Dia de los muertos, sărbătoarea mexicană în care viii petrec alături de morți. De ce se poartă celebrele măști colorate

0
0
Publicat:

Una dintre cele mai colorate sărbători, cunoscută la nivel mondial, Ziua Morților (Día de los Muertos) aduce în prim-plan tradiția mexicană prin care familiile se reunesc spiritual cu rudelor lor decedate, celebrând cu mâncare, băutură, veselie și... multe crăițe.

Ziua Morților se sărbătorește în toată lumea la final de octombrie

Un amestec de ritual mezoamerican, religie europeană și cultură spaniolă, sărbătoarea are loc în fiecare an în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie. În timp ce 31 octombrie este Halloweenul american, 1-2 noiembrie este Ziua Tuturor Sfinților sau Ziua Morților. Potrivit tradiției, porțile raiului sunt deschise la miezul nopții pe 31 octombrie, iar spiritele copiilor se pot alătura familiilor lor timp de 24 de ore. Spiritele adulților pot face același lucru pe 2 noiembrie.

Rădăcinile Zilei Morților, sărbătorită în Mexicul contemporan și printre cele de moștenire mexicană din Statele Unite și din întreaga lume, se întorc cu aproximativ 3.000 de ani în urmă, la ritualurile de onorare a morților din Mesoamerica precolumbiană, după cum notează cei de la history.com. Aztecii și alți oameni ai culturii Nahua care trăiau în zona de acum a centrului Mexicului au avut o viziune ciclică asupra universului și au văzut moartea ca o parte integrantă mereu prezentă a vieții. După moarte, se credea că o persoană călătorește la Chicunamictlán, Țara morților. Numai după ce a trecut prin nouă niveluri provocatoare, o călătorie de câțiva ani, sufletul persoanei a putut ajunge în sfârșit la Mictlán, locul de odihnă final. În ritualurile Nahua de onorare a morților, ținute în mod tradițional în luna august, membrii familiei au oferit hrană, apă și unelte pentru a-i ajuta pe defuncți în această călătorie dificilă. Aceasta a inspirat practica contemporană a Zilei Morților, în care oamenii lasă mâncare sau alte ofrande pe mormintele celor dragi sau le așază pe altare improvizate numite „ofrendas“ în casele lor.

Ziua Morților vs Ziua Tuturor Sufletelor

În Europa antică, sărbătorile păgâne ale morților aveau loc și în toamnă și constau în focuri de tabără, dans și sărbătoare. Unele dintre aceste obiceiuri au supraviețuit chiar și după ascensiunea Bisericii Romano-Catolice, care le-a adoptat (neoficial), Ziua Tuturor Sfinților și Ziua Tuturor Sufletelor, sărbătorite în primele două zile ale lunii noiembrie.

În Spania medievală, oamenii aduceau vin și pan de ánimas (pâine spirtoasă) la mormintele celor dragi. De asemenea, acopereau mormintele cu flori și aprindeau lumânări pentru a ilumina drumul sufletelor moarte înapoi la casele lor de pe Pământ. În secolul al XVI-lea, conchistadorii spanioli au adus astfel de tradiții cu ei în Lumea Nouă, împreună cu o viziune mai întunecată asupra morții, influențați fiind de perioada devastatoare a ciumei bubonice.

Mâncare pregătită pentru Ziua Morților. FOTO: Pexels

El Día de los Muertos nu este, așa cum se crede în mod obișnuit, o versiune mexicană a Halloweenului, deși cele două sărbători împărtășesc unele tradiții, inclusiv costume și parade. De Ziua Morților, se crede că granița dintre lumea spiritelor și lumea reală se dizolvă. În această scurtă perioadă, sufletele morților se trezesc și se întorc în lumea vie pentru a se ospăta, a bea, a dansa și a cânta alături de cei dragi. La rândul lor, membrii familiei în viață îl tratează pe decedat ca pe un oaspete de onoare și lasă alimentele preferate ale defunctului și alte ofrande la morminte sau „ofrendas“, aceste mici altare care pot fi decorate cu lumânări, gălbenele strălucitoare numite „cempasuchil“, crăițe și teancuri de tortilla și fructe.

Cele mai proeminente simboluri legate de Ziua Morților sunt „calacas“ (schelete) și „calaveras“ (cranii). La începutul secolului al XX-lea, caricaturistul José Guadalupe Posada a încorporat în arta sa figuri scheletice, ironizând politicienii și comentând politica revoluționară. Cea mai cunoscută lucrare a sa, „La Calavera Catrina“ sau „Craniul elegant“, prezintă un schelet feminin împodobit cu machiaj și îmbrăcat în haine fanteziste. Gravura din 1910 a fost concepută ca o declarație despre mexicanii care adoptă moda europeană peste propria moștenire și tradiții. Tabloul a fost apoi recunoscut drept una dintre icoanele Zilei Morților.

Opera „La Calavera Catrina“ a lui José Guadalupe Posada FOTO: Wikipedia

În timpul festivităților contemporane de Ziua Morților, oamenii poartă în mod obișnuit măști de craniu și mănâncă bomboane de zahăr turnate în formă de cranii. Pan de ánimas din ritualurile Zilei Tuturor Sufletelor din Spania se reflectă în pan de muerto, preparatul dulce tradițional copt al sărbătorilor Zilei Morților de astăzi. Alte alimente și băuturi asociate sărbătorii, dar consumate pe tot parcursul anului, includ ciocolata neagră condimentată și băutura pe bază de porumb numită atole.

Sărbătoare UNESCO, transpusă pe marele ecran

În mod tradițional, Ziua Morților a fost sărbătorită în mare parte în zonele rurale, indigene din Mexic, dar începând cu anii 1980 a început să se răspândească și în orașe. Din 2008, „Festivitatea indigenă dedicată morților“ din Mexic a fost inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO. În ultimii ani, tradiția s-a dezvoltat și mai mult datorită vizibilității sale în cultura pop și a popularității în creștere în Statele Unite ale Americii. Spre exemplu, inspirat de filmul „James Bond Spectre“ din 2015, care a prezentat o mare paradă a Zilei Morților, Mexico City a organizat una asemănătoare, pentru prima dată, în 2016. În 2017, Disney și Pixar au lansat filmul animat „Coco“, un omagiu de 175 de milioane de dolari adus tradiției mexicane în care un băiat este transportat în Țara Morților și se întâlnește cu strămoșii săi demult pierduți.

Ziua Morților se sărbătorește și în România, fiind cunoscută drept Moșii de Toamnă sau Luminația. În prima sâmbătă din luna noiembrie, creștinii merg la biserică cu colivă și merinde, pe care apoi le împart, aprind lumânări și duc flori de toamnă la mormintele celor trecuți în veșnicie, comemorându-i astfel.