13 octombrie, ziua în care s-a realizat prima fotografie aeriană, și s-a născut primul antrenor al echipelor Steaua și Dinamo

0
Publicat:

La 13 octombrie 1860 James Wallace Black a făcut prima fotografie aeriană, care surprinde Bostonul. Tot la 13 octombrie s-a născut Coloman Braun-Bogdan, primul antrenor al echipelor Steaua și Dinamo.

Prima fotografie aeriană, Boston, 1860/FOTO: Boston Magazine

1479: Bătălia de la Câmpul Pâinii din Transilvania

Bătălia de la Câmpul Pâinii, regiune de lângă Șibot, a avut loc la 13 octombrie 1479, între oastea otomană și armatele Transilvaniei.

O oaste de 40.000 de oșteni, conduși de paşa de Vidin, Ali Mihaloglu şi Iskender bey au trecut Dunărea pe la Orșova, iar de acolo, oștile lui Ali bey și Iskender bey au jefuit  și atacat Sebeşul, Alba Iulia, Haţegul şi Hunedoara, potrivit Historia.

Trupele voievodului Transilvaniei Ştefan Báthory de Ecsed (1479 – 1493), oastea condusă de primarul Sibiului, Georg Hecht, un mic corp ce avea în frunte pe comitele Timişoarei şi căpitanul general al armatelor maghiare, Pavel Chinezul (Kinizsi Pál ), un grup de munteni, strânşi de fostul domn Laiotă Basarab, alături de sârbii despotului Vuk Branković (1471 – 1497), în total 12.000 – 15.000 de oşteni s-au pregătit la 11 octombrie de bătălie. În aceeași zi, oastea turcă s-a oprit la Șibot, unde s-a pregătit de luptă.

Bătălia de la Câmpul Pâinii, 13 octombrie 1479/FOTO: Muzeul Castelul Corvinilor

Potrivit unui martor, aproximativ 30.000 de turci au fost uciși, iar oastea transilvăneană a pierdut doar 10.000 de oșteni. Lupta a fost inițiată de trupele săsești, care au suferit și cel mai mult. După câteva ore de conflict, turcii au fugit în munți, unde au fost uciși de localnici.

După această bătălie, atacurile turcilor devin mai rare și mai puțin dezastruoase față de Bătălia de la Câmpul Pâinii.

1860: Cea mai veche fotografie din aer

Fotograful James Wallace Black a capturat la 13 octombrie, dintr-un balon cu aer cald, Bostonul. Este prima fotografie realizată din aer, potrivit Boston Magazine.

1879: Evreii pot deveni cetățeni români prin Constituție

A fost dată Legea de revizuire a art. 7 din prima Constituție a României de la 1866, prin care evreii pământeni primeau cetățenie română.

„Art. 7 - Diferența de credințe religioase și confesiuni nu constituie în România o piedică spre a dobândi drepturile civile și politice și ale ecsercita”, este menționat în textul publicat în Monitorul Oficial la 13 octombrie 1879.

1905: Se naște Coloman Braun-Bogdan, primul antrenor al echipelor Steaua și Dinamo

Coloman Braun-Bogdan, alias „Cibi-Baci“ s-a născut la 13 octombrie 1905, la Arad. În prima parte a carierei a jucat la echipele AMEFA din Arad, Juventus București, dar și în Franța, la Racing Club Calais.

Coloman Braun-Bogdan, primul antrenor al echipelor Steaua și Dinamo/FOTO: Wikipedia

A fost primul antrenor al Stelei, pe atunci CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei), între 1947-1948, iar anul următor s-a mutat la Dinamo, care aparținea Ministerului de Interne, fiind, din nou, primul antrenor al echipei. La 21 noiembrie 1948 se joacă primul meci între Steaua și Dinamo, cu victoria dinamoviștilor, antrenați de Coloman Braun-Bogdan.

Fostul antrenor al echipelor se stinge din viață la 15 martie 1983, în Arad.

1946: Noua Constituție pentru A Patra Republică Franceză

După înfrângerea Germaniei în Al Doilea Război Mondial, Franța sub Charles de Gaulle a organizat un referendum și alegeri în octombrie 1945. 96% din votanți au decis faptul că Franța nu poate reveni la regimul dinaintea războiului și că este nevoie de o schimbare.

Astfel, a apărut noua Constituție de la 13 octombrie 1946 a celei de A Patra Republică Franceză, văzută de mulți drept o continuare a celei de a Treia Republici. Noua lege fundamentală a ținut până în 1958, când a luat ființă a Cincea Republică.

1974: Se stinge din viață Ed Sullivan

Ed Sullivan, născut la 28 septembrie 1901, în Harlem, New York City, a fost prezentatorul emisiunii cu același nume de pe canalul CBS, „Ed Sullivan Show”. Din 1948 până în 1971, emisiunea a reușit să strângă în fața ecranelor peste 30 de milioane de americani în fiecare duminică seara, scrie Irish America Magazine.

Ed Sullivan, alături de The Beatles la „Ed Sullivan Show”/FOTO: Flickr: Public.Resource.Org

Câțiva din invitații de la emisiunile lui au fost The Beatles, Frank Sinatra, Elvis Presley, chiar și Johnny Cash.

La 13 octombrie 1974, celebrul prezentator se stinge din viață.

2009: Ziua internațională ONU pentru reducerea riscului dezastrelor

Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor a devenit importantă pentru ONU încă din 1989, în urma unui apel Adunări generale, privind conștientizarea riscurilor și reducerea dezastrelor. De atunci, până în 2009, în fiecare an se comemora această zi în prima miercuri a lunii octombrie.

În urma Adunării Generale ONU din 2009, s-a stabilit Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor să fie pe13 octombrie.

2017: Comunitatea aromână devine minoritate națională în Albania

La 13 octombrie, parlamentul Albaniei a votat proiectul de lege privind protecția minorităților etnice, iar astfel aromânii devin oficial minoritate națională.

Guvernul Albaniei a inițiat un proiect de lege pe 13 martie 2017. Acesta prevedea în alineatul 2) al Art. 3 recunoașterea, prin constatare, a 8 minorități naționale, printre care și aromânii, singura minoritate trecută cu denumire dublă.

2023: Poeta americană Louise Glück se stinge din viață

Lousie Elisabeth Glück, născută la 22 aprilie 1943, în New York City, a fost o poetă laureată la Premiul Nobel pentru Literatură.

În 1993, a câștigat premiul Pulitzer pentru colecția „The Wild Iris”, ce conține poeme pe tema morții, suferinței și renașterii. În 2020, aceasta a fost premiată pentru „pentru vocea ei poetică deosebită” de către Academia Suedeză.

Louise Glück, poeta laureată la Premiul Nobel, s-a stins din viață/FOTO: Al Jazeera

La 13 octombrie 2023, poeta s-a stins din viață la 80 de ani, confirmă Universitatea Yale, la care a predat, potrivit AFP.