Audierea membrilor ASF a luat sfârşit. Toţi cei 17 mebri au fost validaţi. Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte: "Voi renunţa la 20% din salariu"
0Comisiile reunite de buget şi finanţe audiază, astăzi, începând cu ora 14.00 candidaţii pentru Autoritatea de Supravegehre Financiară (ASF). Dan Radu Ruşanu va candida pentru funcţia de preşedinte, iar Daniel Dăianu este singurul candidat pentru fotoliul de prim-vicepreşedinte.
UPDATE Audierea membrilor ASF s-a încheiat. Toţi cei cinci membri executivi şi cei 12 neexecutivi au fost validaţi de comisiile parlamentare. Singurii care au votat împotrivă au fost membrii PDL Andreea Paul şi Gheorghe Ialomiţeanu. Votul final va fi dat mâine, în Parlament, de la ora 10.00.
UPDATE Şi candidatul al postul de prim-vicepreşedinte, Daniel Dăianu, spune că va milita ca salariile din ASF să fie la nivelul BNR. Dăianu a spus că din salariul său va renunţa la 20% în favoarea unor şcoli.
UPDATE Ruşanu: "Preşedinţia ASF este o nouă provocare pentru mine, dar să nu uităm că în Parlament m-am ocupat tot de domeniul economic. Referitor la salariul său, Ruşanu a anunţat că acesta "va fi stabilit de Consiliul ASF şi va fi în concordanţă cu slariile CA al BNR".
UPDATE Dan Radu Ruşanu, candidat pentru şefia ASF, a spus că unificarea Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi, respectiv, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) în ASF a fost solicitatã în scrisoarea de intenţie cu FMI.
"În scrisoarea de intenþie cu FMI s-a solicitat unirea celor trei entităţi (CSA, CNVM, CSSPP - n.r.) într-una. De aceea, scrisoarea de intenþie care va pleca pentru board-ul FMI din iunie, acesta trebuie să fie unul din punctele care trebuie bifate, adicã înfiinţarea ASF", a spus Ruşanu. El a menţionat că acesta este şi motivul pentru care Guvernul a urgentat înfiinţarea ASF.
UPDATE Scandal pe procedură. Membrii PDL prezenţi la audieri, Andreea Paul şi Gheorghe Ialomiţeanu au cerut să pună un număr infinit de întrebări, nu doar una singură din partea fiecărui grup parlamentar, aşa cum stabilise preşedintele şedinţei. "Aici trebuie să aibă loc dezbateri, dacă nu vreţi dezbateri, haideţi, mai bine, să mergem acasă!", a spus Ialomiţeanu.
UPDATE Au început audierile viitorilor membri ai ASF. ASF va avea cinci membri executivi şi 12 membri neexecutivi. Cei cinci mebri executivi sunt: Dan Radu Ruşanu, preşedinte, Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte, Ion Giurescu, Mircea Ursache şi Daniel Tudor, vicepreşedinţi.
Pentru funcţiile neexecutive candidează Dorina Mihăilescu, Gheorghe Marcu, Gavrilă Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mârzac, Marian Sârbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Baltă, Doru Frunzulică, Nina Puiu, Gh. Cornel Coca Constantinescu.
Pentru funcţiile de mebri supleanţi candidează: Doina Domnica Pârcălabu, Octavian Lupu, Ion Golu, Emilian Moscu Popescu, Dragoş Mihalache, Daniel Armeanu.
Daniel Dăianu, candidat la funcţia de prim-vicepreşedinte. "Candidatura mea pentru un post în aparatul bugetar îmi creează, totuşi, o stare de disconfot. Am avut momente în care am ezitat, sunt şi alte persoane îndreptăţite", a spus Dăianu.
UPDATE Democrat-liberalii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că PDL va primi un singur loc în Autoritatea de Supraveghere Financiară, deşi, conform algoritmului parlamentar le reveneau trei locuri, după spusele deputatului PDL Andreea Paul. Propunerea PDL pentru Consiliul de administare fiscală este Gheorghe Albu.
Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni miercuri, de la ora 10,00, pentru alegerea membrilor Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, a anunţat marţi deputatul Nicolae Mircovici după şedinţa Birourilor permanente ale celor două Camere legislative.
„Grupurile parlamentare vor negocia cele 17 locuri în Consiliul de administrare fiscală. Marţi, la ora 14,00, încep audierile la Comisiile reunite economice şi de buget finanţe, iar mâine (n.r. - miercuri) de la ora 10,00 şedinţă comună pentru alegerea membrilor Consiliului“, a precizat Mircovici.
Potrivit negocierilor din USL, şefia ASF va reveni liberalilor, urmând să fie preluată de Dan Radu Ruşanu, actualul preşedinte al comisiei de buget a Camerei Deputaţilor.
Liberalii se despart de Ruşanu cu "durere în suflet"
"De domnul Ruşanu, după foarte mulţi ani, ne vom despărţi cu durere însuflet, dar urându-i succes", a spus liderul PNL Crin Antonescu.
Acesta a adăugat că PNL are mai multe variante privind asigurarea succesiunii la şefia Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaþilor, dar şi la şefia grupului parlamentar al PNL din Cameră. "Sunt mai multe variante, nu e vorba doar de succesiunea la Comisia de Buget, e vorba, şi mai important, de succesiunea la grupul de la Camerã. Avem variante, avem oameni pregãăiţi, urmează să luăm decizii în conformitate cu Statutul partidului şi cu Regulamentul Camerei", a spus Antonescu.
Salariile din Autoritatea de Supraveghere Financiară, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurărilor, Valorilor Mobiliare şi Pensiilor Private, vor fi încadrate în standardele Băncii Naţionale a României, a declarat astăzi premierul Victor Ponta. În prezent, în cele trei autorităţi de supraveghere se câştigă lunar 62.000-188.000 de lei (14.000-73.000 de euro).