UE a adoptat al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Este vizată inclusiv „flota din umbră” a lui Putin

0
Publicat:

Uniunea Europeană a adoptat marţi cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează noi petroliere „fantomă” folosite pentru a eluda sancţiunile existente împotriva exporturilor de petrol rusesc, a anunţat şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas.

UE a adoptat al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Foto Shutterstock

UE a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând aproape 200 de nave din flota sa fantomă", a scris Kaja Kallas pe X, în marja unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE la Bruxelles.

Noile măsuri abordează, de asemenea, ameninţările hibride şi drepturile omului”, precizează Kaja Kallas.

Alte sancţiuni împotriva Rusiei sunt în pregătire. Cu cât Rusia poartă mai mult război, cu atât mai dur va fi răspunsul nostru”, a adăugat ea.

„Această rundă de sancțiuni împotriva Rusiei este cea mai amplă de la începutul războiului, alături de noi sancțiuni hibride, legate de drepturile omului și arme chimice. În acest al 17-lea pachet, includem Surgutneftegas - un gigant petrolier rus - precum și aproape 200 de nave din flota din umbră a Rusiei. În timp ce Putin se preface interesat de pace, se pregătesc mai multe sancțiuni. Acțiunile Rusiei și cei care o susțin se confruntă cu consecințe grave. Cu cât Rusia persistă mai mult în războiul său ilegal și brutal, cu atât mai dur va fi răspunsul nostru”, a spus Kallas, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

„Flota din umbră” a Rusiei

Consiliul a adoptat astăzi cel mai mare pachet de măsuri adoptat vreodată, care vizează flota din umbră a lui Putin, dublând numărul navelor incluse pe lista celor care fac obiectul unei interdicții de acces la porturi și al unei interdicții de furnizare a unei game largi de servicii. 189 de nave originare din țări terțe au fost vizate astăzi, ajungând la 342 de nave desemnate pentru totalul acestora. Aceste nave fac parte din „flota din umbră” a Rusiei și sunt responsabile de transportul petrolului rusesc, practicând în același timp practici maritime neregulamentare și cu risc ridicat sau sprijinind sectorul energetic al Rusiei. Măsurile restrictive privind flota din umbră au scopul de a dezmembra capacitatea sa operațională, reducând astfel veniturile din petrol care susțin economia de război a Rusiei.

În plus, UE impune sancțiuni individuale (înghețarea activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri) care vizează ecosistemul flotei din umbră, în special actorii care permit funcționarea flotei din umbră. Aceste măsuri vizează companiile de transport maritim responsabile de transportul maritim de țiței și produse petroliere și care se angajează în practici periculoase pe mare în timpul transportului de petrol rusesc, inclusiv entități din Emiratele Arabe Unite, Turcia și Hong Kong. Lista include, de asemenea, un important asigurător al industriei rusești de transport maritim de petrol.

De când UE a introdus plafonarea prețului petrolului și sancțiunile asupra flotei din umbră, veniturile relevante ale Rusiei au scăzut cu 38 de miliarde de euro. Veniturile Rusiei în martie 2025 au fost cu 13,7% mai mici decât cele din martie 2023 și cu 20,3% mai mici decât cele din martie 2022.

Noi măsuri restrictive în energie

Pentru a limita și mai mult sursele de venituri ale Rusiei, UE impune, de asemenea, măsuri restrictive asupra Surgutneftegaz, o importantă companie petrolieră rusă care oferă venituri substanțiale guvernului rus, alimentând direct efortul său de război. O importantă companie rusă de transport maritim de petrol este, de asemenea, listată la bursă.

Sectorul militar – industrial

UE impune sancțiuni asupra a peste 45 de companii și persoane rusești care furnizează armatei ruse drone, arme, muniții, echipamente militare, componente critice și sprijin logistic .

Valorificând pe deplin cadrul juridic consolidat adoptat în cel de-al 16 -lea pachet, UE extinde obiectivele și la factorii industriali care facilitează acest lucru , cum ar fi entitățile rusești și chineze care furnizează mașini-unelte sectorului militar și industrial rus.

UE continuă, de asemenea, să abordeze sprijinul din partea țărilor terțe prin adăugarea a trei entități chineze – inclusiv de stat – una belarusă și una israeliană care furnizează componente esențiale armatei ruse, inclusiv pentru producția de drone.

Consiliul a adăugat, de asemenea, 31 de entități noi pe lista celor care fac obiectul unor restricții mai stricte la exportul de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare , datorită sprijinului acordat complexului militar și industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei. Unele dintre aceste entități sunt situate în țări terțe (Serbia, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Vietnam și Uzbekistan) și au fost implicate în eludarea restricțiilor la export, inclusiv în ceea ce privește vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sau mașinile-unelte cu comandă numerică computerizată.

UE a introdus, de asemenea, restricții suplimentare asupra exporturilor de bunuri care contribuie la dezvoltarea militară și tehnologică a Rusiei, la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate, la dezvoltarea sau producția sistemelor sale militare, inclusiv la precursori chimici pentru materiale energetice și piese de schimb pentru mașini-unelte .

