Ministerul Economiei, ciopârţit după poftele ministrului Niţă. Dan Şova şi Răzvan Cotovelea, „loviţi“ direct de noul proiect privind privatizările
0Constantin Niţă, ministrul Economiei, vrea să transfere către instituţia pe care o conduce prerogative şi instituţii pe care tot el, anul trecut, în calitate de ministru delegat pentru Energie, le-a smuls de sub autoritatea ministrului de atunci al Economiei, Varujan Vosganian.
Ministerul Economiei a iniţiat în urmă cu două zile un proiect de ordonanţă de urgenţă, prin care reglementează înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS). Acesta ar urmă să fie format din reorganizarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi preluarea unor atribuţii ale Departamentului pentru Energie.
De ce se grăbeşte
Urgenţa o constituie, în viziunea ministrului, faptul că numai aşa se pot respecta angajamentele României din acordul cu FMI şi Comisia Europeană privind privatizările şi restructurarea companiilor.
Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă prevede că necesitatea reglementării „este prioritară în contextul angajamentelor asumate de statul român faţă de instituţiile financiare internaţionale, întrucât va asigura unitate şi coerenţă procesului de privatizare, astfel încât să se asigure dezideratul programului de guvernare în condiţii de efecienţă şi rentabilizare a companiilor de stat care să devină competitivi pe pieţele pe care acestia activează atât la nivel naţional cât şi regional“.
Măsura este justificată deoarece „s-a constatat faptul că, în cadrul Ministerului Economiei, două instituţii publice au atribuţii în domeniul privatizării operatorilor economici la care Ministerul Economiei exercită în numele statului calitatea de acţionar“. Dar, atenţie, tocmai Niţă a creat cea de-a doua instituţie, atunci când a impus, anul trecut, constituirea Departamentului pentru Energie, pe care l-a condus ca ministru delegat.
Cum s-a ajuns aici
Iniţial, prin Ordonanţa de Urgenţă 96/2012, când a fost creat Cabinetul Ponta II, Guvernul USL a convenit atunci împărţirea mai multor ministere, astfel încât PSD şi PNL să împartă mai multe funcţii. Aşa s-a ajuns la crearea unui post de ministru delegat pentru Buget, în cadrul Ministerului Finanţelor, a unui post de ministru delegat pentru Ape şi Păduri, la Mediu, dar şi a unui fotoliu de ministru delegat pentru Infrastructură, în cadrul Transporturilor. Ministerul Economiei a fost cel mai ciopârţit în acel moment, fiind trecut, pe lângă titularul Varujan Vosganian (PNL) şi Constantin Niţă (PSD) ca ministru delegat pentru Energie, dar şi Maria Grapini (PC) pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism.
Numai că, în acel moment, OPSPI – care controla companiile valoroase ale statului, respectiv Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz, Oil Terminal, Conpet sau participaţiile minoritare de la Petrom şi distribuitorii de gaze E.ON şi GdF SUEZ – era în coordonarea Ministerului Economiei.
Ulterior, prin legea de adoptare a ordonanţei, s-a constituit ca persoană juridică separată Departamentul pentru Energie, condus de Constantin Niţă, care coordona activităţile din domeniul energiei şi resurselor energetice. În acel moment, Vosganian a rămas doar cu societăţi-problemă, precum Oltchim, CupruMin, Plafar, Romarm sau Romaero.
Mai departe, Departamentul a ajuns ordonator de credite, devenind independent de facto faţă de Ministerul Economiei. Prin OUG 75/2013, OPSPI a fost ulterior divizat, astfel încât societăţile energetice au fost transmise în subordinea Departamentului condus de Niţă. În fine, în decembrie 2013, Departamentul a primit puteri egale cu ale unui minister, putând iniţia şi aviza acte normative fără a mai avea nevoie de semnătura titularului de la Economie. În acel moment, ministerul era condus de liberalul Andrei Gerea.
