Investiţiile din Apărare s-ar putea scurge în conturile suedezilor sau ale englezilor. Modernizarea fregatelor, marea bătălie din bugetul de înzestrare pe 2016
0Guvernul măreşte bugetul Apărării cu 48% în anul 2016, până la 10,35 miliarde de lei, dar deja începe bătălia pentru banii de investiţii, în valoare de 3,2 miliarde de lei, scrie Hotnews.ro. Suedezii de la Saab se declară interesaţi de modernizarea fregatelor „Regele Ferdinand“ şi „Regina Maria“, în vreme ce premierul britanic David Cameron se declară dispus la „cooperare“ cu ţara noastră în domeniul naval.
Conform Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2027, proiectele de investiţii prioritare aflate în derulare sau în curs de iniţiere includ printre altele programul F-16 sau achiziţia de maşini de lupta pe roţi şi senile, blindate şi uşor blindate, dar şi „Iniţierea celorlalte achiziţii aferente realizării capacităţii operaţionale complete pentru Flotila de fregate, precum şi a altor capabilităţi de lupta antisubmarin“, potrivit sursei citate.
Din totalul banilor alocaţi, pentru investiţiile publice sunt programate peste 3,2 miliarde de lei. În anul 2016 bugetul Apărării creşte cu 3,36 miliarde de lei, până la 10,35 de miliarde, potrivit proiectului prezentat Parlamentului.
Saab a organizat o prezentare a capacităţilor sale la Bucureşti
Nici măcar nu a fost votat încă bugetul pe 2016, că deja încep să apară primele oferte. Compania suedeză de apărare şi securitate Saab a organizat o prezentare a mai multor produse din portofoliul său naval miercuri, 9 decembrie 2015 la Bucureşti.
„Saab poate să ofere Marinei Militare a României soluţii adaptate şi eficiente pentru a-i spori capabilităţile. Suntem la curent cu intenţiile României de a moderniza cele două fregate de tip 22, Regina Maria şi Regele Ferdinand, şi suntem interesaţi de acest program“, a declarat Bengt Ekholm, director pentru marketing şi vânzări pentru Europa de Sud-Est al Saab, potrivit unui comunicat al grupului suedez.
Saab este unul dintre principalii furnizori de sisteme navale complexe, atât de suprafaţă, cât şi de adândime. Saab are o bază instalată de peste 230 de nave militare în întreaga lume, fiecare cu soluţii adaptate nevoilor fiecărei ţări.
Recent, Saab a încheiat modernizarea a două fregate ale Marinei militare thailandeze.
Anterior, Saab s-a aflat chiar în cursa pentru contractul privind achiziţia de avioane multirol, avioanele Gripen concurând cu modelul britanic Eurofighter Typhoon şi cu cel american F-16. Autorităţile române au decis preluarea de avioane F-16 la mâna a doua.
Cameron vrea „cooperare“ în domeniul naval
De partea cealaltă, şi premierul britanic David Cameron a făcut referiri la „consolidarea flotei navale a României“ şi a menţionat oportunitatea „cooperării cu Marea Britanie“.
„În ce priveşte Apărarea, că ţară care deja investeşte 2% din PIB, salutăm acest demers şi din partea României, până în 2017. Forţele noastre se instruiesc împreună şi astăzi am discutat cum putem să consolidăm această cooperare. România îşi consolidează flota năvală şi există şi o oportunitate de a dezvoltă această cooperare cu Marea Britanie“, a declarat, miercuri, la Bucureşti, David Cameron la Cotroceni.
Marea Britanie are mai multe companii care activează în industria navală, cel mai important fiind BAE Systems.
Fregatele „Regele Ferdinand“ şi „Regina Maria“ au fost cumpărate în 2003, tot de la Marina britanică, după ce acestea fuseseră scoase din uz.