Piaţa investiţiilor imobiliare din România încă are resursele să treacă de pragul de un miliard de euro în 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto:Arhivă Adevărul

Volumul total al investiţiilor imobiliare în România ar putea depăşi un miliard de euro în 2022, având în vedere nivelul ridicat de activitate pe piaţa de profil în prima parte a acestui an, transmit consultanţii Colliers.

Potrivit sursei citate, numai câteva tranzacţii de mare anvergură, în stadii destul de avansate, pot genera un volum de peste 600 de milioane de euro. 

„Totuşi, războiul din Ucraina a început să afecteze într-o oarecare măsură economia locală, prin anumite întârzieri sau îngrijorări ale investitorilor, fiind un factor major care ar putea deraia activitatea în 2022.

În contextul provocărilor geopolitice şi legate de sănătate, perspectivele economice globale sunt foarte incerte. Războiul din Ucraina şi sancţiunile aferente Rusiei, pe lângă pandemie şi obiectivele în domeniul ESG, vor avea un impact asupra pieţelor imobiliare în ceea ce priveşte oferta, cererea şi accesibilitatea. În consecinţă, este dificil de spus cum va fi afectată economia românească şi, în special, sectorul imobiliar în viitor. Contextul inflaţionist şi înăsprirea agresivă a politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA ar putea avea un impact asupra activităţii locale, întârziind unele dintre schimbările pozitive la care ne aşteptăm.”, susţin specialiştii.

Conform acestora, în ansamblu, 2021 a fost un an decent pentru Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte activitatea pieţei de investiţii, cu un volum global (pe baza cifrelor preliminare) în creştere cu aproximativ 6% faţă de 2020, la 11,7 miliarde de euro, dar totuşi cu circa 20% sub 2019.

Polonia a rămas lider în regiune, volumele de investiţii reprezentând anul trecut 57% din totalul celor mai mari 6 ţări din Europa de Est. 

În ceea ce priveşte activitatea tranzacţională, spaţiile industriale şi logistice au dominat la nivelul întregii regiuni în 2021, cu o pondere de 38% din volumul total de investiţii, urmate de sectorul birourilor (35%) şi la distanţă de sectoarele mai problematice precum retailul şi industria ospitalităţii (17%). 

Similar cu 2020, piaţa românească de investiţii a înregistrat anul trecut tranzacţii de aproape 900 milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 8% din volumul total de investiţii de 11,7 miliarde de euro înregistrat de cele mai mari 6 ţări din Europa de Est.

Începutul lui 2022 a fost marcat de încheierea unor tranzacţii, primul trimestru fiind încheiat cu investiţii imobiliare în valoare totală de aproape 90 de milioane de euro. 

Peste 70% din această sumă a provenit din proiecte de birouri, cea mai mare tranzacţie din acest an fiind cea în care proiectul Speedwell din Cluj-Napoca, denumit Record Office Park, a fost cumpărat de AYA Properties Fund pentru 35 de milioane de euro. Singura tranzacţie de retail din primul trimestru şi a doua cea mai mare tranzacţie a anului, a avut în prim plan pe Revetas Capital, care a vândut parcul de retail Vitantis Shopping Center din Bucureşti către Praktiker Real Estate, aceasta reprezentând aproximativ 20% din volumul total.

Revenind la perspectiva regională, Bucureştiul are unele dintre cele mai mari randamente pentru facilităţile industriale şi logistice (7,5% pentru activele prime), în comparaţie cu 4% în Praga, 4,1% în Varşovia sau 5,7% în Budapesta şi Bratislava.

De fapt, activele industriale au înregistrat în 2021 în România cel mai bun rezultat din 2015 încoace, atrăgând tranzacţii în valoare totală de aproximativ 260 de milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 29% din volumul total.