12 mai: Armata română şi-a încheiat participarea la Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:

În data de 12 mai s-au născut publicistul George Barițiu, compozitorul Jolt Kerestely, renumitul taragotist român Dumitru Fărcaș și  solistul Aurelian Andreescu.

România în Al Doilea Război Mondial Foto: Arhivă

1812: S-a născut publicistul, istoricul şi omul politic George Bariţiu

George Barițiu, cunoscut și sub numele de George Bariț sau Gheorghe Barițiu, s-a născut în Jucu de Jos, situat în comitatul Cluj, la 12/24 mai 1812, fiind fiul preotului Ioan Pop Bariţiu. El a fost întemeietorul presei românești din Transilvania, a fost deputat în Dieta Transilvaniei din anul 1861, a fost membru fondator şi preşedinte al Academiei Române şi, nu în ultimul rând, a fost revoluţionar paşoptist şi un militant pentru emanciparea naţională a românilor.

George Barițiu FOTO Wikipedia

În 1838, la Brașov, a fondat Gazeta de Transilvania, primul ziar politic și informativ românesc din Transilvania, fiind redactorul acestuia până în 1850. Totodată, a inițiat publicarea suplimentului literar al Gazetei, intitulat „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, una dintre primele reviste literare românești.

Barițiu s-a implicat activ în viața culturală și politică a Transilvaniei. A fost deputat în Dieta Transilvaniei începând cu anul 1861 și membru al Senatului Imperial de la Viena. A fost unul dintre fondatorii și președinții Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (Astra), precum și al Partidului Național Român din Ungaria și Transilvania.

În 1869, a fost printre fondatorii Societății Literare Române, precursoarea Academiei Române, unde a fost ales președinte al secției istorice.

La vârsta de 81 de ani, la 2 mai 1893, George Barițiu a încetat din viață la Brașov,

1916: S-a născut Constantin Ciopraga, critic şi istoric literar

Constantin Ciopraga s-a născut în Pașcani, județul Iași. În 1937, a început studiile universitare la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Iași, pe care le-a finalizat în 1942. În perioada 1939-1940, a urmat Școala de Ofițeri de Rezervă din Bacău, iar apoi a participat pe front între 1941 și 1942. Din 19 noiembrie 1942 a fost prizonier în U.R.S.S. până în 1946.

După întoarcerea în țară, Constantin Ciopraga și-a început cariera ca profesor la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” din Iași și la „Liceul mixt” din Pașcani, în perioada 1947-1949.

Ulterior, a devenit cadru didactic la Facultatea de Filologie a Universității din Iași, începând din 1949. A urmat o ascensiune academică rapidă, devenind lector, conferențiar și apoi profesor la aceeași facultate. A fost șeful Catedrei de literatură română și comparată între 1963 și 1983.

În afara activității academice, Constantin Ciopraga a fost lector de limba română la Sorbona, Paris, între 1959 și 1962, și rector al Institutului Pedagogic din Suceava între 1962 și 1965. A obținut titlul de doctor în filologie la Universitatea din București în 1956 și a devenit doctor docent la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în 1968. A fost director al revistei „Cronica” între 1966 și 1970.

Profesorul Constantin Ciopraga a fost distins cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler în 16 ianuarie 2002, pentru contribuția sa la promovarea culturii românești și a fost numit Membru de onoare al Academiei Române în 12 noiembrie 1993.

A decedat la 2 februarie 2009, în Iași.

1934: S-a născut compozitorul, instrumentistul şi dirijorul Jolt Kerestely

Compozitorul și dirijorul Zsolt Kerestely s-a născut pe 12 mai 1934 în Șiclod, județul Harghita. Este absolvent al Conservatorului Gh. Dima din Cluj (1963) și membru al Uniunii Compozitorilor din 1976. Printre cele mai cunoscute piese ale sale sunt cele intitulate „Copacul” (interpretată de Aurelian Andreescu), „Lumea de dragoste” (interpretată de Angela Similea) și „Tăcutele iubiri” (Eva Kiss, 1987).

Jolt Kerestely împlinește 91 de ani Foto: Arhivă

Din discografia sa amintim: „Melodii de Jolt Kerestely" (1976), „Mesevilag (Lumea basmelor)" (1980), „Lumea de dragoste" (1981), „Tăcutele iubiri" (1997), „Buzunare secrete" (1999), „Râzi, copile, zi de zi" (2002), „Clipa de muzică" (2003), „Miau, miau... sunt o biată pisicuţă" (2004), „Portativul copiilor", „Cântaţi cu noi, dansaţi cu noi", „În paşi de step", „O viaţă pentru muzică" vol. 1 şi vol. 2 (album lansat cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani), potrivit Agerpres.

Piesele sale, peste 600 compuse de-a lungul carierei, au fost răsplătite cu numeroase premii.

1938: S-a născut renumitul taragotist roman Dumitru Fărcaș

Născut pe 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după terminarea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, în 1967.

La începutul carierei sale, începând cu anul 1959, Dumitru Fărcaş a făcut parte din Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania“, cunoscut atunci sub numele de Ansamblul „Maramureşului“, fiind membru fondator. 

Dumitru Fărcaș Foto: Arhivă

În 1962, a preluat Ansamblul „Mărţişorul“ al Casei de Cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia „SUISSA“. În anii 1977 şi 1999, artistul a primit din partea Institutului Smithsonian Washington DC, SUA, diplome de onoare. 

De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

A fost „omul-taragot“, unul dintre cei mai buni rapsozi români, al cărui talent nativ i-a fost dublat de studiu. Dumitru Fărcaş a murit pe 7 august 2018, la vârsta de 80 de ani. 

