Fost ambasador al SUA, aprecieri pentru Burduja: „Am fost foarte impresionat de inteligența, dar și viziunea ministrului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Zuckerman, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii, a avut cuvinte de apreciere la adresa noului președinte al PNL București, Sebastian Burduja, care deține și funcția de ministru al Energiei.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei FOTO Inquam Photos

Am fost foarte impresionat de inteligența, dar și viziunea ministrului Burduja, care încearcă să rezolve lucruri, să treacă de această etapă de ”studiu după studiu” și să clădească, să facă ceva în beneficiul României” a declarat fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, într-un interviu pentru DC News. Sebastian Burduja a fost înainte de a fi numir ministru al Energiei titular la Digitalizare și Cercetare. Săptămâna trecută liberalul a fost numit șef interimar la PNL București.

Reacția fostului ambasadorul față de ministrul Energiei a venit în discuția despre reactoarele 3 și 4. Statul canadian va finanța cu 2,2 miliarde de dolari noile reactoare de la Cernavodă, unitățile 3 și 4. Vor fi puse credite de export la dispoziția companiei românești de stat Nuclearelectrica.

Exim SUA a aprobat în septembrie o finanţare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie şi fezabilitate pentru pregătirea construcţiei unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a anunţat luni seara ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

„Am început cu energie bună săptămâna. Veştile bune au venit din Washington, unde Exim SUA a aprobat în unanimitate o finanţare de 57 de milioane de dolari pentru studii de inginerie şi fezabilitate pentru pregătirea construcţiei unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă. Un proiect pe care îl vom vedea finalizat peste 8 ani de zile, iar pentru asta trebuie să facem paşi în fiecare zi. Şi facem”, a scris ministrul pe reţeaua de socializare.

De ce e importanță CNE Cernavodă

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care se numără printre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei. Capacităţile de producere a energiei nucleare nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, au o dependenţă extrem de redusă de factorul climatic şi sunt sigure. Exploatarea Unităţilor 1 şi 2 a evitat eliberarea a 205 milioane de tone de CO2 de la punerea în funcţiune, a arătat recent Nuclearelectrica