Cum faci cea mai bună musaca. Secretul preparatului de care nu te mai saturi, de ce se prăjesc înainte cartofii
0Un preparat delicios va impresiona, cu siguranță, musafirii. Musacaua de cartofi iese gustoasă dacă se respectă rețeta pas cu pas. Cea mai bună mâncare se gătește după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman.
Ingrediente:
1, 5 kg cartofi
500 g carne de vițel
300 g carne de porc
2 ouă
1 pahar de vin alb parfumat
1 pahar de smântână
200 g carne de miel
2 cepe
3 roșii mari răscoapte
1 morcov
1 ceașcă de supă carne
2 linguri de pesmet
1 lingură de zahăr sare, piper, cimbru
1 pahar de bulion de roșii
1 pahar de untură (ulei, unt)
Mod preparare:
"Se curăță cartofii, se taie felii rotunde și potrivit de groase, se prăjesc puțin pe ambele părți în untură (să prindă coajă) și să dea aromă preparatului. Se rade morcovul, se combină cu carnea. Ceapa se toacă și se pune la prăjit în grăsime. Când s-a rumenit, se adaugă carnea să se prăjească și ea un pic. Se înăbușă cu apă caldă și se lasă să se prajească-fiarbă mocnit, c-asa trebuie, o jumătate de oră", se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
În continuare, carnea se scoate la răcit, timp în care se unge o cratiță cu grăsime, se tapetează cu pesmet, se așază un strat de felii de cartof. Carnea răcită se amestecă cu ou, smântână, se sărează, piperează, se pune și cimbru.
"Se clădește strat de carne peste strat de cartofi, încet și cu grijă. Ultimul strat să fie de cartofiSe taie roșiile felii groase și se așază capac zemos peste musaca. Se toarnă supa și vinul în care e dizolvat zahărul. Se pune musacaua în cuptor la foc mic, o jumătate de oră cel puțin, să fiarbă zemurile, să scadă cât să nu mai rămână decât de-un degețel și atunci e gata, e bună!", se spune în rețeta lui Radu Anton Roman.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).