Numai că, după ieşirea PNL de la guvernare, Niţă a preluat postul de ministru al Economiei, iar ministru delegat pentru Energie a fost numit Răzvan Nicolescu, fost reprezentant al României la Comisia Europeană pe probleme de energie în perioada 2006-2008 şi actual preşedinte al Agenţiei Europene pentru Cooperare a Reglementatorilor din Energie (ACER). Acum, Constantin Niţă face demersuri legislative pentru a prelua de sub autoritatea lui Răzvan Nicolescu ceea ce îşi adjudecase anul trecut.
Prevederi ciudate
Întrebat de „Adevărul“ de ce doreşte crearea Departamentului pentru Privatizare şi Administrare, Niţă a spus că „motivul este acela că toate operaţiunile de privatizare vor fi făcute de o singură entitate, şi anume Departamentul de Privatizare“. Cât despre controlul companiilor, Niţă a spus că noua entitate va prelua doar operaţiunile de privatizare. „Acest departament nu se ocupă de administrarea curentă a societăţilor comerciale“, a mai completat el.
Proiectul de ordonanţă mai prevede şi că împuternicirea reprezentanţilor în Adunarea Generală a Acţionarilor este aprobată „prin ordin emis de ministrul Economiei, la iniţiativa ministrului delegat pentru Energie“. De asemenea, noua entitate creată va implementa şi mecanismul de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi planul naţional de investiţii în domeniul energetic.
Hidroelectrica şi Complexul Oltenia, vizate în proces
Una dintre prevederile proiectului îl constituie faptul că Ministerul Economiei va exercita, prin noul Departament, toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului în privinţa administrării, restructurării sau lichidării companiilor, cu excepţia companiilor din energie care nu se află în proces de privatizare.
Numai că, în acest an, sunt prevăzute mai multe listări şi privatizări în programul convenit cu FMI, astfel că acestea vor ajunge sub controlul Ministerului Economiei. Statul trebuie să listeze un pachet de 51% din acţiunile Electrica, după ce va extrage, într-o societate separată, participaţiile minoritare deţinute la distribuţiile privatizate deja cu E.ON şi Enel.
Concomitent, în acest an mai trebuie listat un pachet de 15% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia, dar şi un pachet de 15% din titlurile Hidroelectrica.
Aceasta din urmă a reintrat recent în insolvenţă. Recent, ministrul Niţă afirma că ar dori restructurarea Hidroelectrica, astfel încât să scoată din componenţa acesteia activele care au alt scop decât producţia de energie. De asemenea, el afirma că este hotărât să realizeze "mixul energetic", adică reorganizarea producătorilor de stat de energie astfel încât să funcţioneze pe baza mai multor resurse. În acest moment fiecare producător utilizează câte o sursă: Hidroelectrica foloseşte apa, Nuclearelectrica - uraniu, complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara funcţionează pe bază de cărbune, iar Elcen şi Romgaz folosesc gaze naturale. Anul trecut au existat mai multe discuţii, fie pentru spargerea Hidroelectrica, fie pentru o posibilă fuziune a acesteia cu Complexul Energetic Oltenia.
Ce decizii a luat Răzvan Nicolescu la Energie
De când a preluat mandatul la Departamentul pentru Energie, Răzvan Nicolescu a luat câteva decizii, iar o parte dintre ele par să dea peste cap planurile demarate anterior de Constantin Niţă:
** 11 martie: a declarat că susţine reintegrarea totală a dispeceratelor de energie electrică şi gaze naturale în Transelectrica, respectiv în Transgaz. Asta după ce Executivul a aprobat recent transferul Transelectrica şi Transgaz, de la Ministerul Finanţelor la Secretariatul General al Guvernului, cu condiţia trecerii dispeceratelor în „coordonarea“ ministrului delegat pentru Energie.
