La importurile din statele non-UE se va plăti, din nou, TVA în vamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facilitatea introdusă la 1 ianuarie a "picat", întrucât evaziunea fiscală a crescut semnificativ Firmele româneşti care importă din state non-UE au înţeles greşit o facilitate

Facilitatea introdusă la 1 ianuarie a "picat", întrucât evaziunea fiscală a crescut semnificativ

Firmele româneşti care importă din state non-UE au înţeles greşit o facilitate acordată de la 1 ianuarie 2007, drept pentru care guvernul a decis să se revină, ce-i drept, pe termen limitat, la procedura valabilă înainte de integrare. Firmele care importă din state non-UE vor plăti aşadar din nou TVA în vamă. În prezent, taxa se achită trimestrial, timp suficient pentru ca firmele să dispară fără a-şi onora obligaţiile fiscale către stat.

Guvernul a luat ieri decizia de a reintroduce plata TVA în vamă pentru importurile din statele non-UE, după ce, la 1 ianuarie 2007, Codul Fiscal abrogase acest sistem. Conform unei analize a Ministerului Finanţelor, după integrare, 40% din importurile de legume, fructe şi flori din state non-UE nu au fost evidenţiate în vamă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Camelia Spătaru, măsura va fi aplicată pe o perioadă determinată, între 15 aprilie 2007 până la sfârşitul anului 2008. Măsura nu-i va afecta pe importatorii care au derulat anul trecut importuri cu valori semnificative şi îndeplinesc criteriile pentru a obţine certificat de amânare a plăţii TVA. O altă măsură luată de guvern vizează introducerea garantării în vamă a TVA până la prezentarea dovezii că bunurile au fost livrate într-un alt stat membru. "Prevederea a fost inclusă în actul normativ întrucât există riscul ca bunurile importate în regim de scutire de TVA, care urmează să fie livrate într-un stat UE, să nu ajungă la destinaţie, ci să fie plasate în economia subterană", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Firmele dispar, înainte de a-şi achita obligaţiile către stat

15 din cele 27 de state membre UE aplică în acest moment plata TVA în vamă pentru importurile non-UE, între care se numără Germania, Grecia, Marea Britanie, Italia, Portugalia, Cehia.

"În urma controalelor s-a constatat că mare parte din bunurile importate din ţări non-UE nu au fost fiscalizate, fapt pentru care ANAF a trebuit să ia măsuri urgente. S-au intensificat controalele la agenţii economici importatori şi în zonele comerciale aglomerate. În ultima săptămână, Garda Financiară a constatat că 40% din legumele şi fructele importate din state non-UE nu au fost fiscalizate, consemnându-se neînregistrarea în evidenţele contabile, subevaluarea valorii în vamă, nedeclararea sau neplata TVA", a explicat preşedintele interimar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu. În acest context, şeful ANAF a menţionat că preţurile în hipermarketuri ale fructelor şi legumelor ajung să fie de 10-15 ori mai mari decât valoarea declarată în vamă. Potrivit comisarului general al Gărzii Financiare, Adrian Cucu, 10 din cele 70 de societăţi importatoare de legume-fructe controlate nu au mai fost de găsit, iar în opt cazuri, firmele nu activau la sediul declarat, deci erau societăţi-fantomă. "Practic, atunci când TVA se plătea în vamă, evazinea fiscală pe acest segment era 0", a explicat şi preşedintele Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Gelu Ştefan Diaconu. Potrivit acestuia, sumele care ar fi trebuit să se încaseze integral din TVA aferent operaţiunilor de import din statele non-UE reprezentau, la 25 martie, 2,16 miliarde de lei, faţă de 1,4 miliarde de lei, la aceeaşi dată a anului trecut, semn că importurile din ţări non-UE au crescut semnificativ, de la începutul acestui an.

Nivelul fraudelor, cunoscut abia pe 25 aprilie

"Nu trebuie pus semnul egal între eventuala evaziune fiscală şi această sumă. Pe 25 aprilie (n.r.- moment până la care firmele trebuie să achite TVA aferentă importurilor derulate în perioada ianuarie-martie), vom putea şti dacă TVA a fost plătită şi cifra exactă a evaziunii", a spus Diaconu. Acesta a amintit că experienţa statelor UE care au adoptat măsura amânării plăţii TVA în vamă a fost foarte "tristă". "Trebuie să vedem doar exemplul Ungariei, care, la nici trei luni după adoptarea acestei măsuri simplificate, a trebuit să revină la vechea legislaţie", a mai precizat preşedintele ANV. Potrivit Codului Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie, importatorii înregistraţi în scopuri de TVA beneficiază de procedura simplificată, respectiv aceştia nu plătesc în vamă TVA aferentă importurilor de bunuri din state din afara UE. Înainte de 1 ianuarie, firmele care efectuau operaţiuni de import din ţările UE, cât şi din ţările non-UE, plăteau TVA în vamă.

Personalul ANAF, suplimentat cu 2.000 de posturi

Guvernul a decis ieri şi suplimentarea personalului ANAF cu încă 2.000 de posturi. În acest moment, în Direcţiile Generale a Finanţelor Publice din ţară şi din Capitală lucrează 24.000 de salariaţi, cărora li se adaugă 4.000 în sistemul vamal şi 1.000 în Garda Financiară.