VIDEO Tineri cu un picior amputat după seismul din Haiti joacă fotbal fără probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de haitieni au fost nevoiţi să renunţe la un picior pentru a fi scoşi de sub dărămături sau pentru a opri o infecţie periculoasă, în urma cutremurului devastator din ianuarie 2010.

MacKendy Francois, un tânăr de 23 de ani, se află printre puţinii norocoşi care şi-au găsit un loc într-o echipă de fotbal dedicată  persoanelor cu dizabilităţi. Acest sport, deşi extrem de solicitant din punct de vedere fizic, oferă noi oportunităţi haitienilor care şi-au pierdut un picior şi care acum se luptă pentru a supravieţui.

Francois, care a lucrat anterior într-o fabrică ce a fost distrusă de cutremur, joacă acum în apărarea echipei  naţionale a haitienilor amputaţi, care a fost creată cu ajutorul Institutului Internaţional de Sport, cu sediul in Arlington, Texas, în urma dezastrului.


Meciul demonstrativ împotriva echipei Zaryen fost organizat pentru a comemora un an de la cutremurul din 12 ianuarie, în urma căruia o mare parte din capitală a rămas în ruine, iar circa 300.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. Echipa tinerilor amputaţi a câştigat meciul cu 1-0.

Pentru aceşti tineri, fotbalul capătă un alt sens, fiind necesară o demonstraţie de forţă şi echilibru ce nu-şi au locul în fotbalul obişnuit. Jucătorii, sprijiniţi de cârje, cad adesea la pământ, dar se ridică fără a ezita pentru a-şi continua jocul.

Regulile jocului sunt uşor diferite de fotbalul obuşnuit: fiecare echipă are şapte membri, iar o partidă are două reprize a câte 25 de minute fiecare. Portarii trebuie să aibă ambele picioare, în timp ce jucătorii sunt ajutaţi de cârje. Protezele nu sunt permise în timpul jocului.