Pensiile speciale, majorate simultan cu cele de rând. Cum a ajustat CNPP situaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate cele şase categorii de pensii de serviciu, stabilite prin legi speciale, au fost majorate în septembrie, simultan cu creşterea de 14% a punctului de pensie, CNPP fiind nevoită să intervină pentru ajustare.

Pensiile speciale sunt formate din două componente, una bazată pe contributivitate (plătită din bugetul asigurărilor sociale - BASS), iar cealaltă plătită din bugetul de stat. 

Ca atare, majorarea punctului de pensie cu 14% a dus şi la creşterea cu acelaşi procent a componentei de contributivitate pentru fiecare segment, după cum se poate observa în tabelul de mai jos, conform calculelor Adevărul, bazate pe datele CNPP. 

În tabel este menţionată şi luna iulie tocmai pentru că, de obicei, majorările pe partea de contributivitate nu sunt mai mari de 1 – 2 lei.

 

Suma efectiv plătită în luna septembrie este uşor diferenţiată faţă de calculele noastre pentru că datele publicate de CNPP privesc pensiile medii.

CNPP a scăzut sumele plătite suplimentar din buzunarul contribuabililor

Pentru ajustarea situaţiei, CNPP a redus însă partea din pensiile speciale, plătită din bugetul de stat, astfel încât suma finală plătită beneficiarilor de pensii de serviciu să fie echilibrată. 

La solicitarea Adevărul, CNPP a oferit următoarele explicaţii:

„... majorarea valorii punctului de pensie a influenţat, în sensul majorării, componenta contributivă calculată pe baza punctajului mediu anual.

Astfel, în luna septembrie 2020 cota care se suportă din BASS (bugetul asigurărilor sociale de stat – n. red.) este majorată faţă de cea aferentă lunii august.

Prin urmare, această majorare a valorii punctului de pensie a determinat o creştere a cotei suportate din BASS şi o diminuare a cotei suportate din BS, în condiţiile în care cuantumul brut al pensiei de serviciu nu a avut nicio modificare”, a explicat CNPP la solicitarea „Adevărul”.

    

Tabelul de mai sus conţine calculele „Adevărul”, bazate pe următoarele date publicate de CNPP:

Potrivit Casei de Pensii, doar magistraţii beneficiază de actualizarea lunară a pensiei de serviciu, potrivit Legii 303/2004 republicată.

„Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum  şi pensiile de urmaş se actualizează ori de câte ori se majoreazî indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, ca procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată”.