Regimul fiscal al medicilor, modificat pe șest. Șucu: Amintiți-vă de măsurile luate în 2010 de niște criminali economici
0Regimul fiscal al medicilor a fost modificat, astfel încât doctorii din clinicile private sunt obligați să treacă de la SRL la PFI (persoană fizică independentă) ceea ce le aduce taxe mai mari către stat. La o conferință de specialitate, Dan Șucu, președintele Concordia, atrage atenția că trebuie luptat acum împotriva schimbărilor fiscale.
Guvernul a impus noi restricții fiscale medicilor din sistemul privat printr-o ordonanță de urgență semnată pe 31 ianuarie 2025. Modificarea îi obligă pe aceștia să activeze ca persoană fizică independentă (PFI) pentru a putea presta servicii în mai multe locuri, renunțând astfel la forma juridică a SRL-ului, utilizată până acum. Această schimbare atrage taxe mai mari, ceea ce, spun medicii, va duce inevitabil la creșterea prețurilor pentru pacienți, scrie Profit.ro.
„Eu îmi făceam un SRL și colaboram ca medic cu trei-patru clinici. Și le tăiam factură pe SRL-ul meu, în funcție de cât am prestat, și eram plătit de aceste trei-patru clinici.
Acum, lucrurile stau în felul următor: mi-am făcut SRL și pot încasa pe SRL bani direct de la pacient. Deci, dacă îmi fac clinică — cum am, de exemplu, clinica mea din Vărăști — acolo pot să încasez de la pacienți sau de la Casa de Asigurări.
Dar, dacă vreau să mai fac o colaborare cu o altă clinică din București, unde să fac consultații cu plată, trebuie să îmi fac și PFI pentru ceea ce primesc de acolo. Pentru că, dacă facturez pe SRL, atunci devine ilegal. Însă, pe PFI sunt taxe mai mari, pe SRL taxe mai mici”, a explicat medicul Răzvan Vintilescu.
Acesta avertizează că această măsură afectează toți medicii care lucrează în rețele private deoarece nu vor mai putea colabora decât sub forma PFI, care nu permite deducerea anumitor cheltuieli, cum ar fi cele pentru transport sau echipamente.
Șucu: Trebuie să luptăm împotriva schimbărilor fiscale acum
La rândul lui, Dan Șucu, președintele Confederaţiei Patronale Concordia, spune că mediul de afaceri trebuie să lupte împotriva schimbărilor fiscale, ca să nu pățim ce am pățit în timpul crizei din 2010 când TVA a crescut peste noapte de la 19% la 24%.
„Tot ce aţi făcut până acum trebuie şi apărat. Nu puteţi doar să faceţi, trebuie să apăraţi ce aţi făcut. De cine să vă apăraţi? Păi hai să vă spun de cine. Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salarii au crescut cu 26%. Anul ăsta cresc din nou. Vă mai spun de ce trebuie să vă apăraţi? Vă aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, condus de un domn care acum se pare că e pe la Cluj, ştiu sigur că e la Cluj, care neputând să-şi adapteze, să-şi diminueze cheltuielile de la nivelul veniturilor pe care le avea, a hotărât peste noapte că va mări TVA de la 19% la 24% într-o perioadă în care lucrurile mergeau groaznic în societăţile noastre, atât în fabrici, în magazine, peste tot. Rezultatul? O criză prelungită cu încă 3 ani de zile, sute de mii de firme distruse, nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligaţia să luptăm împotriva ei acum. Putem să ne ascundem după degete, putem să ne uităm în spate, în faţă, dar de fapt ăsta e subiectul. Ce aţi muncit până acum trebuie apărat. Ei vor dori să cheltuie în plus. Nu contează de unde, e clar de unde. Asta e tot", a spus Dan Şucu, la lansarea studiului "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară".
Cota unică a redus evaziunea fiscală
Academia de Studii Economice din Bucureşti a lansat joi studiului "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergenţă şi sustenabilitate fiscal-bugetară", realizat de către o echipă de experţi, cadre didactice, la solicitarea Confederaţia Patronală Concordia. Scopul studiului este evaluarea impactului cotei unice de impozitare asupra evoluţiei economiei româneşti, de la introducerea sa şi până în prezent, şi necesitatea elaborării mai multor scenarii de ajustare a acestei cote, în contextul discuţiilor publice despre necesitatea reformării sistemului fiscal.
Concluziile principale ale studiului converg către beneficiile implementării şi menţinerii cotei unice asupra economiei româneşti, aceasta fiind un factor de stabilitate şi creştere economică. Studiul arată că implementarea cotei unice în România a contribuit semnificativ la creşterea economică şi convergenţa cu media UE, înregistrând o creştere a PIB per capita de 52,6 puncte procentuale între 2005 şi 2023.
Analiza demonstrează că regimul cotei unice a sprijinit creşterea clasei de mijloc şi a redus evaziunea fiscală, ceea ce a dus la o distribuţie mai echitabilă a veniturilor.
Potrivit cercetării, datorită cotei unice s-a îmbunătăţit conformarea fiscală, contribuind la o mai bună colectare a veniturilor bugetare şi reducerea economiei informale.
De asemenea, studiul arată că o creştere a nivelului veniturilor statului poate fi asigurată şi în cadrul unui sistem de cotă unică. Un regim de cota progresivă nu ar aduce venituri bugetare semnificativ mai mari, însă impozitarea progresivă implică o birocratizare mai mare, costuri administrative suplimentare, reguli fiscale mai complexe şi un risc crescut de optimizare fiscală din partea contribuabililor.
Totodată, studiul subliniază că predictibilitatea şi simplitatea oferite de cota unică reprezintă un avantaj competitiv esenţial pentru România în atragerea de investiţii şi menţinerea unui climat economic stabil.