1942: S-a născut solistul Aurelian Andreescu

Aurelian Andreescu a fost un cântăreț român de muzică ușoară, considerat de critici ca fiind cea mai mare voce din muzica ușoară românească. 

Avea 21 de ani când a debutat la Festivalul Național de Muzică de la Mamaia, în 1963, cu melodia „În tot ce e mai frumos pe lume”, de Elly Roman. Succesul la public a venit imediat.

Zeci de melodii interpretate inegalabil de Aurelian Andreescu au fost fredonate și îndrăgite de români. Majoritatea pieselor sale au devenit hit-uri în acea epocă.

 „Copacul”, „Fluierând pe stradă”, „Oameni”, „Tu eşti primăvara mea”, „Un fluture şi-o pasăre”, „Vreau numai soare” sunt doar câteva dintre melodiile cu care Aurelauin Andreescu a cucerit publicul.

A murit subit la numai 44 de ani, pe 22 iulie 1986, în Constanța. În urma sa au rămas peste 200 de melodii celebre în Epoca de Aur.  

1945: Armata română şi-a încheiat participarea la Al Doilea Război Mondial

Cele 260 de zile de participare la războiul antihitlerist se încheie la 12 mai 1945, lăsând loc întăririi influenței sovietice în România. Punctele cel mai occidentale eliberate de armata română în ofensiva împotriva Germaniei naziste au fost orașele Chotěboř și Humpolec, la 90 km est de Praga, în ziua de 4 mai 1945.

Înfrângerea nazismului şi declararea victoriei la 9 mai 1945 a găsit Armata Română în prima linie de luptă alături de forţele Naţiunilor Unite. Data de 12 mai 1945 reprezintă momentul de încheiere a efortului extraordinar depus de Armata Română pentru câştigarea războiului.

Preţul plătit de România în decursul războiului a fost de 1.100.000 militari şi civili, dintre care 315.000 ucişi în timpul luptelor sau în lagărele de concentrare naziste, 340.000 răniţi, 370.000 dispăruţi şi 100.000 deportaţi, precum şi mari pierderi materiale, greu de cuantificat, indică volumul „Istoria Militară a Românilor”, citat de Agerpres. 

1973: S-a născut actrița Mirela Oprişor

Mirela Oprișor s-a născut la Brașov. Este o cunoscută actriță română de teatru, televiziune, voce și film, remarcându-se prin prestația sa în diverse producții.

Mirela Oprișor împlinește vârsta de 52 de ani FOTO Arhivă

După absolvirea Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București în anul 2000, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, Mirela Oprișor s-a angajat la Teatrul de Comedie din București, unde și-a desfășurat o parte semnificativă a carierei sale artistice.

Deși a debutat la Teatrul de Comedie, a rămas în umbră în perioada în care a devenit mamă. Totuși, a revenit în lumina reflectoarelor datorită rolului Adrianei Hanganu din filmul „Marți, după Crăciun”, regizat de Radu Muntean. Pentru această interpretare remarcabilă, a primit Premiul Gopo pentru cea mai bună actriță în 2011 și Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Pe lângă cariera sa teatrală, Mirela Oprișor a apărut și în diverse producții cinematografice și televizate. Printre acestea se numără filme precum „Fragile” (2000), „La bani, la cap, la oase” (2010), „Marți, după Crăciun” (2011), „Ajutoare umanitare” (2002), precum și roluri în seriale TV cum ar fi „Numai iubirea” și în celebrul serial românesc „Las Fierbinți”, unde interpretează rolul Aspirinei.

Actrița recunoaște că serialul „Las fierbinți” i-a oferit mai mult decât notorietate.  „Mi-a schimbat viața din toate punctele de vedere. Ce să zic? Ca actriță, material, spiritual, ce vrei tu. Mi-a schimbat viața și… Nici nu știu cum ar fi fost fără...”, preciza Mirela Oprișor, pentru viva.ro.   

2021: A murit scriitoarea Ileana Vulpescu

S-a născut la data de 21 mai 1932, în localitatea Bratovoești, județul Dolj. A fost o personalitate marcantă în lumea literară românească, fiind filologă, lexicografă, prozatoare, romancieră și traducătoare.

Ileana Vulpescu FOTO Arhivă

După absolvirea Facultății de Litere (specializarea limba și literatura franceză) la Universitatea din București în perioada 1953-1958, Ileana Vulpescu și-a început cariera ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, unde a contribuit la elaborarea unor lucrări prestigioase precum Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române (1959-1975).

A fost căsătorită cu poetul și traducătorul Romulus Vulpescu.

Ileana Vulpescu și-a făcut debutul literar în revista „Familia” în iulie 1966, cu povestirea intitulată „Scrisoare către un cunoscut”. În 1976, romanul său „Rămas-bun” a fost distins cu premiul Asociației Scriitorilor din București. Un alt roman notabil, „Arta conversației”, publicat în 1981, i-a adus Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române și Premiul „Cântarea României”. Această carte a devenit un best-seller și a fost tradusă în mai multe limbi străine.

Membră a Uniunii Scriitorilor din România din 1972, Ileana Vulpescu a primit în 1987 premiul „Flacăra” pentru romanul „Sărută pământul acesta”. Activitatea sa literară a fost recompensată cu prestigiosul premiu „România Mare” în 1991.

Pentru contribuția sa la promovarea culturii românești și pentru susținerea mediului academic, în 2015 a fost distinsă cu titlul de Cetățean de onoare al Craiovei. De asemenea, a primit medalia Ordinului Național „Steaua României”. S-a stins din viață pe data de 12 mai 2021, în București.