Teritorii ocupate

Setul de listări de astăzi vizează, de asemenea, jaful patrimoniului cultural din Crimeea și exploatarea ilegală a producției agricole din Ucraina.

Actele juridice relevante vor fi publicate în curând în Jurnalul Oficial al UE.

Odată cu adăugarea astăzi a 75 de noi liste (17 persoane și 58 de entități), măsurile restrictive ale UE privind acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei se aplică acum unui număr de peste 2400 de persoane și entități . Cei desemnați astăzi fac obiectul unei înghețări a activelor , iar cetățenilor și societăților UE li se interzice să pună la dispoziția lor fonduri . Persoanele fizice sunt, de asemenea, supuse unei interdicții de călătorie , care le împiedică să intre sau să tranziteze teritoriile statelor membre ale UE.

Amintim că, în concluziile sale din 19 decembrie 2024, Consiliul European a reiterat condamnarea sa fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care constituie o încălcare manifestă a Cartei Națiunilor Unite, și a reafirmat angajamentul neclintit al Uniunii de a oferi în continuare sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic Ucrainei și poporului său.

Consiliul European și-a reafirmat sprijinul pentru o pace cuprinzătoare, justă și durabilă, bazată pe principiile Cartei ONU și ale dreptului internațional și a subliniat principiul conform căruia nicio inițiativă privind Ucraina nu poate fi luată fără Ucraina.

„Uniunea Europeană rămâne pregătită să intensifice presiunea asupra Rusiei, inclusiv prin adoptarea de noi sancțiuni”, notează Consiliul UE.

UE şi aliaţii săi occidentali au luat măsuri progresive împotriva flotei fantomă a Rusiei, formată din petroliere şi alţi actori care încearcă să eludeze plafonul de preţ al G7 pentru ţiţeiul rusesc, în vigoare de la sfârşitul anului 2022. Plafonul G7 a fost conceput pentru a permite petrolului rusesc să fie vândut ţărilor terţe prin intermediul serviciilor de asigurare occidentale, cu condiţia ca preţul să nu depăşească 60 de dolari pe baril.

Măsura a început să aibă efect, iar UE va face presiuni pentru o reducere a plafonului de preţ săptămâna aceasta, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din G7 care are loc în Canada.

Exporturile de petrol şi gaze sunt una dintre principalele surse de venit ale Rusiei, care finanţează războiul din Ucraina.

Marea Britanie a anunţat marţi noi sancţiuni extinse

La rândul său, Marea Britanie a anunţat marţi noi sancţiuni extinse care vizează sectoarele militar, energetic şi financiar ale Rusiei, sporind presiunea asupra Moscovei în coordonare cu Uniunea Europeană. Londra a declarat că sancţiunile împotriva a 100 de noi ţinte vin după atacurile cu drone ruseşti din weekend împotriva oraşelor ucrainene, cel mai mare atac cu drone înregistrat până acum în timpul războiului.

Noile măsuri vizează lanţurile de aprovizionare ale sistemelor de armament ruseşti, inclusiv rachetele Iskander, operaţiunile de informare finanţate de Kremlin şi instituţiile financiare care ajută Rusia să se sustragă sancţiunilor, a declarat Marea Britanie.

„Îl îndemnăm (pe preşedintele rus Vladimir Putin) să accepte imediat o încetare totală şi necondiţionată a focului, astfel încât să poată avea loc discuţii privind o pace justă şi durabilă”, a declarat ministrul de externe David Lammy. „Am fost clari că întârzierea eforturilor de pace nu va face decât să ne redobândim hotărârea de a ajuta Ucraina să se apere singură şi de a folosi sancţiunile noastre pentru a limita maşinăria de război a lui Putin”, a punctat şeful diplomaţiei britanice, potrivit news.ro.

Premierul britanic Keir Starmer şi liderii principalelor ţări din UE au cerut împreună Washingtonului să li se alăture în impunerea de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei pentru respingerea unui armistiţiu în Ucraina. Preşedintele american Donald Trump a avut luni o convorbire telefonică cu Putin care nu s-a încheiat cu niciun acord de încetare a focului.

Noile sancţiuni britanice vizează toate nivelurile unui grup numit Social Design Agency, sancţionat anterior în 2024, pe care Londra l-a descris drept un organism rus de dezinformare care a încercat să incite la proteste în ţările europene.

Patruzeci şi şase de instituţii financiare care, potrivit Londrei, ajută Rusia să eludeze sancţiunile au fost, de asemenea, afectate, inclusiv Bursa de valută din Sankt Petersburg şi Agenţia rusă de asigurare a depozitelor, care asigură băncile ruseşti.

Alte 18 nave au fost adăugate pe lista sancţiunilor, descrise ca făcând parte din „flota fantomă” a Rusiei, folosită pentru a ocoli restricţiile occidentale şi pentru a menţine exporturile de ţiţei rusesc.

De asemenea, au fost sancţionate persoane asociate cu această flotă, inclusiv un cetăţean britanic despre care guvernul a afirmat că a procurat navele şi doi căpitani ruşi ai petrolierelor din flota fantomă.

Marea Britanie colaborează, de asemnea, cu partenerii internaţionali pentru a reduce plafonul de 60 de dolari pentru barilul de petrol.