Industria Chinei face profituri din ce în ce mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profiturile companiilor chinezeşti sunt în scădere pe primele 11 luni ale anului curent. Un argument suplimentar pentru autorităţi în favoarea relaxării politicilor monetare.

Profiturile nete ale companiilor chinezeşti cu activităţi în industrie au crescut în primele 11 luni ale anului cu o rată de 24,4% peste nivelul de 4,66 trilioane yuani (aproximativ 737 miliarde de dolari) cât a fost înregistrat în primele 11 luni ale anului trecut. Creşterea este însă mai mică decât cea de 25,3% înregistrată în primele 10 luni ale anului, şi semnificativ mai redusă decât cea de 27% înregistrată în primele trei trimestre ale anului.


Potrivit agenţiei de presă Bloomberg, reducerea ratei de creştere este determinată în primul rând de agravarea crizei datoriilor suverane în zona euro, dar contractarea pieţei imobiliare interne a avut deasemeni o contribuţie importantă la reducerea profiturilor înregistrate de companiile chineze.
În acest context, bancherii chinezi se aşteaptă la o relaxare a politicilor monetare din partea Băncii Centrale a Chinei, ai ales că evoluţiile respective au loc pe fondul scăderii semnificative a presiunilor inflaţioniste, ceea ce lasă mai mult loc de manevră autorităţilor chineze. “O continuare a reducerii profiturilor este de luat în calcul, ca urmare a reducerii ritmului de creştere economică” a declarat pentru Bloomberg Darius Kowalczyk, economist şef al filialei din Hong Kong a Credit Agricole.


Potrivit Bloomberg, Produsul Intern Brut al Chinei a crescut cu 9,1% în cel de-al treilea trimestru al anului, o rată de creştere mai mică decât cea înregistrată în trimestrul anterior, când PIB-ul s-a majorat cu 9,5%.


În acest context, aproximativ 14,4% dintre repondenţii unui sondaj realizat pe 22 decembrie de Banca Centrală a Chinei (People Bank of China), se aşteaptă ca în a doua parte a anului 2012 autorităţile să ia măsuri de relaxare a politicilor monetare, care ar putea merg până la reducerea dobânzii cheie. Numărul celor care se aşteaptă ca PBOC să intervină pentru a susţine economia a crescut semnificativ faţă de cel înregistrat cu doar un trimestru în urmă, când doar 3,5% dintre repondenţi aşteptau astfel de măsuri din partea Băncii Centrale.