Ministrul Mediului vrea să schimbe Sistemul Garanție Returnare. Ce se întâmplă cu sticlele reutilizabile
0Sticlele reutilizabile ar putea intra în sistemul de returnare-garanție, în contextul în care ministrul Mediului ar dori ca acestea să nu mai fie sparte și topite, ci doar spălate pentru refolosire.
Sticlele nu vor mai fi duse pentru a fi casate, ci în locuri unde vor fi colectate sau stocate pentru spălare, dezinfectare, ca să se întoarcă apoi în circuitul comercial. Astfel, românii vor putea să returneze, astfel, acest tip de ambalaje, pe lângă cele din plastic și metal, transmit Știrile ProTV.
Ele vor fi preluate de un mecanism special, astfel încât să nu se spargă, spune ministrul Mediului. Apoi trebuie sortate manual, de angajați, și trimise înapoi la producători – fiecare având modelul său de ambalaj. Mai departe, producătorii de băuturi vor fi nevoiți să investească în linii speciale pentru spălarea sticlelor.
„Toată sticla colectată în SGR ajunge să fie mărunțită, să fie separată pe culori, ajunge să fie topită la peste o mie de grade, asta înseamnă un consum foarte mare de energie, când sticla e un ambalaj care se poate refolosi de 40 de ori, de 50 de ori, poate chiar de 60 de ori în funcție de grosimea acestuia”, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Producătorii spun, însă, că lucrurile vor fi mult mai complicate, care ar implica investiții mari.
„Ar fi o investiție destul de mare, din ce am verificat noi. Ar presupune utilaje pentru prespălare, pentru sterilizare și nu cred că este viabil, din punctul meu de vedere”, a spus Cosmin Scripcariu, coordonator departament comercial sector viticol.
Pe de altă parte, colectarea deșeurilor textile, obligatorie din acest an, ar fi un exemplu. Mai multe primării au amplasat deja containere speciale în cartiere.
„Nu avem textile pe marginea râurilor. Cele care sunt bune și pot fi refolosite fie sunt trimise către ONG-uri pentru a putea fi introduse în circuitul public”, a declarat primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Primăriile care nu colectează textile riscă amenzi de până la 45.000 de lei.