Publicitatea plătită din jocurile video

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bannerele cu logouri sau mărci din universul virtual reprezintă o sursă importantă de venituri pentru firma Sony Cei mai mulţi editori de jocuri video sunt interesaţi să facă bani din

Bannerele cu logouri sau mărci din universul virtual reprezintă o sursă importantă de venituri pentru firma Sony

Cei mai mulţi editori de jocuri video sunt interesaţi să facă bani din reclamele plasate în decorul virtual. Sony îşi rezervă partea leului din acestă piaţă: pentru a-şi focusa publicitatea pe cele mai vandabile produse, firma niponă a încheiat un parteneriat cu grupul american Nielsen, specializat în măsurarea audienţei.

Nielsen va aduna datele obţinute de la un eşantion de 12.000 de familii de americani care deţin console de joc. Scopul este aflarea celor mai eficiente metode de promovare în universul Playstation Home, scrie "Financial Times".

Această reţetă a fost exploatată de Hollywood în filmele sale, ultima producţie de marcă, "Ocean 13", fiind o publicitate uriaşă la Samsung. Problema cu care se confruntă editorii de jocuri este ca experienţa jucătorului să nu fie afectată de plasarea vizibilă a mărcii sau logoului în contextul virtual. Jocurile de sport sau cursele de maşini se pretează foarte bine la acest mijloc de promovare.

În asemenea game-uri, prezenţa bannerelor publicitare este mai mult decât necesară, absenţa lor fiind considerată "destabilizatoare" şi "nerealistă" pentru majoritatea jucătorilor, după cum relevă studiile Nielsen. În jocurile de acest gen, publicitatea este, dacă nu gratuită, cel mult modică - vezi cazul jocului de curse "Trackmania Nations". În "CounterStrike", care beneficiază şi de un campionat modial on-line, este suficientă - şi foarte eficientă - expunerea mărcii pe spatele sau lateralele unui camion.

Soluţii simple pentru probleme complicate

În "World of Warcraft", procedeul este mai complicat şi dă bătăi de cap programatorilor. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi peliculele cinematografice de succes a căror miză financiară îi obligă pe producători să găsească soluţii simple pentru a "înghiţi" cât mai multe mărci. "Agenţiile de publicitate vor primi, peste două-trei luni, tarifele publicitare detaliate pentru Playstation 3 sau Playsation Network", declară reprezentanţii Sony.

Firma niponă îşi pregăteşte o platformă on-line de achiziţii publicitare, după modelul Google (care a achiziţionat AdSense, agenţie de publicitate on-line, şi AdScape, specializată în advertising pentru jocuri video).

În curând, Sony va furniza agenţiilor datele referitoare la numărul de utilizatori de jocuri video, datele lor demografice, defalcate pe grupe de vârstă sau sex, indispensabile când se demarează o campanie publicitară.

În jocurile bazate pe curse de maşini, panourile publicitare conferă realism şi credibilitate