** 12 martie: a lansat o dezbatere publică privind elaborarea strategiei energetice şi aşteaptă propuneri de la consumatori, producători şi alţi operatori din industria energetică, precum şi de la mediul academic, societatea civilă, autorităţi publice locale şi centrale şi reprezentanţii ai partidelor parlamentare.
** 18 martie: a cerut directorilor din Departamentul pentru Energie ca, în termen de cel mult o săptămână, să-i propună un plan de măsuri pentru eficientizarea companiei Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), inclusiv numirea de noi directori. În primăvara anului trecut, Constantin Niţă, pe atunci ministru delegat pentru Energie, şi-a mutat departamentul în sediul ELCEN.
** 18 martie: a decis să amâne „pentru moment“, la cererea acţionarilor minoritari ai Romgaz Mediaş, implicarea producătorului de gaze naturale în proiectele de construcţie a hidrocentralei Tarniţa şi a cablului submarin pentru exportul electricităţii în Turcia.
Dan Şova şi Răzvan Cotovelea, miniştrii „loviţi“ de noul proiect
Proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministerul Economiei are câteva prevederi care afectează direct şi planurile altor instituţii ale statului, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul pentru Societate Informaţională sau Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
Articolul 7 al normativului precizează că, prin hotărâre a Guvernului, se aprobă mandatul ca Departamentul pentru Privatizare să realizeze procesul de vânzare şi pentru alţi operatori economici aflaţi în portofoliul altor ministere, instituţii sau structuri publice. Doar că pe perioada privatizării companiilor respective, Ministerul Economiei, prin noul departament, exercită "drepturile şi obligaţiile aferente activităţii de administrare".
Statul şi-a asumat anterior privatizarea CFR Marfă, dar şi a Poştei Române. Concomitent, este vizată şi listarea operatorului Romtelecom.
Întrebat despre acest proiect, Dan Şova, ministrul Transporturilor, sugerează că o astfel de formă nu va trece prin Guvern. „Nu cred că aveţi forma finală a ordonanţei şi nu comentez ceea ce este în proiect, şi numai ce este în forma finală“, a declarat, pentru „Adevărul“, Dan Şova.
„Acţiune coordonată la nivelul Guvernului“
În schimb, Răzvan Cotovelea, ministrul pentru Societate Informaţională, spune că nu se va schimba proprietarul Romtelecom sau al Poştei Române. „Este o acţiune coordonată la nivelul Guvernului pentru eficientizarea procesului de privatizare la anumite companii unde statul deţine pachete majoritare sau minoritare de acţiuni. Acest Departament se va ocupa efectiv de coordonarea proceselor de privatizare pentru a nu se mai întâmpla ca în cazul CFR Marfă. Este foarte bine că se întâmplă aşa, pentru ca primul ministru să vorbească direct cu factorii implicaţi în aceste procese de privatizare“, a declarat, pentru „Adevărul“, Răzvan Cotovelea.
Statul român, prin Ministerul Societăţii Informaţionale, deţine un pachet de acţiuni de 45,99% la Romtelecom, diferenţa de 54,01% fiind în proprietatea grupului elen OTE. Acţionarii Poştei Române sunt statul român - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%.
Potrivit prevederilor din proiectul de ordonanţă, fondurile pentru privatizare aflate în conturile ministerelor, instituţiilor publice sau autorităţilor se vor transfera în conturile Departamentului pentru Privatizare.
Mai puteţi citi:
OPSPI va fi divizat, Niţă preia „crema” patrimoniului
Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va fi reorganizat prin divizare parţială şi transmiterea către Departamentul pentru Energie a unei "fracţii" din patrimoniul Oficiului, informează Guvernul.
Executivul va emite până la 15 mai o Hotărâre de Guvern care va reglementa separarea totală a Departamentului pentru Energie de Ministerul Economiei, acesta devenind de facto un minister separat, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.
Companiile din sectorul energiei aflate în portofoliul OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizări în Industrie) au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), care a primit şi şefia unui departament.