptul că vedem o bară centrală atât de devreme este uimitor”, a declarat astronomul Shuo Huang, autorul principal al studiului.
În centrul galaxiei, bara conține 50% gaz, comparativ cu 10% pentru galaxiile barate mai moderne. Numai în această regiune, J0107a generează echivalentul a 500 de stele ca Soarele pe an, de trei ori mai mult decât Calea Lactee în total.
O nouă perspectivă asupra Universului timpuriu
Descoperirea a fost posibilă datorită telescopului spațial James Webb și radiotelescopului ALMA din Chile. Aceste instrumente au detectat un nor gigantic de gaz, de 120.000 de ani-lumină în diametru, care înconjoară și alimentează galaxia. Cercetătorii cred că acest gaz provine din rețeaua cosmică – o structură de materie care leagă galaxiile și le hrănește în fazele timpurii.
Deși rezultatele sugerează că galaxiile complexe s-au format mai devreme decât se credea, oamenii de știință avertizează că studiul se bazează pe o singură galaxie. „Este imposibil să tragem concluzii generale fără mai multe observații similare”, spune Deanne Fisher, profesoară de astronomie din Australia.