Bolojan: Marcăm 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE, un moment-cheie care a deschis drumul integrării noastre

0
Publicat:

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, că e o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE și să ne concentrăm pe consolidarea parcursului european. 

FOTO Administrația Prezidențială

„Astăzi marcăm 20 de ani de la semnarea, pe 25 aprilie 2005, a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, un moment-cheie care a deschis drumul integrării noastre, concretizate în 2007. E o oportunitate să recunoaștem beneficiile apartenenței la UE și să ne concentrăm pe consolidarea acestui parcurs, pentru un viitor mai sigur și mai prosper pentru toți cetățenii Românie”, a tansmis Ilie Bolojan pe X. 

România, la 20 de ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE

De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special în ultimii 7-8 ani, salariile românilor au înregistrat o evoluție spectaculoasă, în termeni nominali, salariul mediu net lunar crescând de peste trei ori, de la 312 euro, în 2007, la 1045 de euro, în 2024, arată o analiză realizată de echipa de economiști RoEM

Într-un studiu anterior, specialiștii RoEM au evidențiat existența a „trei Românii” din perspectiva bunăstării economice a populației: capitala cu cele mai mari salarii; județele cu orașe dinamice din punct de vedere economic, precum Cluj, Timiș sau Brașov, unde salariile depășesc în general media națională; și restul regiunilor țării, unde salariile medii se află cu mult sub media națională.

România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, conform datelor publicate de Comisia Europeană. Astfel, deficitul în termeni ESA, standardul în cadrul UE, a fost calculat, la finalul anului trecut, la 9,3%.

Cele mai mari deficite au fost înregistrate în România (-9,3%), Polonia (-6,6%), Franța (-5,8%) și Slovacia (-5,3%). 12 state membre au avut deficite egale sau mai mari de 3% din PIB, a informat marți Eurostat.