Inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii vor verifica plangerile cetatenilor nemultumiti de sentinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

afirma Dan Lupascu, secretar general al CSM

- Constitutia revizuita, precum si alte doua acte normative, care au fost votate deja de Senat - Legea organizarii judiciare si Legea privind statutul magistratului - spun ca garantul independentei Justitiei este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Isi va exercita in sfarsit CSM acest rol?
- Pentru a ne exercita pe deplin acest rol trebuie adoptata Legea privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Actualul CSM a finalizat, inca din decembrie anul trecut, acest proiect de lege, dar forma definitiva depinde de continutul final al celor doua legi pe care le-ati mentionat si care se afla acum la Camera Deputatilor. Eu cred ca, in luna septembrie, Parlamentul va putea vota si Legea privind organizarea si functionarea CSM-ului si, practic, din acel moment putem spune ca cele mai importante obiective ale reformei sistemului juridic au fost realizate.
- Inseamna ca tocmai membrii actualului CSM sunt, practic, autorii viitoarei legi care va acorda acestui organism putere absoluta peste tot ceea ce misca in Justitie. Ce anume atributii si competente va capata CSM-ul?
- Rolul CSM-ului de garant al independentei Justitiei trebuie inteles pornind de la doua principii clar enuntate in Constitutie: separatia puterilor si echilibrul puterilor in stat. La noi se face o confuzie si de aceea lucrurile nu sunt bine intelese: pe de o parte, avem infaptuirea Justitiei, care este atributul exclusiv al instantelor de judecata si, pe de alta parte, avem administrarea Justitiei, care este o chestiune ce cade in sarcina Ministerului Justitiei. Cu alte cuvinte, procesele nu le judeca Ministerul Justitiei, hotararile judecatoresti nu sunt pronuntate de minister, justitiabilul nu se duce la minister pentru a i se face dreptate.
- Si atunci omul simplu, justitiabilul nemultumit de faptul ca nu i s-a facut dreptate pentru ca un judecator sau un procuror a incalcat legea, cui se va adresa?
- Consiliului Superior al Magistraturii, care va avea un Corp de inspectori care, intre alte atributii, le va avea si pe acelea de a verifica sesizarile venite de la cetateni. CSM-ul va prelua, practic, toate competentele care tin de cariera magistratului: promovari, detasari, delegari, sanctionari. Anul trecut, spre exemplu, am sanctionat 9 magistrati si am aplicat inclusiv cea mai severa sanctiune: excluderea din magistratura. Si, tot anul trecut, dupa revizuirea Constitutiei, am preluat si atributiile Comisiei de Disciplina din cadrul Ministerului Public, astfel incat CSM judeca si dosarele disciplinare ale procurorilor.
Reforma nu e un proces care a inceput azi si se termina maine, e un proces de durata, perfectibil, care trebuie sa tina cont de experientele pozitive din tarile care ne acorda consultanta, dar care nu poate ignora realitatile nationale, traditia juridica romaneasca. In acest proces de reforma nu e implicat doar Ministerul Justitiei sau Guvernul, iar noi suntem doar simpli beneficiari. Dimpotriva, Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii sunt parteneri in infaptuirea reformei Justitiei. Noi, cei care lucram in sistem, am fost consultati si ne-am exprimat punctele de vedere in legatura cu legile care privesc activitatea noastra.