Video Se dă startul pentru o nouă campanie electorală. Totul despre alegerile parlamentare. Ce se întâmplă cu referendumul din București
0Campania electorală pentru alegerile parlamentare începe mâine, iar președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat cum se va desfășura aceasta și ce ne așteaptă la alegerile de pe 1 Decembrie. În același timp, acesta a subliniat că referendumul local inițiat pentru bucureșteni are în continuare dificultăți tehnice, organizatorice și juridice.
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că mâine începe oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare. Greblă a subliniat că de la debutul campaniei, toate materialele de promovare distribuite de partidele politice în perioada de precampanie trebuie retrase, urmând ca în campania oficială să fie folosite exclusiv materialele autorizate de legislația electorală: „Este perioada în care toate materialele care au privit promovarea imaginii competitorilor politici trebuie să fie înlocuite cu materialele strict și precis reglementate de lege”, a declarat președintele AEP.
Toni Greblă a detaliat și măsurile logistice stabilite pentru desfășurarea votului, anunțând că, în acest an, numărul secțiilor de votare a fost extins la nivel internațional: „Pentru alegerile parlamentare avem deschise cu 35 de secții de votare mai multe decât la alegerile europarlamentare. Ministerul de Externe a avut grijă să aloce aceste secții în zonele cu cele mai numeroase comunități românești”, a explicat acesta.
Campania electorală va începe oficial mâine dimineață și se va încheia pe 30 noiembrie, la ora 7 dimineața, cu o zi înainte de scrutinul propriu-zis, care va avea loc pe 1 decembrie, între orele 07:00 și 21:00. Pentru a evita eventualele aglomerații la urne, președinții secțiilor de votare vor putea prelungi programul până la ora 23:59 în situația în care, la închiderea oficială, vor mai fi cetățeni care nu și-au exercitat încă dreptul de vot.
În privința logisticii pentru desfășurarea scrutinului, Toni Greblă a confirmat că vor fi tipărite aproximativ 21 de milioane de buletine de vot pentru electoratul din țară, în timp ce pentru diaspora românească au fost alocate 3 milioane și 70 de mii de de buletine de vot, corespunzător atât pentru Senat, cât și pentru Camera Deputaților.
Situația referendumului local inițiat de primarul Capitalei
Toni Greblă a abordat și subiectul organizării referendumului local inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru care au fost semnalate dificultăți tehnice, organizatorice și juridice. Greblă a clarificat că, în prezent, legea în vigoare nu permite desfășurarea simultană a unui referendum local și a unui scrutin național în aceeași infrastructură electorală. Deși Parlamentul a adoptat recent o modificare legislativă care ar putea face posibilă organizarea unui referendum local în același timp cu alegerile prezidențiale, noua lege nu este încă activă: „Probabil simțind această imposibilitate juridică, a fost modificată legea în Parlament, alaltăieri a fost adoptată inclusiv de Camera Deputaților... Această lege nu este însă în vigoare”, a declarat Greblă.
O altă problemă juridică semnalată este legată de lipsa unor decizii esențiale din partea Consiliului General al Municipiului București. Greblă a menționat că pentru a putea desfășura referendumul, Consiliul General ar fi trebuit să adopte două hotărâri suplimentare, una care să stabilească calendarul detaliat al acțiunilor pentru organizarea referendumului și una privind alocarea unui buget de venituri și cheltuieli corespunzător. La momentul conferinței, Toni Greblă a confirmat că aceste hotărâri nu au fost încă adoptate.
Scandalul acuzațiilor privind utilizarea rețelelor de troli în campania electorală pentru alegerile prezidențiale
În ceea ce privește fermele de troli, despre care se discută în aceste zile, Greblă a afirmat că AEP a solicitat, joi, principalelor platforme de social media - TikTok, Facebook și Instagram - să verifice dacă există fluxuri semnificative de comunicații, iar în cazul în care au identificat așa ceva, să ia măsurile corespunzătoare și să informeze și Autoritatea Electorală Permanentă în acest sens.
„Eu pot să vă spun că dacă vom descoperi astfel de situații, vom vedea sursele de finanțare și modul în care au fost plătite aceste activități pentru că nimeni nu face ceva gratis în această privință și avem posibilitatea să confiscăm sumele astfel cheltuite, să aplicăm sancțiuni contravenționale și dacă considerăm că s-a săvârșit o faptă penală, avem obligația să sesizăm autoritățile competente”, a declarat Greblă.
Acesta a fost întrebat despre acuzațiile aduse candidatului independent Mircea Geoană că ar beneficia de serviciile unei rețele de troli în campania electorală și dacă a avut o discuție cu cei de la ANCOM în acest sens.
„Noi colaborăm mai de multă vreme pe acest subiect, nu neapărat pe subiectul troliilor, ci pe subiectul necesității de a combate fake-news-urile, dezinformarea și defăimarea, care au început să devină specifice campaniilor electorale, campaniilor media, de altfel. Și sigur că și în cursul zilei de ieri și astăzi am avut discuții atât cu conducerea ANCOM-ului, cât și cu conducerea Ministerului Digitalizării și în acest sens Autoritatea Electorală Permanentă astăzi, în cursul dimineții, a solicitat principalelor platforme TikTok, Facebook și Instagram, să verifice dacă există fluxuri semnificative de comunicații, dacă există indicii că anumiți candidați la alegerile prezidențiale, în general, dacă în contextul campaniei electorale pentru alegerea președintelui, a identificat astfel de posibilități și dacă le-a identificat, să ia măsurile corespunzătoare și să ne informeze și pe noi în acest sens”, a declarat Toni Greblă.
Întrebat dacă a avut discuții cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne pe acest subiect, Greblă a răspuns: „Nu am avut discuții cu Ministerul de Interne și, așa cum am declarat și ieri, Autoritatea Electorală Permanentă, în afară de spațiul public, nu a primit nicio sesizare oficială din partea unui organism al statului român și nici de la persoane fizice sau alte persoane juridice”.
Referitor la posibilele măsuri în cazul identificării unor mesaje de propagandă, Toni Greblă a declarat: „Există o obligație pentru platformele de social media, care au obligația să îndepărteze, să șteargă aceste postări. Apoi, tot ea mai are posibilitatea să închidă acele conturi. În ceea ce privește Autoritatea Electorală Permanentă, eu pot să vă spun că dacă vom descoperi astfel de situații, vom vedea sursele de finanțare și modul în care au fost plătite aceste activități pentru că nimeni nu face ceva gratis în această privință și avem posibilitatea să confiscăm sumele astfel cheltuite, să aplicăm sancțiuni contravenționale și, dacă considerăm că s-a săvârșit o faptă penală, avem obligația să sesizăm autoritățile competente.”