Reciclarea în Japonia, între lege şi artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele zone din Japonia, gunoiul este sortat pe 44 de categorii de reciclare.

Pentru români, aruncarea gunoiului este ceva cât se poate de banal: toate lucrurile nefolositoare sunt aruncate la grămadă. Câţiva kilometri mai la Vest, situaţia se schimbă.

Oamenii de acolo au “ciudatul” obicei de a sorta gunoiul menajer în patru categorii: deşeuri neinflamabile (de exemplu resturile de mâncare), deşeuri inflamabile (baterii), plastic (ambalajele PET) şi deşeuri reciclabile (hârtie, carton). Dificil, nu? Atunci, ce să mai zicem de Japonia? În această ţară, gunoiul este sortat în zece categorii distincte, în unele zone ajungând chiar la 44 de categorii.

Sortarea gunoiului

Dincolo de sortare, există reguli stricte şi pentru modul în care arunci gunoiul. Există broşuri special concepute de primării, care îi învaţă pe cetăţeni care sunt regulile sortării resturilor menajere. În primul rând, gunoiul nu se aruncă în orice pungă de plastic de care nu mai ai nevoie, ci în saci speciali, transparenţi. Mai mult, există tipuri diferite de saci în funcţie de sortimentul de gunoi. În al doilea rând, toa­te lucrurile aruncate la gunoi trebuie să fie spălate şi uscate în prealabil.

Principiul e logic: dacă recipientul mai are urme de suc, care se varsă în sac, iar dacă sacul se rupe, se face mizerie. Conform acestor broşuri, sor­tarea nu e treabă uşoară! Aruncarea şosetelor uzate este foarte complicată: dacă ai o şosetă desperecheată, o arunci la “Deşeuri inflamabile”. Dacă ai două şosete, le arunci la “Textile”, cu condiţia ca cele două şosete să fie împerecheate, curate şi... nerupte! 

Colectarea gunoiului

Gunoierii, care seamănă mai degrabă cu o echipă de medici, nu ridică decât o anumită categorie de deşeuri odată, existând zile special destinate fie­cărei categorii dintre cele sortate. “Deşeurile inflamabile” este ridicat de două ori pe săptămână, în timp ce alte categorii, precum “PET”, “Sticlă” sau “Metal”, sunt ridicate doar o dată pe săptămână, sau chiar bilunar.

Echipa de gunoieri este formată din aproximativ patru membri, toţi foarte curaţi, îmbrăcaţi în halate albe şi purtând mănuşi. Unul este şofer, al doilea ridică sacul cu gunoi din tomberon, al treilea îi examinează conţinutul pentru a se asigura că nu s-au strecurat din greşeală gunoaie aparţinând altor categorii, în timp ce al patrulea contabilizează într-un tabel deşeurile colectate. În cazul în care gunoierii descoperă un sac în care au fost aruncate deşeuri aparţinând altor categorii, situaţia e simplă: nu ridică respectivul sac de gunoi.