Avangardă românească şi „Epoca de Aur“, la licitaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tablouri rare, obiecte primite cadou de soţii Ceauşescu şi o carte poştală cu scrisul lui Constantin Brâncuşi sunt scoase la vânzare de Casa Artmark în această seară.

Cele două licitaţii organizate de Artmark, „Avangardă şi Expresionism" şi „Epoca de Aur" au loc de la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton din Capitală. Tablourile şi obiectele pot fi văzute începând cu ora 11.00.

O selecţie de peste 140 de opere de artă - picturi, lucrări de grafică şi de sculptură - vor fi scoase la vânzare în cadrul licitaţiei „Avangardă şi Expresionism". Diverse ca sursă şi tematică, acestea alcătuiesc o imagine de excepţie asupra artei româneşti care a rupt cu trecutul şi tradiţiile.

Printre cele mai importante lucrări avangardiste sunt cele semnate de Victor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Max Herman Maxy, Corneliu Michăilescu, Magdalena Rădulescu şi Jules Perahim. Din  zona expresionismului, remarcabile sunt tablourile lui Nicolae
Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu şi Corneliu Baba.



Vedete: Brauner şi Brâncuşi

„Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)" de Victor Brauner (ulei pe pânză, 73,5 x 60 cm) este una dintre piesele de rezistenţă ale licitaţiei, având un preţ de pornire estimat între 100.000 şi 200.000 de euro. Opera, prezentată iniţial în expoziţia din 1929, de la Bucureşti, a grupului Arta Nouă, îl înfăţişează pe poetul reprezentant al Simbolismului românesc şi apropiat al cercurilor avangardiste, într-o manieră ce anunţă suprarealismul care avea să-l influenţeze, ceva mai târziu, şi pe Brauner.

Alte vedete ale licitaţiei sunt două obiecte rare aparţinând sculptorului Constantin Brâncuşi: un desen făcut de acesta, intitulat „Pupăza cu moţ" (peniţă pe hârtie, 27,4 x 38 cm, est. 5.000 - 10.000 de euro) şi o carte poştală trimisă de Brâncuşi la Bucureşti în 1906, ilustrată cu o sculptură pe care artistul avea să o distrugă un an mai târziu. Preţul cărţii poştale care provine de la un colecţionar privat este evaluat între 2.000 şi 4.000 de euro. Desenul semnat Brâncuşi a ajuns în 2009 într-o colecţie privată din Bucureşti, după ce a fost achiziţionat, în acelaşi an, dintr-o licitaţie Christie's.



Porumbiţele lui Ceauşescu

O serie inedită de obiecte de colecţie care au aparţinut familiei Ceauşescu vor fi, de asemenea, scoase la vânzare în cadrul licitaţiei Artmark „Epoca de Aur". Printe lucrurile scoase la licitaţie este şi o pereche de porumbiţe din argint aurit şi emailat primită de Ceauşescu de la ultimul şah al Iranului, Reza Pahlavi, în timpul unei vizite oficiale din 1977. Legătura dintre cele două personalităţi va continua indirect în cursul istoriei, Reza Pahlavi fiind înlăturat de la putere prin „Revoluţia islamică", cu 10 ani înaintea lui Nicolae Ceauşescu, care, între 18 şi 20 decembrie 1989, se afla în ultima vizită oficială, în Iran.

Porumbiţe dăruite lui Ceauşescu de către şahul Iranului (preţ de pornire 1.200 de euro)

Vedetă este şi o pictură de Constantin Artachino, intitulată „Scânteia" (1951), care înfăţişează o muncitoare citind ziarul, lucrare menţionată în literatura de specialitate datorită temei de compromis, care i-a asigurat artistului accesul la Anuala realist-bolşevică de la Sala Dalles. Vor mai fi scoase la vânzare un stilou „Pilot Elite", primit cadou de Nicolae Ceauşescu, cu ocazia vizitei oficiale în Japonia din 1975, dar şi o casetă de bijuterii decorată cu sidef, care a reprezentat un cadou pentru Elena Ceauşescu.

Stilou Pilot Elite, primit cadou de Nicolae Ceauşescu cu ocazia vizitei oficiale în Japonia în 1975 (preţ de pornire 2.000 de euro)

Mai multe pentru tine:
Un nou tip de tratament al tumorii hepatice este realizabil şi în România. „Cu ani în urmă, acest diagnostic însemna automat o condamnare la moarte”
Liderii UE nu au reușit să cadă de acord asupra celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen la şefia Comisiei Europene. Care a fost motivul?
Thailanda, pe punctul de a legaliza căsătoria între persoane de același sex. „Sunt încrezător că legea va trece”
China pune tunurile pe UE, inițiind o nouă investigație antidumping, pentru importurile de carne de porc
Am câștigat și al doilea meci cu Ucraina. Româncele le-au surclasat pe susținătoarele țării vecine GALERIE FOTO
VIDEO Noapte albă în Munchen, după victoria superbă cu Ucraina. Moment emoționant creat de fanii României
Cele 4 zodii care vor fi protejate de Divinitate după solstițiul de vară din 2024. Bani, vacanțe în destinații de vis și o nouă iubire pentru acești nativi
Dragoş Dolănescu, fiul regretatului artist Ion Dolănescu, are planuri măreţe cu moştenirea lăsată de tatăl lui. Ce se va întâmpla cu vila cu 15 camere din Sinaia
Cum arată Margareta Pâslaru la 81 de ani. Cine au fost cu adevărat părinții doamnei muzicii românești
Focuri de avertisment la granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, chiar în ziua în care Vladimir Putin merge la Phenian
Cum s-a transformat Angela Similea în cei 77 ani. Diva Generației de Aur a trăit o iubire imposibilă: „Nu am avut un amor cu ea ca să mă despart de soţia mea”