Cum faci cea mai bună musaca. Secretul preparatului de care nu te mai saturi, de ce se prăjesc înainte cartofii

0
Publicat:

Un preparat delicios va impresiona, cu siguranță, musafirii. Musacaua de cartofi iese gustoasă dacă se respectă rețeta pas cu pas. Cea mai bună mâncare se gătește după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. 

Musacaua, un preparat de nerefuzat FOTO Shutterstock

Ingrediente:

1, 5 kg cartofi

500 g carne de vițel

300 g carne de porc

2 ouă

1 pahar de vin alb parfumat

1 pahar de smântână

200 g carne de miel

2 cepe

3 roșii mari răscoapte

1 morcov

1 ceașcă de supă carne

2 linguri de pesmet

1 lingură de zahăr sare, piper, cimbru

1 pahar de bulion de roșii

1 pahar de untură (ulei, unt)

Mod preparare:

"Se curăță cartofii, se taie felii rotunde și potrivit de groase, se prăjesc puțin pe ambele părți în untură (să prindă coajă) și să dea aromă preparatului. Se rade morcovul, se combină cu carnea. Ceapa se toacă și se pune la prăjit în grăsime. Când s-a rumenit, se adaugă carnea să se prăjească și ea un pic. Se înăbușă cu apă caldă și se lasă să se prajească-fiarbă mocnit, c-asa trebuie, o jumătate de oră", se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

În continuare, carnea se scoate la răcit, timp în care se unge o cratiță cu grăsime, se tapetează cu pesmet, se așază un strat de felii de cartof. Carnea răcită se amestecă cu ou, smântână, se sărează, piperează, se pune și cimbru.

"Se clădește strat de carne peste strat de cartofi, încet și cu grijă. Ultimul strat să fie de cartofiSe taie roșiile felii groase și se așază capac zemos peste musaca. Se toarnă supa și vinul în care e dizolvat zahărul. Se pune musacaua în cuptor la foc mic, o jumătate de oră cel puțin, să fiarbă zemurile, să scadă cât să nu mai rămână decât de-un degețel și atunci e gata, e bună!", se spune în rețeta lui Radu Anton Roman.

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice