A murit Silvia Kerim, jurnalist şi cronicar. A scris numeroase cărţi pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Kerim                                 FOTO: cinemagia

Jurnalista şi scriitoarea Silvia Kerim, cunoscută publicistă pasionată de teatru şi film, una dintre cele mai talentate prozatoare dedicate literaturii pentru copii, autoare a unor emoţionante cărţi de evocări, a murit la 84 de ani.

S-a născut acum 84 de ani, în Bucureşti, oraşul pe care l-a iubit atât de mult şi pe care, în anii negri, l-a apărat, prin scrisul său, de furia buldozărelor.

Născută la Bucuresti, absolventa Facultăţii de Limba şi Literatura Franceza. A debutat ca ziarista la Contemporanul, Romania libera etc. precum si la revista Cinema si prestigioasa revista Secolul 20.

A lucrat apoi la Radio Romania la Directia Culturala, in redactia "Teatru la microfon", "Teatru la microfon pentru copii". A fost Sef al Sectiei Arte.

A lucrat ca producator delegat la Casele de Filme din Cadrul Consiliului Culturii semnand in aceasta calitate. A colaborat cu regizori ca: Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos, Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Sergiu Nicolaescu.

Ulterior a lucrat la AnimaFilm, in functia de redactor-sef al sectiei de scenarii. A creat serialul pentru copii "Casuta cu povesti" (scenariu si regie), difuzat de TVR 1 si TVR 2 in anii 1995-1996. Este autoarea musicalurilor pentru copii Mary Poppins, Frumoasa din padurea adormita, Micuta Dorothy, Gulliver. Muzica - Marius Teicu.

A scris carti apreciate de memorialistica: Ponica, o legenda; Vedere din Parfumerie; Fereastra de la Venetia; Amintirea ca un parfum... Rasplatite cu premiile Uniunii Scriitorilor, "Premiul special al Presedintelui" UNITER; a fost nominalizata de Ministerul Culturii pentru "Premiul National la categoria ARTE".

Detine Ordinul "Meritul Cultural - in grad de Cavaler" acordat de presedintele Romaniei in anul (2004).

A fost declarata "Femeia anului 2004", titlu acordat de American Biographical Institute.

A fost autoarea a numeroase carti pentru copii, premiate toate: Bunica Alba, Poarta de sticla, Semnul de iarba, Povestiri despre prietenii mei, O poveste cu noua povesti, Puf etc. Din 1997 a fost redactor al revistei "Formula AS", unde a publicat saptamanal articole pe teme culturale (teatru, film, muzica).