Bustul lui Ştefan Mihăilescu Brăila, dezvelit la 90 de ani de la naşterea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emeritul actor Ştefan Mihăilesu Brăila va fi omagiat marţi, la împlinirea a 90 de ani de la naşterea sa.

Sala Studio a Teatrului Odeon din Capitală va fi marţi, 3 februarie, gazda unui spectacol în memoria marelui actor Ştefan Mihăilesu Brăila(1925-1996).

Ştefan Mihăilescu Brăila s-a născut pe 3 februarie 1925, la Brăila. Absolvent al cursului primar, în anul 1936 se înscrie la Liceul Industrial, pe care-l termină în 1940. Datorită posibilităţilor materiale foarte limitate, este nevoit să muncească încă de la vârsta de 16 ani. 

A urmat cursurile Conservatorului „G. Cavadia”, pe care le-a terminat în 1947. A fost apoi angajat la Teatrul de Stat din Brăila. Datorită faptului că mai era acolo un actor cu numele Ştefan Mihăilescu, iar pentru că pe bunica sa o chema şi Brăila, acesta a adoptat această poreclă, pentru a evita eventualele confuzii.

În anul 1957 ajunge la Bucureşti, la Teatrul Giuleşti, care în vremea aceea purta numele de Teatrul Muncitoresc CFR. A debutat în cinema tot în anul 1957, filmul care l-a făcut cunoscut în ochii publicului fiind "Comoara din Vadul Vechi". Actorul a continuat să se remarce în filme precum „Bachus”, „Nea Mărin miliardar”, “Ciocolată cu alune” sau „Păcală”. Spre sfârşitul vieţii a făcut parte din distribuţia filmelor “Descăpăţânarea” şi “Ordinatorul”.

Ştefan Mihăilescu Brăila a trecut în nefiinţă pe 19 septembrie 1996, la Bucureşti.

Prezentatorii evenimentului in memoriam vor fi: Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon; criticul de teatru Ion Cazaban; criticul de film Călin Stănculescu şi actriţa Rodica Mandache.

Din program fac parte dezvelirea bustului realizat de sculptorul Dragoş Catălin Munteanu, precum şi proiecţia unui film ce-l portretizează pe Ştefan Mihăilescu Brăila, film realizat de Casa de Producţie a Televiziunii Române.

Dragoş Cătălin Munteanu s-a născut în 1976 in oraşul Tulcea. Din anul 1995 acesta locuieşte şi îşi desfăşoară activitatea profesională în Bucureşti. În anul 2012 a câştigat primul loc într-o competiţie naţională cu o sculptură dedicată actorului Gheorghe Dinică, urmând ca în 2013 un bust din bronz al aceluiaşi actor să fie amplasat în faţa Teatrului de Comedie.

Intrarea la eveniment este liberă.