George Maior a demisionat de la SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demisie George Maior. FOTO Adevărul

Demisie George Maior. Directorul SRI, George Maior, a demisionat astăzi din funcţie, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia. În acest moment, atât postul de director al SRI, cât şi cel de director al SIE sunt vacante.

George Maior a anunţat imediat după ce Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României că îşi va depune mandatul. „În momentul in care domnul preşedinte îşi va prelua mandatul, va face o analiză – care va fi facilitată şi de faptul că intrăm în bilanţul SRI, încă de la sfârşitul anului şi începutul anului viitor -, îşi va forma opinia despre felul în care mi-am exercitat mandatul şi va lua, desigur, domnia sa o decizie in conformitate cu ceea ce va vedea”, a declarat George Maior.

În urmă cu trei zile, George Maior a fost întrebat, într-un interviu acordat EVZ/ B1TV, dacă şi-a depus mandatul de directorul al SRI pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. George Maior a răspuns: Înncă din afirmaţia mea făcută în perioada alegerilor, mandatul a fost prezentat. A fost o declaraţie publică. Iar domnul preşedinte a afirmat- şi sper să-l citez corect-, că aceasta este o temă artificială, SRI funcţionează bine şi postul acesta este ocupat. Închei citatul, sper să fie corect“.

Declaraţia la care făcea referire Maior a fost făcută de preşedintele Klaus Iohannis chiar în emisiunea Adevărul Live. „Cred că este o discuţie puţin artificială, postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni. Nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Nu simt nevoia de a face din asta o temă“, a spus Iohannis.

Ce a zis Klaus Iohannis despre şeful SRI pe 7 ianuarie

 

Demisie George Maior. El a fost cel de-al patrulea director al SRI

George Cristian Maior a devenit cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii, la data de 4 octombrie 2006. În noiembrie 2004 a fost ales senator în Parlamentul României pe listele PSD şi a condus Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională.

În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

S-a născut în localitatea Cluj-Napoca în 16 noiembrie 1967. După completarea studiilor liceale la Colegiul "Gheorghe Şincai", pe care l-a absolvit în anul 1986 cu diploma în Istorie şi Literatură, a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai" până în anul 1991.

În anul 1992 a obţinut titlul de Master în Drept Internaţional si Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C. În 1997 i-a fost acordat titlul de doctor în Drept Internaţional, la Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca. Teza sa de doctorat: "Naţional şi european în jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg" a fost nominalizată în anul 1998 la Premiul Most acordat de UNESCO.

George Cristian Maior a fost decorat de Preşedintele României cu distincţia Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în Grad de Cavaler şi Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Comandor, iar guvernatorul statului Alabama i-a conferit medalia "Meritorious Service Medal of Alabama".

Demisie George Maior. Ce spune legea

„Serviciul Român de Informaţii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comuna, la propunerea Preşedintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului“, se arată în legea de funcţionare a SRI.

Reacţii după demisia lui George Maior 

 Premierul Victor Ponta îl felicită pe George Maior pentru activitatea din ultimii ani de la SRI şi atrage atenţia preşedintelui Klaus Iohannis, în perspectiva numirii unui nou şef al SRI, că „nu e bine ca SRI să revină sub control politic“. Preşedintele PMP, Elena Udrea, tinde să creadă că plecarea lui George Maior din fruntea SRI este o decizie care aparţine, mai degrabă, preşedintelui Klaus Iohannis şi nu lui George Maior. Şi deputatul Cezar Preda, membru în comisia de control al SRI, se arată surprins de demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI.

Victor Ponta: „Toată aprecierea pentru reforma adevărată din ultimii 8 ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic“, a transmis premierul pe Twitter

„Regret demisia/demiterea lui George Maior din fruntea SRI. Este unul dintre oamenii care a contribuit din plin la modernizarea acestui serviciu de informaţii, la credibilizarea sa şi la aducerea la un standard de profesionalism înalt. Cred că aveam de-a face cu o decizie greşită a Preşedintelui Iohannis, pentru că nu văd să existe foarte mulţi oameni capabili să ducă o asemenea funcţie, mai ales într-un moment în care provocările geo-strategice sunt foarte complexe. Să sperăm că va continua principiul instituit de Traian Băsescu de a pune în funcţie pe cineva de la opoziţie pentru a nu acapara toată puterea“, a scris Elena Udrea, pe pagina sa de Facebook.