Steaua are un trecut juridic dubios: o privatizare pe genunchi în 1998 şi o preluare în forţă în 2003. "Nimeni n-a votat cesiunea mărcii către Becali"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Revoluţie, Steaua a trecut printr-o privatizare “pe genunchi” şi o preluare în forţă a clubului, acţiuni care nu s-au concretizat şi cu transferul de la MApN a ceea ce înseamnă siglă, palmares, culori.

1997. E anul în care Victor Babiuc, Ministrul Apărării Naţionale, îi ordonă lui Cristian Gaţu, preşedintele Clubului Sportiv al Armatei Steaua, să “rupă” secţia de fotbal de celelalte ramuri, pentru că echipa nu mai poate fi susţinută din fondurile “militarilor”.
Marcel Puşcaş, preşedinte al secţiei de fotbal din acea perioadă îşi aminteşte: “Venisem cu un plan de privatizare concret, care nu a fost pus în practică. Apoi, Babiuc a fost înlocuit cu Dudu Ionescu, şi Gaţu n-a mai făcut nimic. În 1998, când se ştia că Victor Babiuc va reveni în funcţie, Gaţu a făcut o privatizare pe genunchi şi m-a dat afară” .
1998. Ministerul Apărării transferă cu titlu gratuit patrimoniul clubului către societatea non-profit AFC Steaua Bucureşti, al cărei preşedinte era Viorel Păunescu.  Patrimoniu însemna stadion, terenuri de antrenament şi jucători, dar nu se pomenea nimic de marcă, siglă, palmares . Acest transfer gratuit a fost cercetat de procurorul Dan Voinea, care a trimis la DNA un dosar cu “suspiciuni de corupţie”, dar nu s-a luat nicio măsură în cazul privatizării dubioase a Stelei, iar “mortul de la groapă nu se mai întoarce”, crede Marcel Puşcaş.
2003. Adunarea Generală a AFC Steaua, controlată şi manevrată de Gigi Becali, decide transformarea societăţii într-una pe acţiuni, iar Becali devine acţionar majoritar al clubului.
Armata a fost reprezentată la şedinţa respectivă de generalul Laurenţiu Roşu: “Nu am votat nicio cesiune de marcă, pentru că astfel de lucruri se reglementează prin documente, nu prin ridicări de mâini. Atunci s-a votat un singur lucru, acordul ca Gigi Becali să preia clubul de la Viorel Păunescu. Atât”.
Tot în 2003, premierul Adrian Năstase anulează hotărârea de guvern din 1999, semnată de Radu Vasile (prim-ministru), Babiuc (apărare), Remeş (finanţe) şi Crin Antonescu (tineret şi sport) prin care AFC Steaua avea drept de folosinţă gratuit asupra bazei sportive. 
2011. După opt ani în care “mariajul” dintre Becali şi MApN a funcţionat fără dereglaje, Gigi se trezeşte că plăteşte prea mult ministerului ca şi chirie pentru baza din Ghencea. Patronul Stelei declanşează un scandal mediatic, la care Ministerul riposează prin declanşarea unei acţiuni judecătoreşti în care contestă dreptul echipei de a folosi numele şi sigla echipei.