Legile influenţei şi atracţiei, explicate de un fost agent FBI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost agent FBI explică legile unei prime impresii bune şi cum să fim agreaţi de ceilalţi, stabilind relaţii de durată. Tehnicile profesioniştilor adaptate la viaţa de zi cu zi ne permit să obţinem rezultate uimitoare.

John R. „Jack“ Schafer este psiholog, profesor, consultant în informaţii şi fost agent special FBI. A desfăşurat anchete de contrainformaţii şi contraterorism, a conceput tehnici de recrutare a spionilor, a interogat terorişti şi a iniţiat agenţi în arta interogatoriului şi a convingerii. Acesta a adaptat o serie de tehnici la lupta cotidiană, nu mai puţin dramatică, a încercării noastre de a câştiga încrederea celorlalţi, pe care le-a publicat în cartea „Butonul Like“.

Legea similarităţii

Indivizii care împărtăşesc aceleaşi păreri, atitudini şi activităţi tind să dezvolte relaţii strânse. Zicala „cine se aseamănă se adună“ spune ea ceva. Suntem atraşi de persoanele care împărtăşesc aceleaşi interese cu ale noastre. Indivizii care au opinii asemănătoare se susţin unul pe celălalt şi, ca atare, sporesc şi mai mult probabilitatea atracţiei reciproce.

Legea disponibilităţii

Oamenii sunt atraşi de indivizi şi de lucruri pe care nu le pot obţine imediat. Un individ nu trebuie să fie întotdeauna disponibil pentru persoana pe care o are în vedere pentru o relaţie de lungă durată. Un anumit nivel de indisponibilitate îi va da un aer misterios şi mai provocator.

Legea curiozităţii

Curiozitatea poate fi folosită drept cârlig pentru a creşte intensitatea (Formula prieteniei) şi pentru a stârni interesul unei anumite persoane faţă de tine. Toate fiinţele capabile de mai mult decât de un simplu răspuns mecanic la stimul sunt curioase. Acesta este un impuls biologic, generat de nevoia de autoconservare, reproducere şi hrană.

Legea reciprocităţii

Legea reciprocitîţii este un instrument foarte eficient de a-ţi face prieteni. Când îi zâmbeşti cuiva, acea persoană se va simţi obligată să-ţi răspundă la fel. Imediat ce vei observa că cineva te place, vei găsi persoana respectivă mult mai atrăgătoare.

Legea umorului

Indivizii care se folosesc de umor la întâlnirile sociale sunt percepuţi ca fiind mai plăcuţi. În plus, atât încrederea, cât şi atracţia sporesc atunci când este folosită o abordare lejeră în timpul interacţiunii. Râsul duce la eliberarea de endorfine, ceea ce creează starea de bine.

Legea stimei de sine

Ne place să ne asociem cu indivizi care afişează un nivel crescut al stimei de sine. Ca atare, acestor indivizi le vine mai uşor să-i atragă pe ceilalţi şi să-şi facă prieteni. Pentru oamenii cu un nivel crescut al stimei de sine, respingerea este un fapt de viaţă, nu o reflectare a meritului personal.

Legea complementarităţii

Tuturor ne place să primim complimente. Când ni se fac complimente, ne simţim mai bine faţă de noi înşine şi, ca urmare - conform regulii de aur a prieteniei - vom răspunde cu aceeaşi monedă. Pentru a fi eficiente, complimentele trebuie să fie sincere şi meritate.

Mai multe pentru tine:
Un bărbat căruia i s-a extirpat din greșeală un plămân are de primit despăgubiri de 150.000 de euro de la Institutul Marius Nasta. Beatrice Mahler: „nu sunt fonduri”
Hidrocentrala Porţile de Fier III ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilităţii
Alex Dobrescu, declarații de dragoste pentru Cristina Cioran: „Este femeia vieții mele. Femeia pe care am iubit-o și pe care o iubesc cel mai mult în viața asta”
Povestea fostului elev, acum profesor, care a fost arestat că a răspândit manifeste anticomuniste. După eliberare, s-a angajat ca salahor
Actorul român din Generația de Aur care, înainte să moară, le-a oferit tuturor o lecție: „Dacă ieși afară și te compari cu alții, vezi că sunt mulți Dumnezei în jurul tău”
Un gigant german deschide o fabrică în România și angajează circa 700 de oameni
Scandal într-o școală din Târgu Jiu. Elevii dintr-o clasă pregătitoare refuză să mai meargă la cursuri din cauza unui coleg agresiv
Schimbările ce vor avea lor din luna iulie pentru asociațiile de proprietari. Semnătura de care vor avea neapărat nevoie începând cu această dată
Cine este și cum arată, de fapt, Carla’s Dreams, solistul acuzat că a urcat pe scenă drogat: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse”
A fost stabilită cauza morții bebelușului în vârstă de o lună, adus în stop cardio-respirator la Spitalul de Urgență Târgu Jiu
Tragedie în sport: a murit David Wilkie