CV-urile candidaţilor „spun“ lucruri trăsnite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta pentru un loc de muncă este din ce în ce mai acerbă pe timp de criză, iar unii candidaţi încearcă să iasă în evidenţă cu CV-uri originale. Multe însă nu au efectul scontat, spun angajatorii.

Mulţi dintre cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt foarte atenţi când vine vorba de întocmirea CV-ului, mai ales că acesta reprezintă primul contact, prima impresie pe care le-o fac angajatorului.  Din acest motiv, specialiştii în resurse umane recomandă cât mai multă grijă în întocmirea acestuia. „Atunci când facem un CV, este indicat să ne punem în locul angajatorului, să vedem cum ar percepe el informaţiile. Cele care ies în evidenţă, fără să afecteze calitatea lor sunt originale, restul sunt stupide", spune Eduard Ezeanu, consilier în carieră.

„Cu limba franceză sunt «bâtă»"

Totuşi, din ignoranţă, nepăsare sau de dragul distracţiei, unii candidaţi ajung să scrie adevărate „perle" în CV, după cum susţin specialiştii site-ului de recrutare Myjob. Ei au oferit şi câteva exemple: „sunt o persoană foarte loială firmei la care lucrez, vă rog să nu le spuneţi despre CV-ul meu", „am făcut mulţi ani voluntariat pentru mama mea, deci sunt o persoană capabilă să îmi asum responsabilităţi", „obiectiv de carieră: bună ziua, din punct de vedere tehnic sunt sigur că îndeplinesc cerinţele dumneavostră, dar cu limba franceză sunt «bâtă»".

„Astfel de afirmaţii trădează lipsă de integritate, lipsa experienţei reale valoroase, dar, la final, şi - simpatie, prin onestitatea dură, deşi limbajul este din topor", mai explică Eduard Ezeanu.

Cei mai mulţi angajatori nu gustă însă umorul celor pe care îi intervievează. „Eram în căutarea unui şef pentru departamentul de marketing, aşa că am pus un anunţ pe un site de specialitate, sperând că preinterviul şi CV-ul mă vor ajuta să găsesc persoana potrivită. Am primit zeci de CV-uri care
nu-mi spuneau nimic, vreo două excepţionale, dar şi câteva care mi-au rămas în minte. Un candidat avea o poză cu un actor celebru în loc de imaginea sa, altul a spus că peste cinci ani se vede pe o insulă, la umbra unui palmier, alături de un fotomodel, iar un altul că aptitudinile sale sunt atât de speciale încât ar trebui să-l angajez pe loc să mă conving. M-am amuzat, dar nu am luat nici măcar în considerare vreunul dintre cei trei", a precizat Simina Burghelea, administratorul unei firme din Bucureşti. 

Greşeli elementare

Pe de altă parte, o parte dintre CV-uri au picat testul de coerenţă şi nu şi-au mai îndeplinit rolul de promovare a imaginii candidatului din diverse motive precum: candidatul a uitat să treacă numărul de telefon sau că acesta este greşit, adresa de e-mail folosită este una total neprofesionistă, fotografia anexată CV-ului nu are nicio legatură cu aplicaţia, de exemplu fotografie de grup, poză cu ochelari de soare, fotografie din concediu sau făcută în patul bunicii.

Alte probleme care ar putea apărea sunt greşelile de scriere sau de autocorectare în word care dau sensuri amuzante textului, de exemplu „party time". „Când un candidat are adresa de e-mail gen «pisoiasul_roz@yahoo.com», nu te poţi gândi decât că acesta este o persoană copilăroasă, care nu ia aplicarea în serios", explică Ezeanu. Totuşi, mulţi dintre candidaţi susţin că repetă greşelile de acest fel din cauza lipsei feed-backului.

„Aveam o fotografie în CV care mi se părea drăguţă la 18 de ani, când am aplicat pentru un job la un lanţ de fast-food şi nu mi-am dat seama că nu am schimbat-o decât după ce, 10 ani mai târziu, o secretară a unui director care nici nu mi-a citit CV-ul mi-a spus că nimeni nu o să mă angajeze cu freza aia. Aveam părul roşu cu albastru în fotografie, dar nici nu realizasem", povesteşte Mirabela Popescu (32 de ani), agent de turism în Bucureşti.

Recomandări

Specialiştii în resurse umane susţin că există trei componente importante asupra cărora este bine să ne concentrăm atenţia atunci când alcătuim un astfel de document: structura, relevanţa şi demonstrarea calităţilor.
„CV-ul trebuie să fie bine structurat, să arate bine în pagină şi să fie uşor de citit. De asemenea, este indicat să trecem în el lucrurile strict relevante pentru postul la care aplicăm.

Tendinţa actuală este să trecem în CV toate joburile, cursurile la care am participat, dar care nu sunt relevante pentru jobul la care aspirăm sau, din contră, să nu fie detaliate anumite informaţii relevante pentru post. În plus, în CV nu trebuie doar să enumărăm ce am realizat de-a lungul timpului, ci să ne demonstrăm calităţile. De aceea este bine să trecem şi indicatori de performanţă, rezultate obţinute", explică Eduard Ezeanu.

"Când un candidat are adresa de e-mail gen pisoiasul_roz@yahoo.com, nu te poţi gândi decât că acesta este o persoană copilăroasă, care nu ia aplicarea în serios."
Eduard Ezeanu consultant în carieră

Perlele candidaţilor

Obiectiv de carieră: să devin cel mai tare.
În anul 1991 am câştigat prin concurs un post în cercetare (zootehnie) la S.C.A. Turda, dar ulterior nu am fost angajat pe motiv de nefinanţare a postului de către Institutul de la Palas Constanţa. Am rămas în continuare colaborator al S.C.A. Turda pe o perioada de aproximativ un an, aşteptările mele rămânând iluzii deşarte.
Aptitudini: ştiu pe calculator şi sunt serios.
Obiectiv: Vreu să lucrez party time ca inspector resurse umane
Obiectiv: orice
Care ar fi jobul tău ideal? „Senator pe viaţă".
Cum te-ar caracteriza ultimul tău şef? „Să nu-l întrebăm".
Sursa: Myjob.ro