O vioară Stradivarius recreată cu ajutorul razelor X
0O vioară Stradivarius a fost recreată cu ajutorul unui aparat cu raze X. Un grup de cercetători din Statele Unite au folosit această tehnică pentru a descoperi elementele particulare care fac vioara să fie atât de specială.
Ideea i-a venit radiologistului Steven Sirr în 1988, când se ducea cu vioara personală la muncă. La un moment dat superviza scanarea unei victime a unui conflict şi a decis să-şi scaneze şi vioara pentru a vedea cum arată.
„E multă anatomie implicată. Sunt obişnuit să studiez anatomia oamenilor şi am vazut în acea scanare a viorii multe detalii pe care nu le înţelegeam. Aşa că am apelat la prietenul meu John Waddle, care este un fabricant de viori şi i-am dat imaginile", a declarat Steven Sirr.
Peste 1.000 de scanări
În următorii ani cei doi au scanat sute de instrumente, de la viori, chitare sau mandoline. Multe din aceste imagini arătau găuri făcute de viermi, mici crăpături şi alte defecte care făceau instrumentele să sune diferit unul faţă de celălalt.
Cei doi au împrumutat o vioară Stradivarius, cunoscută drept „Betts", de la Librăria Congresului Statelor Unite, scrie bbc.co.uk, care încă mai poartă semnătura originală a lui Antonio Stradivari. Împreună cu un alt producător de viori, Steve Rossow, cei doi au încercat să creeze o replică perfect.
Instrumentul a fost supus la mai mult de 1.000 scanări, iar acestea au fost transformate în imagini tridimensionale.
„Am folosit scanările pentru a determina densitatea lemnului din care a fost făcută vioara. În plus, când realizăm vioara trebuie să facem toate detaliile care s-au format în cei 300 de ani de viaţa ai instrumentului. Micile deformări care apar în faţă şi în spate, datorită racordajului, trebuie recreate perfect", a mai spus Stirr.
Elementul personal rămâne decisiv
Unul din specialiştii din domeniul construirii viorilor, lutierul Samuel Zygmuntowicz, a declarat că procesul va uşura munca de refacere a unei vioari, dar rămâne rezervat. „Ultima parte, acel 2% care implică judecăţi personale despre grosimea lemnului, lungimea exactă a braţului viorii şi tratamentele speciale ale lemnului nu va putea fi recreată niciodată".