Elena Lasconi, interviu pentru publicația The Telegraph. „Șefii serviciilor de informații ar trebui concediați”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șefii serviciilor de informații din România ar trebui concediați pentru crearea unui raport „ambiguu” folosit de judecători pentru a anula rezultatele alegerilor generale din țară, a declarat Elena Lasconi.

Elena Lasconi, președinta USR FOTO: captura video

Vorbind în exclusivitate pentru The Telegraph, Elena Lasconi a luat în vizor „serviciile de informații, poliția, procurorii” pentru rolurile lor într-un proces electoral șubred care s-a încheiat cu anularea acestuia.

Rezultatul din primul tur de luna trecută a provocat un cutremur politic în fosta țară comunistă, scrie theguardian.com.

Sondajele sugerau că actualul partid de centru-stânga condus de Marcel Ciolacu, prim-ministru, va câștiga ușor. Cu toate acestea, Călin Georgescu, un critic pro-rus al NATO, a obținut 23 % din voturi și a trecut în frunte.

Elena Lasconi, din partea partidului pro-european Uniunea Salvați România (USR), s-a clasat pe locul al doilea, cu 19 %, asigurându-și un loc în turul doi.

Rezultatul șocant a declanșat o anchetă a agențiilor de informații, care susțin că România a fost ținta unor „atacuri rusești hibride agresive”, inclusiv pe social media.

Călin Georgescu, care crede că aterizarea pe Lună a fost trucată și că Covid-19 nu a fost real, a făcut o campanie intensă pe TikTok. Videoclipurile sale au fost vizualizate de milioane de ori, iar mesajele sale au fost amplificate de zeci de mii de utilizatori - dintre care unii au declarat că au fost plătiți.

Agențiile de informații au susținut că această creștere a popularității lui Georgescu s-a datorat unei strategii de mesaje „extrem de organizate” și „de gherilă” coordonată de un „actor statal”. De asemenea, acestea s-au întrebat dacă Georgescu a beneficiat de finanțare nedeclarată - ceea ce ar fi ilegal. Călin Georgescu a negat orice infracțiune.

Raportul publicat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a menționat Rusia ca fiind o sursă de „acțiuni hibride agresive, inclusiv atacuri cibernetice și dezinformare”. Cu toate acestea, raportul nu a furnizat dovezi detaliate care să lege interferența Rusiei de rezultatele alegerilor. Acum, criticii spun că dovezile sunt slabe și nu justifică anularea rezultatului.

Iar Călin Georgescu a găsit acum un aliat improbabil în adversara sa, Elena Lasconi.

Decizia instanței a fost „ilegală, imorală și zdrobește însăși esența democrației noastre”, a spus ea.

„Serviciile de informații, poliția, procurorii, toate au eșuat să intervină atunci când trebuia. Unii oameni ar trebui să plătească prețul pentru că au permis ca acest lucru să se întâmple sub supravegherea lor”, a declarat ea pentru The Telegraph.

„Nu am văzut încă nicio persoană responsabilă din cadrul comunității serviciilor de informații care să fie concediată sau să își dea demisia”.

Oamenii cer răspunsuri, iar mai mult de o săptămână mai târziu aceste detalii nu sunt convingătoare”, a adăugat Elena Lasconi, calificând dovezile drept «ambigue».

Postările care au fost amplificate îl arătau pe Georgescu pe pista de alergare, aruncându-și adversarii în judo și călărind un cal alb într-o cămașă tradițională românească.

Avocatul român Adrian Călin s-a făcut ecoul frustrării publice față de anularea votului: „Este evident că este nevoie de mai mult”, a spus el. „Expunerea la care am asistat până acum nu este suficientă pentru a justifica decizii atât de intruzive precum anularea votului popular.”

TikTok, care are sediul central în China, neagă că a amplificat în mod deliberat contul lui Georgescu și că a fost opacă cu privire la cine îi finanțează campania, dar Comisia Europeană a lansat proceduri oficiale împotriva companiei din cauza „indicilor serioase” de interferență străină și pentru încălcarea Digital Services Act (DSA).

Au fost evidențiate, de asemenea, aparentele eșecuri ale agențiilor române de informații de a acționa înainte de alegeri. Dosarele declasificate arată că influencerii români Tiktok au fost contactați de FA Agency, o companie sud-africană care oferea 1.000 de euro pentru videoclipuri de promovare a lui Georgescu. În total, aproximativ 381.000 de dolari ar fi fost direcționați către influenceri de pe Tiktok prin intermediul unui milionar român al criptomonedelor, pe baza faptului că aceștia realizau conținut care îl susținea pe Călin Georgescu.

O altă dinamică întunecată a apărut în zilele de după anularea votului. Horațiu Potra, un lider mercenar în stil Wagner, a fost arestat în timp ce se îndrepta spre București împreună cu o bandă de 20 de bărbați puternic înarmați.

Potra a petrecut ajunul votului anulat cu Călin Georgescu și se temea că se îndreaptă spre capitală cu planuri de incitare la tulburări. În ciuda dovezilor fotografice care îi arată pe bărbați împreună,  Georgescu a negat inițial că îl cunoaște pe Potra - care a făcut parte din Legiunea Străină Franceză și a lucrat apoi ca contractor militar în Republica Democrată Congo.

Avem acum o societate foarte polarizată, un lucru pe care nu l-am experimentat niciodată, nici măcar în timpul turbulențelor din anii '90”, a declarat Elena Lasconi pentru The Telegraph, descriind tensiunile în creștere din România.

George Simion, liderul partidului de dreapta AUR din România, care a obținut aproape 14 % din voturi în primul tur, a cerut demisia actualului președinte Klaus Iohannis și a judecătorilor Curții Constituționale, acuzându-i că au orchestrat o „lovitură de stat” prin anularea votului. Klaus Iohannis a declarat că va rămâne în funcție până la alegerea unui nou președinte anul viitor.

Situația României a atras comparații cu Moldova și Georgia, ambele confruntându-se cu interferențe electorale rusești în acest an. „Schema folosită de Georgescu pentru a se promova pe TikTok amintește de metodele rusești. Toate aceste lucruri ar fi trebuit să aibă răspunsuri cu mult înainte ca Curtea Constituțională să intervină și să anuleze alegerile”, a declarat Elena Lasconi pentru Telegraph, subliniind poziția României în «zona tampon» geopolitică care acoperă cele trei țări.

„Noi, moldovenii și georgienii trăim în interiorul acestei zone tampon pe care Rusia se simte obligată să o controleze din când în când. Prin urmare, trebuie să facem în mod constant lucruri pentru a evita să fim absorbiți în vârtejul influenței ruse”, a spus ea. „Dacă cineva crede că rușii renunță, să se mai gândească”.