VIDEO Evaluarea directorilor de teatre, o formalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun director de teatru subvenţionat de Primăria  Municipiului Bucureşti nu a avut probleme la etapa de evaluare desfăşurată miercuri şi joi la sediul acesteia. 14 manageri de teatre, printre care Alexandru Darie, George Mihăiţă, Dorina Lazăr, cărora le expirase contractul de management, au intrat în legalitate, obţinând o notă finala de peste 9.

Deşi rezultatul etapei de evaluare a managerilor de teatre subvenţionate de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) va fi făcut public astăzi, surse neoficiale au confirmat pentru „Adevărul" că niciun director nu a avut probleme şi că, de fapt, întâlnirea acestora cu evaluatorii de la Primărie a fost o simplă formalitate de intrare în legalitate.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a sesizat că nu a avut reprezentanţi în comisia de evaluare, Marius Zarafescu, director la Artele Spectacolului în cadrul MCPN, fiind în comisie în calitate de teatrolog, şi nu de reprezentant al ministerului. De asemenea, nu au existat o grilă şi un punctaj ferm de evaluare, iar directorii de teatre au obţinut note mari, doar pe baza unui interviu şi a unor proiecte generale de management.

Mihăiţă: „Nu am nicio spaimă"

Directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiţă, a declarat că nu are „nicio spaimă" faţă de rezultatul evaluării. „Teatrul merge bine, nu mi-e frică de nimic",  a spus actorul devenit director al teatrului în 2003. De altfel, nici Dorina Lazăr (director la Odeon), nici Florin Călinescu (director la Teatrul Mic), nici Călin Mocanu (director la Ţăndărică) şi nici Mircea Diaconu (director la Nottara) nu au avut emoţii. „Sper numai să nu se facă vreo mânărie. Teatrul condus de mine merge bine, am făcut chiar şi mai mult decât era prevăzut în sarcini, nu ar trebui să fie nicio problemă", a punctat, pentru „Adevărul", Alexandru Darie, director al Teatrului Bulandra din 2002.

Aura Corbeanu şi Marius Zarafescu, cu studii de management cultural

Comisia de concurs care le-a dat tuturor directorilor note foarte mari a fost alcătuită din şase specialişti în domeniu, precum şi din trei reprezentanţi ai autorităţii, din ultima categorie făcând parte Emanuel Alexandru Papagheorghiu, directorul Direcţiei de Cultură din PMB, Geta Drăgoi, director la Resurse Umane în PMB, Ionuţ Gâf-Deac, consilier general în PNG-CD, partidul condus de George Becali. Din cei şase specialişti ai comisiei, numai Aura Corbeanu, vice-preşedinte al UNITER, şi teatrologul şi profesorul Marius Zarafescu au studii specifice de management în cultură, în timp ce nici specialitatea lui Răzvan Theodorescu şi nici cea a fostei contabil-şef Doina Crina Iliescu nu au vreo legătură cu teatrul.

Prin modificările survenite în Parlament, OUG 189/2008 (legea 269) a anulat articolele care reglementau explicit cine şi în ce condiţii poate fi considerat evaluator abilitat, înlocuind toate acele prevederi cu sintagma „specialişti în domeniu", formulare care a generat deja diverse interpretări. Directorilor de teatre ar fi trebuit să li se facă evaluarea din septembrie 2010.

9, nota la concursul final

Conform OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări prin Legea 269/ 2009, evaluarea directorilor de teatre se face anual, când aceştia trebuie să obţină peste nota 7, dar şi o dată la cinci ani, când pentru obţinerea unui nou mandat pe un proiect de management, directorii trebuie să ia minim nota 9.

În lege este stipulat că rezultatul concursului se aduce la cunoştinţa candidaţilor, în scris, în termen de 24 de ore de la încheierea ultimei etape, precum şi la cunoştinţa publică, prin afişare la sediul autorităţii, la sediul instituţiei publice de cultură şi pe pagina de internet a autorităţii, după caz.