România, reacție discretă privind pericolul rus care amenință Republica Moldova
0Politicienii de top cu atribuții de politică externă au păstrat tăcerea pe tema avertismentelor lansate de Maia Sandu privind o posibilă lovitură de stat, în timp ce în interiorul partidelor părerile sunt împărțite.
Maia Sandu a avertizat că se pregătește o lovitură de stat în țara pe care o conduce, afirmația venind la câteva zile după ce liderul de la Kiev a declarat că Rusia vrea să distrugă Republica Moldova. Iar la scurt timp, forțele pro-ruse, deși au negat vreo tentativă de destabilizare a regimului, au cerut ieșirea oamenilor în stradă, pentru a contesta puterea de la Chișinău. Rapoartele despre un complot rusesc de a răsturna guvernul Republicii Moldova sunt „profund îngrijorătoare”, a precizat, la rândul lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, într-o conferinţă de presă, citat de Reuters.
În rândul reprezentanților Coaliției de guvernare, părerile sunt împărțite în ceea ce privește afirmațiile șefei de stat din Republica Moldova, de la cei care au subliniat că trebuie sprijinit sub orice formă Chișinăul și că pericolul e real, până la interpretarea declarațiilor Maiei Sandu într-o cheie mai degrabă electorală. În această ultimă categorie intră Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării și șef al Consiliului Politic al PSD, care într-un interviu pentru Europa Liberă a susținut că ar fi vorba despre o încercare a șefei de stat de recâștigare a „simpatiei publice” pentru partidul care o susține.
„PAS a pierdut foarte mult în ultima perioadă prin suprapunerea crizelor și cred că se încearcă în Republica Moldova, în acest moment, o revigorare a simpatiei politice pentru partidul proeuropean al Maiei Sandu, pentru echipa ei. (...) Influența Rusiei în Republica Moldova este foarte mare, este consistentă, și cred că nu au nevoie de lovituri de stat sau de alte elemente pentru asta”, a susținut Dîncu.
Cum se poziționează partidele
Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și MAE nu au venit cu un punct de vedere pe această temă, deși gestionează politica externă. Surse diplomatice au precizat pentru „Adevărul” că MAE nu a reacționat pentru că e vorba de teme de politică internă abordate de Maia Sandu. Singurul lider politic de la București care a avut o scurtă reacție a fost Marcel Ciolacu, care s-a declarat „îngrijorat” și şi-a exprimat susținerea față de Republica Moldova și regimul de la Chișinău.
Contactat de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a refuzat să comenteze opinia fostului ministru Dîncu. În schimb, Radu Oprea a precizat că România va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova și măsurile pe care le-a luat în domenii precum cel al energiei este o dovadă clară a acestui lucru. De altfel, susținerea parcursului european al Republicii Moldova este un obiectiv înscris în Strategia de apărare a României pentru anii 2020-2024.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a subliniat că „Rusia are o atitudine antidemocratică în raport cu opțiunea Republicii Moldova de a se integra în spațiul Uniunii Europene”. „Această declarație nu este una politică, ci se fundamentează pe informații venite din mai multe surse, inclusiv din partea serviciilor secrete ucrainene”, a atras atenția Ionuț Stroe, cu referire la intervenția publică a Maiei Sandu și ca răspuns la afirmațiile lui Vasile Dîncu.
Liberalul a mai punctat că cel mai bun răspuns la astfel de planuri și provocări din partea Rusiei este continuarea „sprijinului necondiționat pe care România în calitate de țară UE îl poate oferi Republicii Moldova și cetățenilor ei”.
Viceliderul deputaților UDMR, Szabo Odon, a subliniat pentru „Adevărul” că „în această perioadă România a fost partenerul cel mai serios al Republicii Moldova” și vor continua bunele relații. „Cred că trebuie dat un mesaj de sprijin pentru autoritățile alese din Republica Moldova”, a mai spus reprezentantul UDMR, subliniind că noua reconfigurare a Guvernului de la Chișinău plasează în fruntea Executivului un specialist în securitate.
Ce spun specialiștii
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a precizat pentru „Adevărul” că trebuie să conștientizăm că putem deveni linia întâi a unei confruntări cu Rusia, prin proximitatea față de Moldova. Diaconescu a subliniat că posibilitatea extinderii frontului în Moldova „ar trebui să devină o temă de politică internă în România”, în condițiile în care cele două state sunt unite printr-o identitate culturală, religioasă și etnică.
„Trebuie să avem o preocupare specială pentru dezvoltările de securitate din Republica Moldova”, iar „România trebuie să facă foarte mult pentru a atrage sprijinul partenerilor pentru Republica Moldova”, a completat fostul ministru de Externe.
Fostul șef al Statului Major al Apărării, Ștefan Dănilă, a susținut că amenințarea Rusiei asupra Moldovei este una exagerată. „Se acționează politic, sunt susținute partidele pro-ruse din Moldova, în toate țările acum cei de la Putere au probleme din cauza crizei economice, energetice, și Moldova nu este ferită de aceste crize”, a precizat Dănilă. Fostul șef al SMA e optimist că schimbarea de guvern de la Chișinău și aducerea unui expert pe zona de securitate va duce la o gestionare mai bună a situației.
La rândul său, politologul George Jiglău a punctat unele reacții care arată că sunt dispute și în materia de politică externă, cum e cazul lui Dîncu. „Vedem tot felul de politicieni importanți, care lansează afirmații ambigue, lasă așa o urmă de îndoială, pe care am văzut-o și în contextul Ucrainei, care, chipurile, alimentează un fel de dezbatere, doar că nu știu cât este dezbatere și cât un obiectiv politic de a crea ambiguitate la nivelul societății”, a explicat Jiglău. Totodată, specialistul a subliniat că „la nivelul discursului oficial trebuie să fie menținută linia de susținere a Republicii Moldova”, nu un limbaj care să permită interpretări.
George Jiglău a mai punctat că era evident că R. Moldova este pe agenda Rusiei, subliniind că nu vede un motiv pentru care am putea pune la îndoială informațiile confirmate, de altfel, de serviciile din statul vecin.
Analistul a subliniat că „războiul se poate purta pe multe canale, iar războiul informațional este evident că se poartă deja, de multă vreme încoace și probabil se va intensifica”, a mai susținut analistul, arătând că acest lucru nu se rezumă doar la R. Moldova.